Ανοίγει πρόωρα ο κύκλος κατάθεσης πρώην υπουργών Υγείας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, μετά τα όσα τους καταλόγισε ο υπόδικος πρώην πρόεδρος της ΕΕΣ, Ανδρέας Μαρτίνης, για το νοσοκομείο "Ερρίκος Ντυνάν".
Το σχετικό γραπτό αίτημα που απέστειλε χθες ο πρώην υπουργός Υγείας και βουλευτής Ανδρέας Λοβέρδος για άμεση κατάθεσή του στην Επιτροπή, ώστε να μην μένουν εντυπώσεις και σκιές σε βάρος του, έγινε αποδεκτό και η κατάθεσή του ορίσθηκε να γίνει την μεθεπόμενη Τρίτη.
Στο ίδιο πλαίσιο και τα ανάλογα αιτήματα που έχουν διατυπώσει και οι «γαλάζιοι» πρώην υπουργοί της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης και Μάκης Βορίδης αναμένεται ότι μετά την κατάθεση του συναδέλφου τους Ανδρέα Λοβέρδου θα ικανοποιηθούν. Παρ’ όλο που στην προηγούμενη συνεδρίαση η πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είχαν απορρίψει να καταθέσουν άμεσα οι πρώην υπουργοί και αυτές θα γίνουν στο τέλος των ακροάσεων μαρτύρων μαζί με όλα τα άλλα πολιτικά πρόσωπα.
Ο πρόεδρος της Εξεταστικής Αντώνης Μπαλωμενάκης, επίσης, ενημέρωσε ότι να κατατεθεί στην Επιτροπή και η δικογραφία που ήρθε πριν λίγες ημέρες στην Βουλή από το υπουργείο Δικαιοσύνης σε σχέση με την διερεύνηση παράνομων προσλήψεων επί υπουργίας Άδωνι Γεωργιάδη στο ΚΕΕΛΠΝΟ.
Στην Εξεταστική Επιτροπή, σήμερα κατέθεσε ο πρώην υπουργός, Γιώργος Σούρλας και ο δικαστικός επιμελητής που διεξήγαγε τον πλειστηριασμό του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν και πέρασε στην κυριότητα της θυγατρικής της Τράπεζας Πειραιώς.
Ο κ. Γιώργος Σούρλας απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών απέδωσε τις ευθύνες για την οικονομική κατάσταση που περιήλθε το νοσοκομείο στην διοίκησή του, σημειώνοντας παράλληλα πως το κράτος όφειλε να ασκεί εποπτεία με τα μέλη στο ΔΣ που είχε και συμμετείχαν σε αυτό. Αναφορικά με τις δύο τροπολογίες Βορίδης, που αφορούσαν την ασυλία των μεταβατικών διατάξεων των διοικήσεων του νοσοκομείου και την συμπερίληψη της άδειας λειτουργίας του νοσοκομείου στον πλειστηριασμό, όταν ρωτήθηκε από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σούρλας απάντησε πως από την στιγμή που αυτές ήρθαν στη Ολομέλεια της Βουλής, έγινε η συζήτησή τους όπου κατεγράφησαν όλες οι απόψεις και ψηφίσθηκαν δεν μπορεί κανείς να μιλήσει για μια αδιαφανή διαδικασία. Ο πρώην υπουργός και γενικός γραμματέας σε μια σειρά από ερωτήματα που δέχθηκε έδειξε να μην θέλει να πάρει θέση λέγοντας πως εσείς ως επιτροπή θα πρέπει να σταθμίσετε αυτά τα γεγονότα και να κρίνετε, εγώ που δεν ξέρω τις απόψεις και των δύο πλευρών και δεν έχω στοιχεία, δεν μπορώ να κρίνω.
Νωρίτερα ο δικαστικός επιμελητής που διεξήγαγε τον πλειστηριασμό του Ερρίκος Ντυνάν, Κωνσταντίνος Κωνσταντάκος, αναφορικά με τον πλειστηριασμό κατέθεσε πως όλα έγιναν κανονικά και μάλιστα η κοινοποίηση διεξαγωγής του δεν έγινε 15 ημέρες νωρίτερα – όπως ορίζει ο νόμος- αλλά δύο μήνες. Επομένως υπήρξε μεγάλος χρόνος για όσους ήθελαν να συμμετέχουν για να το πράξουν. Όμως τέτοιο ενδιαφέρον δεν εκδηλώθηκε. Αναφορικά με την εκτίμηση του τιμήματος ισχυρίσθηκε πως οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που τέθηκαν σε πλειστηριασμό προέκυψαν από συμβολαιογράφο. Αποτιμήθηκε σε 3,6 εκατ. ευρώ καθώς ήταν σε πλασματικό ενέχυρο. Για την αξία των άυλων αξιών του νοσοκομείου και τα ειδικά του περιουσιακά στοιχεία ο ίδιος δεν ζήτησε έκθεση από εκτιμητή- πραγματογνώμονα αλλά η επισπεύδουσα και εντολοδόχος του τράπεζα Πειραιώς έκανε τις εκτιμήσεις. Μάλιστα για τα τιμήματα που τέθηκαν στον πλειστηριασμού ανέφερε πως έθεσε αυξημένο τίμημα κατά 1 εκατ. ευρώ, από το ποσό που ο εντολοδόχος του δικηγόρος της τράπεζας του ανέφερε. Σε ερώτηση ότι ο Σύλλογος Εργαζομένων του νοσοκομείου έχει ισχυρισθεί πως δεν γνώριζε ότι θα διεξαχθεί πλειστηριασμός, απάντησε ότι αυτό δεν ευσταθεί καθώς εάν δεν το γνώρισε πως ήταν μεταξύ αυτών που κατέθεσαν αξιώσεις.