Δευτέρα, 30 Σεπτ.
25oC Αθήνα

Εκτός οι ΑΝΕΛ από τα προεδρεία της Βουλής

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Μονοκομματικά από τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι τα προεδρεία των έξι Διαρκών Μονίμων Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, εκτός της Οικονομικών Υποθέσεων στην οποία παραχωρήθηκε μια θέση Αντιπροέδρου σε βουλευτή των ΑΝΕΛ. Διαβάστε όλες τις λεπτομέρειες.

Σε όλα τα προεδρεία των Διαρκών Μόνιμων Επιτροπών, πλην της Μορφωτικών Υποθέσεων που ανδροκρατήθηκε, παρουσία έχει τουλάχιστον και μια γυναίκα βουλευτής στην σύνθεσή τους. Ειδικότερα, γυναίκα, στο «τετράγωνο» εκλέχθηκαν στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου καθώς αναδείχθηκαν Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος, ενώ σε θέση Γραμματέα εκλέχθηκαν γυναίκες βουλευτές σε τέσσερις άλλες διαρκείς μόνιμες επιτροπές.

Το δικό της πολιτικό ενδιαφέρον, πάντως έχει η εκλογή του αναγκαστικού διακομματικού προεδρείου στην -βαρύνουσας σημασίας, αποστολής και σύνθεσης- Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Στα αξιώματα της Επιτροπής εκλέχθηκαν η Αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου, ο «αρχαιότερος» σε θητείες πρώην Αντιπρόεδρος και βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Τραγάκης αλλά και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Το κοινοβουλευτικό «μπλοκ» της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που διαθέτει την πλειοψηφία των μελών σε όλες τις Διαρκείς Μόνιμες Επιτροπές πρότεινε και εξέλεξε:
Στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων εκλέχθηκαν: Πρόεδρος ο βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνο Γαβρόγλου, Αντιπρόεδρος ο βουλευτής Σάμου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Σεβαστάκης και Γραμματέας ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Μπαξεβανάκης
Στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων προτάθηκαν και εκλέχθηκαν: Πρόεδρος ο βουλευτής Α’ Πειραιώς του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Δουζίνας, Αντιπρόεδρος ο βουλευτής του Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτριος Εμμανουηλίδης και Γραμματέας η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Τριανταφύλλου

Στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, εκλέχθηκαν: Πρόεδρος ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Γεράσιμος (Μάκης) Μπαλαούρας, Αντιπρόεδρος, ο εντός 24ώρου «εκπαραθυρωθείς» από υφυπουργός Υποδομών της Κυβέρνησης βουλευτής Β’ Πειραιώς των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος και Γραμματέας, η βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αικατερίνη Παπανάτσιου.
Στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων προτάθηκαν και εκλέχθηκαν: Πρόεδρος, ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Μανιός, Αντιπρόεδρος ο βουλευτής Πρεβέζης του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Μπάρκας και Γραμματέας, η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη

Στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης – Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης εκλέχθηκαν: Πρόεδρος, ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνης Συρίγος , Αντιπρόεδρος ο βουλευτής Δωδεκανήσων του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Γάκης και Γραμματέας, η βουλευτής Β’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου.

Στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου εκλέχθηκαν: Πρόεδρος, η βουλευτής Β’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ Χαρούλα (Χαρά) Καφαντάρη, Αντιπρόεδρος, η βουλευτής Β’ Πειραιώς του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελία Καρακώστα και Γραμματέας, ο βουλευτής Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης.

Στην Ειδική Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας που είναι η μόνη που από τον ΚτΒ επιβάλλεται να έχει διακομματικής σύνθεσης προεδρείο, από τον ΣΥΡΙΖΑ προτάθηκε και εκλέχθηκε Πρόεδρος, η Γ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου, η οποία άλλωστε για τον σκοπό αυτό αντάλλαξε την προεδρία της Επιτροπής Πόθεν Έσχες με τον Β’ Αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργο Βαρεμμένο. Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, από την δεύτερη σε κοινοβουλευτική δύναμης κόμμα, τη ΝΔ, εναπροτάθηκε και επανεκλέχθηκε ο βουλευτής Β’ Πειραιώς Γιάννης Τραγάκης, και Γραμματέας, από το τέταρτο σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμμα, το ΠΑΣΟΚ, ο πρώην πρόεδρος του και βουλευτής Α Θεσσαλονίκης Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος μετέχει για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια σε αυτή την Επιτροπή.

Η αποφυγή του «σκοπέλου» εκλογής βουλευτού της Χρυσής Αυγής για την θέση του Β’ Αντιπρόεδρος της Επιτροπής και για την οποία προτεινόμενος από την κοινοβουλευτική του ομάδα ήταν ο βουλευτής Ιωαννίνων Γιάννης Αϊβατίδης ξεπεράστηκε με την μη υπερψήφισή του με το μίνιμουμ των αναγκαίων ψήφων (1/4 επί του όλου αριθμού). Έτσι η πλήρωση της θέσης έμεινε κενή, όπως άλλωστε έγινε με την εκλογή Ε’ Αντιπροέδρου της Βουλής και ενός Γραμματέα που δικαιούταν να εκλέξει το κόμμα της Χρυσής Αυγής.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε