- Μέρκελ – Τσίπρας παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους και βάζουν στην “άκρη” Σόιμπλε και Βαρουφάκη - “Ενδιάμεση συμφωνία” εντός της εβδομάδας με την κυβέρνηση να... μετατοπίζει τις “κόκκινες γραμμές” - Μειώσεις σε επικουρικές συντάξεις, φρένο στις πρόωρες και επιβολή φόρου πολυτελείας - Οι πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού που θα προκαλέσουν τριγμούς στην κυβέρνηση
Η “κόκκινη γραμμή” μεταξύ Αθήνας-Βερολίνου είναι γεγονός καθώς η τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την καγκελάριο της ΓερμανίαςΆγκελα Μέρκελ ήρθε να επιβεβαιώσει την σχετική συμφωνία των δύο πλευρών κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό.
Έτσι μπροστά στο αδιέξοδο των “τεχνοκρατών” οι δύο ηγέτες παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους προκειμένου να υπάρξει η πολυπόθητη “ενδιάμεση συμφωνία” που θα ανοίξει και πάλι τον κρουνό της χρηματοδότησης για τη χώρας μας.
Είναι προφανές οι “αρχιτέκτονες” των σκληρών διαπραγματεύσεων, δηλαδή οι υπουργοί Οικονομικών Γερμανίας και Ελλάδας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Γιάνης Βαρουφάκης μπαίνουν στην άκρη ώστε επιτέλους να υπάρξει λύση στον “γόρδιο δεσμό” της διαπραγμάτευσης ιδίως μετα το,θυελλώδες κλίμα κατά την τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup.
Σύμφωνα με το Μαξίμου η τηλεφωνική συζήτηση του κ. Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο έγινε σε θετικό κλίμα και ήταν σε συνέχεια της συνάντησης των δύο ηγετών στις Βρυξέλλες και στη συνομιλία τους, εκφράστηκε η κοινή βούληση για σταθερή επικοινωνία καθ’ όλη την πορεία της διαπραγμάτευσης, προκειμένου να υπάρξει άμεσα μια αμοιβαία επωφελής λύση.
Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον πρόεδρο του Eyrogropou Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώ ο πρόεδρος του ΣΟΕ ΝίκοςΧουλιαράκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Κοστέλο.
Οι δύο άνδρες συμφώνησαν να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες του Brussels Group και αύριο, Δευτέρα θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη του Brussels Group. Το Brussels Group θα επαναληφθεί δια ζώσης την Τετάρτη με στόχο την επιτάχυνση των αποτελεσμάτων.
Όλα δείχνουν ότι πιθανότατα εντός της εβδομάδας θα υπάρξει “ενδιάμεση συμφωνία” με τη ελληνική κυβέρνηση να βάζει νερό στις “κόκκινες γραμμές”γεγονός που μπορεί να ανοίξει τον ασκό των πολιτικών εξελίξεων από τη στιγμή που βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ δεν θα ανεχθούν εύκολα “συμφωνία” που περιλαμβάνει μειώσεις συντάξεων ακόμη και υψηλών (άνω των 2.000 ευρώ) ή επικουρικών, καθώς και πισωγυρίσματα στα εργασιακά (νόμος Σκουρλέτη).
Σε αντιπερισπασμό το Μέγαρο Μαξίμου και προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις έχει δώσει ήδη εντολή στο οικονομικό επιτελείο να επισπεύσει την κατάθεση νομοσχεδίων που θίγουν “έχοντες και κατέχοντες”.
Έτσι σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση προσανατολίζεται:
– να προχωρήσει στη μείωση των υψηλών επικουρικών συντάξεων,
– να βάλει φρένο στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις,
να αντιπροτείνει στον ΦΠΑ το ειδικό τέλος πολυτελείας στα ακριβά ξενοδοχεία
Η κυβέρνηση παράλληλα ωστόσο είναι αποφασισμένη ακόμη και για τη ρήξη σε περίπτωση που εταίροι και δανειστές επιμείνουν σε παράλογες απαιτήσεις και «επιστροφή στην 5η αξιολόγηση του Μνημονίου», με το δημοψήφισμα να είναι αυτή τη στιγμή η πιο πιθανή εξέλιξη για την έγκριση μιας…”μη έντιμης συμφωνίας”.
Σύμφωνα πάντως με εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών η πανελλαδική δημοσκόπηση της Κάπα Research για το “Βήμα της Κυριακής”, στη οποία το 71,9% δηλώνει ότι καλύτερο για τη χώρα είναι μια συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους και δανειστές έναντι του 23,2% που θεωρεί καλύτερη τη ρήξη, δίνει την απαραίτητη ώθηση στο Μέγαρο Μαξίμου και στο οικονομικό επιτελείο την ύστατη ώρα να προχωρήσουν σε “συμφωνία”…με την συμφωνία της κοινής γνώμης.