Κυριακή, 6 Οκτ.
28oC Αθήνα

Εξεταστική Ν.Δ.: Ποιά είναι η διαδικασία που θα ακολουθήσει η Βουλή

Εξεταστική Ν.Δ.: Ποιά είναι η διαδικασία που θα ακολουθήσει η Βουλή

Η πρόταση που κατέθεσε η ΝΔ στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση με το αίτημα για τη «σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση των αιτιών επιβολής της τραπεζικής αργίας, των κεφαλαιακών περιορισμών και της υπογραφής του Μνημονίου Νο3 που οδήγησαν στην ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών» ανοίγει επίσημα ένα νέο κοινοβουλευτικό κύκλο.

Σύμφωνα με τον ΚτΒ, αφού η πρόταση υπογράφεται από σύσσωμη την ΚΟ της ΝΔ που αριθμεί 75 βουλευτές (δηλαδή εκπληρώνεται ο όρος των 60 υπογράφων, ήτοι του 1/5 του όλου αριθμού των βουλευτών ) είναι υποχρεωτικό από τον Προεδρείο της Βουλής να ανακοινωθεί στην Ολομέλεια, να τυπωθεί, να διανεμηθεί σε όλους τους βουλευτές και να εγγραφεί – με απόφαση που θα ληφθεί για την ημέρα διεξαγωγής της συζήτησής της στην Ολομέλεια από την Διάσκεψη των Προέδρων – στην ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας. Η συζήτηση σύμφωνα με τον Κανονισμό, θα διεξαχθεί στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου της Βουλής των Ελλήνων.

Η πρόταση στην Ολομέλεια θα γίνει με διευρυμένη συζήτηση επερώτησης και θα ολοκληρωθεί σε μια συνεδρίαση. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία. Για να συσταθεί η Εξεταστική Επιτροπή θα πρέπει υπέρ της να ψηφίσει η απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων, η οποία δεν μπορεί να είναι κατώτερη από τα 2/5 (δηλαδή 120 από τους 300) του όλου αριθμού των βουλευτών.

Σε περίπτωση που υπερψηφιστεί η πρόταση, η Ολομέλεια με απόφασή της θα πρέπει να ορίσει τον αριθμό των μελών της Εξεταστικής Επιτροπής και την προθεσμία ολοκλήρωσης των εργασιών της και της κατάθεσης του πορίσματός της προς την Ολομέλεια. Η αρχική αυτή προθεσμία ολοκλήρωσης των εργασιών της Εξεταστικής Εοπιτροπής, βεβαίως εάν κριθεί αναγκαίο μπορεί με άλλη απόφαση της Ολομελείας να παραταθεί.

Οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής έχουν όλες τις αρμοδιότητες των ανακριτικών αρχών καθώς και του εισαγγελέα πλημμελειοδικών για τις έρευνές της, ενώ οι βουλευτές- μέλη της είναι κατά αναλογία με την κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων. Κάτι που σημαίνει ότι ακόμα και στην περίπτωση που ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ συμφωνούσαν να ψηφίσουν την πρόταση της ΝΔ, ο πρόεδρος και η πλειοψηφία των μελών της Επιυτροπής θα ήταν από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Ο χαρακτήρας της Εξεταστικής Επιτροπής σε πρώτο επίπεδο έχει περισσότερο την πολιτική και γενική διερεύνηση ενός ειδικού ζητήματος δημοσίου ενδιαφέροντος και όχι ποινικές στοχεύσεις.

Η Εξεταστική Επιτροπή μπορεί εκτός από ακροάσεις μαρτύρων να αναζητά πληροφορίες από δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες φορείς είτε απευθείας είτε μέσω τωναρμόδιων υπουργών και η αποστολή απαντήσεων και των στοιχείων που θα τους ζητηθούν είναι υποχρεωτική. Η κλήτευση των μαρτύρων γίνεται με κλήτευσή τους και σε περίπτωση άρνησης μπορεί να ζητηθεί με την υπογραφή του Προέδρου της Επιτροπής από τον εισαγγελέα να εκδώσει και να εκτελέσει ένταλμα βίαιης προσαγωγής. Η Επιτροπή, εάν το αποφασίσει μπορεί να δεχθεί από μάρτυρες αντί για να εξεταστούν να καταθέσουν υπομνήματα.

Η Εξεταστική Επιτροπή, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της, αξιολογεί τις αποδείξεις που συνέλεξε και συντάσσει αιτιολογημένο πόρισμα, στο οποίο καταχωρίζονται και οι γνώμες της τυχόν μειοψηφίας. Κάπως έτσι, φτάνουμε να έχουμε ένα πόρισμα με ισάριθμα μέσα υποπορίσματα, όσα και τα κόμματα της κοινοβουλευτικής περιόδου.

Αυτό το τελικό πόρισμα, μαζί με τα αποδεικτικά υλικά υποβάλλονται στον Πρόεδρο της Βουλής για να τα καταθέσει στην Ολομέλεια και στη συνέχεια διεξάγεται συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε