Τρίτη, 19 Νοε.
18oC Αθήνα

Έξι “ναι” και δυο… “ίσως” για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Έξι “ναι” και δυο… “ίσως” για τη Συμφωνία των Πρεσπών
Φωτογραφία Reuters

Η ψήφος κατά συνείδηση που αποφάσισε να δώσει το Ποτάμι στην συμφωνία των Πρεσπών δημιουργεί πλέον σοβαρές προσδοκίες ότι η κυβέρνηση βρήκε τους 151 βουλευτές που χρειάζεται προκειμένου να την περάσει από την Βουλή.

Όλα λοιπόν δείχνουν ότι στους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα προστεθούν οι ψήφοι της Έλενας Κουντουρά, της Κατερίνας Παπακώστα, του Θανάση Παπαχριστόπουλου, του Σπύρου Δανέλλη, του Σταύρου Θεοδωράκη και του Γιώργου Μαυρώτα. Ο Σπύρος Λυκούδης εμφανίζεται να μην έχει αποφασίσει ακόμα τι θέλει να κάνει, ενώ άγνωστο παραμένει τι θα κάνει τελικά ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος αλλά και ο Δημήτρης Κρεμαστινός ο οποίος τις τελευταίες ώρες δέχθηκε σοβαρές πιέσεις από το κόμμα του για να μην υπερψηφίσει την συμφωνία των Πρεσπών.

Όλα δείχνουν λοιπόν ότι η κυβέρνηση έχει βρει τον μαγικό αριθμό των 151 ψήφων που χρειάζεται προκειμένου η συμφωνία των Πρεσπών να έχει πολιτική νομιμοποίηση παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Εν τω μεταξύ, το Μέγαρο Μαξίμου έχει αποφασίσει να στριμώξει την ΝΔ επάνω σε δυο θέματα.

Το ένα θέμα είναι το ντιμπέιτ καθώς, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται να μην επιθυμεί μια συζήτηση πρόσωπο με πρόσωπο με τον πρωθυπουργό δεδομένου ότι δεν έχει επιχειρήματα. Κορυφαία κυβερνητικά και κομματικά στελέχη έλεγαν μάλιστα ότι μια τέτοια συζήτηση σε ουδέτερο έδαφος θα είχε ιδιαίτερη σημασία καθώς δεν θα είχε την πολιτική φόρτιση του κοινοβουλίου και θα γινόταν μόνο με βάση τα επιχειρήματα των δυο πλευρών. Ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, αναφερόμενος στο θέμα επεσήμανε ότι «στη συζήτηση αυτή θα έμπαιναν τα ερωτήματα, αν κέρδισε η χώρα με αυτή την εκκρεμότητα τόσα χρόνια και εάν ισχυροποίησε τη θέση της διπλωματικά στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων».

Ο Πάνος Σκουρλέτης αναρωτήθηκε ακόμα εάν είναι αδιάφορο ότι σχεδόν 140 κράτη είχαν αναγνωρίσει σκέτα “Μακεδονία” αυτή τη χώρα. «Μας είναι αδιάφορο το γεγονός ότι τώρα ανοίγει μια προοπτική ανάπτυξης και μέσω αυτής της χώρας συνολικά προς τα Βαλκάνια; Με τεράστιες δυνατότητες για τη Θεσσαλονίκη, για την Βόρεια Ελλάδα; Πηγαίνετε να ρωτήσετε τους Έλληνες επιχειρηματίες της Βόρειας Ελλάδας. Μη κοιτάτε που αυτό το κλίμα κάποιους τους κάνει και σιωπούν» είπε χαρακτηριστικά ο γραμματέας του κόμματος.

Το δεύτερο θέμα έχει να κάνει με την στοχοποίηση των βουλευτών που θα υπερψηφίσουν την συμφωνία των Πρεσπών με την ανοχή, όπως λένε, της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος στο θέμα τόνισε ότι «βλέπουμε ένα σύνολο από πρακτικές που εντάσσονται σε ένα ενιαίο πολιτικό σχέδιο κατατρομοκράτησης βουλευτών. Και ο κ. Μητσοτάκης μη καταδικάζοντας σημαίνει ότι είτε τα καλύπτει είτε, ακόμη χειρότερα, τα οργανώνει. Διότι, έχουμε ένα κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ, το οποίο συμμετείχε αν δεν εκκίνησε όλες αυτές τις διαδικασίες με τα μοιράσματα τηλεφώνων βουλευτών, έτσι ώστε να απειληθούν από πολίτες. Εν πάση περιπτώσει, εγώ αυτό το οποίο λέω είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης, εδώ και έναν ολόκληρο χρόνο -και δεν μιλάμε μόνο για τις τελευταίες δέκα μέρες που έχουμε αυτά τα περιστατικά- υιοθετώντας έναν ακροδεξιό λόγο σε σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών, στην πραγματικότητα, απελευθέρωσε αντανακλαστικά, εξτρεμιστικά αντανακλαστικά, μιας ακραίας δεξιάς στη χώρα…».

Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ζητάει απαντήσεις γι’ αυτά τα θέματα σε καθημερινή βάση, ενώ βρίσκεται σε επιφυλακή για το θέμα των συλλαλητηρίων καθώς -όπως λένε– τέτοιου είδους εκδηλώσεις μπορεί να οδηγήσουν τα πράγματα στα άκρα. Ταυτόχρονα από την πλευρά της κυβέρνησης εκφράζονται ερωτηματικά για το ποιοι βρίσκονται πίσω από τα συλλαλητήρια, ποιοι τα χρηματοδοτούν και ποιοι κατευθύνουν αυτή την ακραία καμπάνια με τις αφίσες.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις