Υπέρ της πρότασης ΣΥΡΙΖΑ για συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής σχετικά με τις λίστες Πέτσα και OpinionPoll τάσσεται το ΚΙΝΑΛ, ενώ θετικά επίσης έχουν ταχθεί, μέχρι στιγμής, το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜεΡΑ25.
Στο σκεπτικό της απόφασής του το Κίνημα Αλλαγής επισημαίνει την πάγια στάση του να υπερψηφίζει κάθε διερεύνηση υποθέσεων θεμάτων διαφάνειας. Με γραπτή δήλωσή του για την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για τις λίστες Πέτσα και OpinionPoll ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης αναφέρει τα εξής:
«Τα τελευταία χρόνια για λόγους διαφάνειας το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Κίνημα Αλλαγής ψήφισε και ψηφίζει όλες τις εξεταστικές επιτροπές. Έτσι προτιθέμεθα να κάνουμε και τώρα για λόγους αρχής. Βεβαίως το θέμα θα συζητηθεί και στην ΚΟ».
Το γεγονός της απόφασης του ΚΙΝΑΛ να στηρίξει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής αναφορικά με τις λίστες Πέτσα και OpinionPoll, κατέστησε σχεδόν βεβαία την εξεύρεση των 120 ψήφων που απαιτούνται από το αναθεωρημένο Σύνταγμα για την συγκρότησή της.
Η ΝΔ απαντά βάζοντας και Τσίπρα… στο κόλπο
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, πάντως, την διεύρυνση της περιόδου έρευνας, ώστε να «πιάνει» και την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή από το 2015 και μετά, αναμένεται να ζητήσει η Νέα Δημοκρατία απαντώντας στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για εξεταστική Επιτροπή αναφορικά με την κατανομή δημόσιου χρήματος σε ΜΜΕ για καμπάνιες κλπ, όπως και για τις δημοσκοπήσεις.
Έτσι το κυβερνών κόμμα δείχνει πως περνά στην αντεπίθεση, βάζοντας στο «κάδρο» και την περίοδο διακυβέρνησης Τσίπρα, με το θερμόμετρο στη Βουλή να αναμένεται να «χτυπήσει» κόκκινο.
Πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για εξεταστική επιτροπή: Ναι και από ΚΚΕ, Ελληνική Λύση
Υπέρ της σύστασης εξεταστικής επιτροπής τάσσεται και το ΚΚΕ, μέσω ανακοίνωσης του γραφείου Τύπου, που αναφέρει, ανάμεσα σε άλλα, τα εξής: «Το ΚΚΕ ψηφίζει την πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής σχετικά με τη διερεύνηση ζητημάτων χειραγώγησης της κοινής γνώμης και κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος, ζητώντας παράλληλα να γίνει διεύρυνση του περιεχομένου, ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με την κρατική χρηματοδότηση των ΜΜΕ τα τελευταία χρόνια, με αφορμή διαφημιστικές καμπάνιες».
Ολοταχώς προς εξεταστική επιτροπή
Η θέση αυτή του ΚΚΕ θέτει τέλος και στα σενάρια για το εάν η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση της εξεταστικής επιτροπής θα εξασφαλίσει τις τουλάχιστον 120 θετικές ψήφους που απαιτούνται με βάση το αναθεωρημένο άρθρο του Συντάγματος που με πρόταση της ΝΔ έδωσε τη δυνατότητα να συστήνονται δύο εξεταστικές επιτροπές ανά κοινοβουλευτική Περίοδο με πρόταση της Αντιπολίτευσης, που συγκεντρώνει τα 2/5 του Συνόλου των βουλευτών.
Η θετική στάση του ΚΚΕ, που η κοινοβουλευτική του ομάδα αριθμεί τους 15 βουλευτές, μαζί με τους 10 της Ελληνικής Λύσης που και αυτοί έχουν απαντήσει με ανακοίνωσή τους καταφατικά στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, συνολικά υπάρχουν ήδη 111 διαφαινόμενες θετικές ψήφους.
Εάν κανείς προσθέσει και το καταρχήν «ναι» της Φώφης Γεννηματά, οι θετικές ψήφοι θα ξεπεράσουν τις 133, ενώ εάν προστεθούν και 8 του ΜέΡΑ 25 το «ταμπλό» της Ολομέλειας μπορεί να εγγράψει και τις 141 με 142 ψήφους, εάν συνταχθεί και η ανεξάρτητη βουλευτής, Κωνσταντίνα Αδάμου.
Εξεταστικές Επιτροπές: Τι προβλέπεται από το Σύνταγμα
Σύμφωνα με το αναθεωρημένο Σύνταγμα για τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής προβλέπονται τα εξής (Άρθρο 68: Κοινοβουλευτικές και Εξεταστικές Επιτροπές):
**1. Η Βουλή στις αρχές κάθε τακτικής συνόδου συνιστά από τα μέλη της διαρκείς κοινοβουλευτικές επιτροπές για να εξετάζουν και να επεξεργάζονται τα νομοσχέδια και τις προτάσεις νόμων που υποβάλλονται, όπως ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής.
****2. Η Βουλή συνιστά από τα μέλη της εξεταστικές επιτροπές, με απόφασή της που λαμβάνεται με πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών που δεν μπορεί να είναι κατώτερη των δύο πέμπτων του συνόλου των βουλευτών, ύστερα από πρόταση του 1/5 του όλου αριθμού των βουλευτών.
Προκειμένου να συσταθούν εξεταστικές επιτροπές για ζητήματα που ανάγονται στην εξωτερική πολιτική και την εθνική άμυνα, απαιτείται απόφαση της Βουλής που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.
Η Βουλή μπορεί να συνιστά δύο ανά κοινοβουλευτική περίοδο εξεταστικές επιτροπές, εφόσον η σχετική πρόταση δέκα τουλάχιστον βουλευτών υπερψηφισθεί από τα 2/5 του συνόλου των βουλευτών, ανεξαρτήτως πλειοψηφίας. Τα σχετικά με τη συγκρότηση και τη λειτουργία των επιτροπών αυτών καθορίζονται από τον Κανονισμό της Βουλής.
Tα σχετικά με τη συγκρότηση και τη λειτουργία των επιτροπών αυτών καθορίζονται από τον Κανονισμό της Bουλής.
3. Oι κοινοβουλευτικές και εξεταστικές επιτροπές, καθώς και τα κατά τα άρθρα 70 και 71 Τμήματα της Bουλής, συνιστώνται ανάλογα με τη δύναμη των κομμάτων, των ομάδων και των ανεξαρτήτων, όπως ορίζει ο Κανονισμός.