Πολιτική

Εξεταστική: Νόμιμη η παρακολούθηση Ανδρουλάκη είπε ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Θεόδωρος Δραβίλλας

Αναλυτικός και με διάθεση να διαφωτίσει την Εξεταστική φέρεται να ήταν ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, Θεόδωρος Δραβίλλας κατά την κατάθεσή του στην Επιτροπή. Τα κομματικά συμπεράσματα, πάντως από όσα τουλάχιστον μεταφέρονται, φαίνεται να είναι διαφορετικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους της πλειοψηφίας, ο διοικητής της ΕΥΠ επί των ημερών της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, Θεόδωρος Δραβίλλας φέρεται στην κατάθεσή του να προχώρησε σε μία – όπως παρατηρούσαν – διπλή ξεκάθαρη απάντηση για την τήρηση των διαδικασιών, αλλά και ως προς την ουσία των επισυνδέσεων που τινάζει στον αέρα τους ισχυρισμούς ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ.

Ειδικότερα, σημείωναν πως ο κ. Δραβίλλας διέψευσε κατηγορηματικά ότι η ΕΥΠ επί της δικής του θητείας την περίοδο 2012 – 2015 παρακολουθούσε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Σπύρο Σαγιά και Στέργιο Πιτσιόρλα, όπως και το τηλεφωνικό κέντρο του ΚΚΕ.

Εξεταστική: Ο Θεόδωρος Δραβίλλας για Νίκο Ανδρουλάκη

Σχετικά με την επισύνδεση του Νίκου Ανδρουλάκη ο κ. Δραβίλλας φέρεται να κατέθεσε πως είναι νόμιμη από τη στιγμή που υπήρξε συλλογή υπογραφών και πως ως διοικητής της ΕΥΠ δεν ενημέρωνε ποτέ τον πολιτικό του προϊστάμενο για θέματα εθνικής ασφάλειας παρά μόνο για τα αποτελέσματα της έρευνας εφόσον προέκυπτε κάτι και ποτέ πριν. Δηλαδή, μια πρακτική που ακολούθησε και ο τέως διοικητής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέοντας, όπως έχει καταθέσει στην ακρόασή του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Μάλιστα, ο κ. Δραβίλλας, φέρεται να διευκρίνισε ότι εφόσον το έγγραφο φέρει υπηρεσιακές υπογραφές και την έγκριση του αρμοδίου Εισαγγελέα είναι νόμιμο, ενώ πλήρη στοιχεία απαιτούνται μόνο σε υποθέσεις οργανωμένου εγκλήματος.

Εξεταστική: «Τυπική διαδικασία η καταστροφή του υλικού καταγραφής» 

Για την καταστροφή του υλικού του φακέλου του Νίκου Ανδρουλάκη, ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ φέρεται να είπε πως αυτή είναι μια τυπική διαδικασία που προβλέπεται, κάτι που συνέβαινε και επί των ημερών του. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος που τηρούνται αρχεία και μετά καταστρέφονται είναι 3 μήνες, ενώ στην Ελλάδα είναι από 6 έως 9 μήνες. Και επί των ημερών του καταστράφηκε νόμιμα υλικό καθώς είναι συνηθισμένη πρακτική.

Εξεταστική: Αντιδράσεις από Αντιπολίτευση 

Στον αντίποδα, κύκλοι από τη μείζονα και ελάσσονα αντιπολίτευση, από την κατάθεση του κ. Δραβίλλα σταχυολογούσαν πως παραδέχθηκε ότι επί της θητείας του παρακολουθήθηκε ο επενδυτής από το Κατάρ που ήθελε να επενδύσει στην Οξυά μετά από αίτημα της Αρχής Ξεπλύματος Χρήματος. Υποστήριζαν πως για τον φάκελο και το υλικό του φακέλου του κ. Ανδρουλάκη, ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ κατέθεσε πως η καταστροφή εγγράφων και στοιχείων παρακολούθησης είναι μια πολύπλοκη διαδικασία και δεν μπορεί να γίνει μια τέτοια καταστροφή από λάθος ή τυχαία.​

Επίσης, ότι είπε πως δεν είναι δυνατόν η ΕΥΠ να παρακολουθεί πρόσωπα για πολιτικούς λόγους. Δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο στον νόμο. Και ότι εκείνος θα ενημέρωνε τον Πρωθυπουργό – αν όχι πριν – αμέσως μετά την παρακολούθηση βουλευτή ή ευρωβουλευτή.

Γύρω στις 6 το απόγευμα της Τρίτης (13.09.2022), ολοκλήρωσε την κατάθεσή του ο κ. Δραβίλλας και εισήλθε ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, Γιάννης Ρουμπάτης, αλλά αποφασίστηκε η κατάθεσή του να ξεκινήσει στις 10 το πρωί της Τετάρτης (14.09.2022).

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα