Πέμπτη, 18 Ιουλ.
32oC Αθήνα

Ελιά ήταν και πάει… – Ιδρυτικό Συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης το Φθινόπωρο

Ελιά ήταν και πάει… – Ιδρυτικό Συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης το Φθινόπωρο

Σε ιδρυτικό Συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης τον προσεχή Οκτώβριο κατέληξε η διευλκυνστίδα μεταξύ των εσωκομματικών φυλών του ΠΑΣΟΚ. Το ανακοίνωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Όλο το παρασκήνιο με τις κόντρες και τα καρφιά Παπανδρεϊκών και Βενιζελικών.

Σε οριστικό ξεκαθάρισμα των εσωκομματικών του λογαριασμών οδηγείται πλέον το ΠΑΣΟΚ μετά την ομόφωνη απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος για τη διεξαγωγή Ιδρυτικού Συνεδρίου της Δημοκρατικής παράταξης τον προσεχή Οκτώβριο.

Ο Ευ. Βενιζέλος τόνισε μεταξύ άλλων πως «για να έχουμε ένα γνήσιο Συνέδριο με συμμετοχή των πολιτών, με συμμετοχή της βάσης, απευθύνουμε μια πρόσκληση αυτοοργάνωσης σε όλους τους πολίτες που νιώθουν ότι ανήκουν στο χώρο αυτό», σημείο, που, όπως αναγνωρίζουν όλες οι εσωκομματικές τάσεις, συνεπάγεται πως όλα και όλοι εκκινούν από το μηδέν, καθώς έως τότε θα ακολουθηθούν όλες οι γνωστές προσυνεδριακές διαδικασίες με τη διαμόρφωση των τελικών πολιτικών συσχετισμών να αναδεικνύεται πλέον ως μείζον ζητούμενο.

Σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου, η πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ αποδεικνύει αφ ενός πως διατηρεί την πλήρη πρωτοβουλία των κινήσεων στην εσωκομματική σκακιέρα και αφ ετέρου ότι είναι συνεπής με τις θέσεις του, καθώς πρώτος αυτός είχε προαναγγείλει τη διεξαγωγή ενός τέτοιου Συνεδρίου το βράδυ των Ευρωεκλογών της 25ης Μαϊου.

Οι ίδιες πηγές μιλούν για ακόμη μία πολιτική υπέρβαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην κατεύθυνση της μεγιστοποίησης της πολιτικής επιρροής της παράταξης και για ένα σημαντικό βήμα προς τον αντικειμενικό στόχο, που έχει θέσει ο ίδιος και δεν είναι άλλος από την κατάληψη τουλάχιστον της τρίτης θέσης στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, όποτε αυτές και εάν γίνουν, προκειμένου «ο τρίτος πόλος να είναι και η τρίτη λύση», όπως είπε χαρακτηριστικά στη δευτερολογία του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εισηγήθηκε τη συγκεκριμένη πρόταση αφού διεπίστωσε διχογνωμία μεταξύ των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου, καθώς άλλοι τάσσονταν υπέρ της διεξαγωγής ενός αμιγώς κομματικού συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ (Μιχάλης Καρχιμάκης, Γιάννης Κουτσούκος) και άλλοι επιθυμούσαν ένα πιο ευρύ συνέδριο προσθέτοντας, πάντως, διαφορετικές πολιτικές αποχρώσεις (Κώστας Σκανδαλίδης, Φώφη Γεννηματά, Θάνος Μωραίτης, Τόνια Αντωνίου).

Είχε προηγηθεί, η κριτική του κυρίου Βενιζέλου με αποδέκτες τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ επισημαίνοντας πως: «Κεντροαριστερά δεν είναι παραγοντισμός, κοινωνισμός και αυτοαναφορική γενικολογία, αλλά σύγκλιση στα μείζονα όπως η προοδευτική σταθερότητα και η ασφαλής πορεία της χώρας εκτός των ορίων της κρίσης».

