Κοινοβουλευτικό πανδαιμόνιο για την ψήφιση της επίμαχης τροπολογίας αλλά και του νομοσχεδίου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που κάτω από πρωτοφανείς αντιδράσεις τελικά ορίσθηκε να γίνουν ονομαστικές ψηφοφορίες αύριο, Παρασκευή 28.04.2017 στις δέκα το πρωί.
Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, οι βουλευτές παρέμειναν για αρκετή ώρα στο βουλευτήριο και στους διαδρόμους της της Βουλής αντιδικώντας…
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη κατήγγειλε τον ειδικό γραμματέα της Βουλής ότι έκλεισε τα μικρόφωνα και ζήτησε από τους υπαλλήλους να αποχωρήσουν «κλείνοντας» ουσιαστικά τη συνεδρίαση και τα μικρόφωνα.
Ο προεδρεύον Δημήτρης Κρεμαστινόςανακοίνωσε ότι «κλείνει η συνεδρίαση για σήμερα και αύριο θα γίνει η ψηφοφορία» να ανοίξει και πάλι τα μικρόφωνα και τη συζήτηση… κάτω από τις αντιδράσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης και βουλευτών.
Οι υψηλοί τόνοι και οι εκφράσεις χτύπησαν κόκκινο μεταξύ των βουλευτών που διαπληκτιζόμενοι έφτασαν για να διατυπώσουν τις αλληλοκατηγορίες τους μέχρι και την αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών, όταν τα φώτα και οι κάμερες έκλεισαν στην Ολομέλεια της Βουλής.
Κάτω από αυτό το κλίμα που διαμορφώθηκε από όλες τις πτέρυγες της Βουλής, η αυριανή συνεδρίαση με τις ονομαστικές ψηφοφορίες που ζήτησαν ΣΥΡΙΖΑ (επί της αρχής των άρθρων και των τροπολογιών του νομοσχεδίου), της ΝΔ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (επί της επίμαχης τροπολογίας) αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον με τους υψηλούς τόνους να μοιάζουν μάλλον δεδομένοι…
O αντιπρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Κρεμαστινός, ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, για τις διαμαρτυρίες αναφορικά με τον τρόπο λήξης της αποψινής συνεδρίασης της Ολομέλειας έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Ως γνωστόν σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, μετά την ολοκλήρωση μιας συνεδρίασης, ο προεδρεύων ερωτά το Σώμα εάν με ομοφωνία, όλων των πτερύγων, δέχεται να λυθεί η συνεδρίαση.
Στην αποψινή συνεδρίαση, διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρξε ομοφωνία, οπότε στην περίπτωση αυτή ο προεδρεύων ερωτά τα κόμματα εάν συμφωνούν να λυθεί η συνεδρίαση κατά πλειοψηφία.
Τα κόμματα που συμφώνησαν δια των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων στη λύση της ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η ΝΔ.
Μετά και την ανάγνωση των ονομάτων των βουλευτών που υπέβαλαν αιτήματα ονομαστικής ψηφοφορίας, διαπίστωσα ότι δεν υπήρχε πλέον αντικείμενο συνέχισης της συζήτησης και έλυσα τη συνεδρίαση».