Σε μία άλλη αποστροφή του είχε καλέσει τα στελέχη του να μην διαιρούνται σε συνεπείς και αμφίθυμους, σε μεταρρυθμιστές και λαικιστές γιατί έτσι τροφοδοτούν τη δημαγωγία της ετερόκλητης αντιμνημονιακής αντιπολίτευσης. Προανήγγειλε, μάλιστα, την πραγματοποίηση της Εθνικής Συνδιάσκεψης στις 2 και 3 Σεπτεμβρίου με αφορμή τον εορτασμό της επετείου της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ, όπου, όπως είπε, θα επανεκτιμηθούν τα πολιτικά δεδομένα και σε ό,τι αφορά στο κυβερνητικό σκέλος της παράταξης και σε ό,τι αφορά στα της Κεντροαριστεράς.

Ικανοποιημένες, πάντως, από την απόφαση για τη διεξαγωγή Ιδρυτικού Συνεδρίου της Δημοκρατικής παράταξης δείχνουν και οι λοιπές εσωκομματικές πτέρυγες του κόμματος

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Παπανδρεογενείς, που εκπροσωπούνται στο Πολιτικό Συμβούλιο από τη «συμμαχία» Γεννηματά – Μωραϊτη τάχθηκαν υπέρ μιας «νέας πορείας μέσω ενός ανοιχτού ιδρυτικού Συνεδρίου ταυτότητας, θέσεων στρατηγικής και ηγεσίας, ενώ αμφότερα τα στελέχη επιχείρησαν να αποδομήσουν την Ελιά.

Η κα Γεννηματά τη χαρακτήρισε αναγκαστική προεκλογική επιλογή, που δε μπορεί να υποκαθιστά τη μεγάλη Δημοκρατική παράταξη και τόνισε χαρακτηριστικά: «απευθυνθήκαμε σε διάφορα κόμματα και το μόνο που καταφέραμε ήταν να πάρουμε πίσω τα δικά μας στελέχη».

Ο κ.Μωραϊτης, από την πλευρά του, στοχοποίησε από την πλευρά του τη συνεργασία με τη ΝΔ, λέγοντας: «φθάσαμε στο σημείο, αντί να συζητάμε για το πώς θα στηρίξουμε τους μακροχρόνια ανέργους να πηγαίνουμε σε μία απαράδεκτη ηθικά παράταση της εισφοράς αλληλεγγύης για να δώσει ο Σαμαράς λεφτά στο εκλογικό του κοινό και να κάνει εκλογές το Φθινόπωρο». Η ομάδα των Παπανδρεογενών, θα επιχειρήσει κατά τις εργασίες της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής να αποσαφηνίσει τις οργανωτικές και πολιτικές προυποθέσεις διεξαγωγής του Συνεδρίου αλλά και να αποσπάσει ένα όσο και πιο «δεσμευτικό» χρονοδιάγραμμα.

Από την πλευρά του ο Κώστας Σκανδαλίδης, που πήρε το λόγο προς το τέλος της συνεδρίασης τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής ενός Συνεδρίου της παράταξης για το οποίο τις τελικές αποφάσεις θα λάβει η επικείμενη ( το Σάββατο ) Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος, ενώ ανακίνησε και τον «κίνδυνο οριστικής διάσπασης του ΠΑΣΟΚ» από το «γαιτανάκι ΠΑΣΟΚ ή Ελιά, που μπορεί να αποβεί ολέθριο». Επέμεινε δε πως η ανασυγκρότηση της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης μπορεί να πραγματωθεί μόνον μέσα από μία νέα δυναμική επανεκκίνηση του χώρου της Κεντροαριστεράς στη βάση μίας νέας ολοκληρωμένης και αυτόνομης στρατηγικής.

Η Τόνια Αντωνίου, τάχθηκε υπέρ ενός ανοιχτού Ιδρυτικού Συνεδρίου της Δημοκρατικής παράταξης, τόνισε πως πρέπει να διασφαλιστούν πάση θυσία οι δημοκρατικές και αντιπροσωπευτικές διαδικασίες και τόνισε πως στην Εθνική Οργανωτική Επιτροπή, που θα κληθεί να το προετοιμάσει θα πρέπει να συμπεριληφθούν τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, το Συντονιστικό της Ελιάς και όποιοι άλλοι θελήσουν να συμμετέχουν, εισήγηση, που ενεκρίθη από το όργανο.

Τόνια Αντωνίου σε Ανδρουλάκη: “σκοπέυεις να είσαι γραμματέας μερικής απασχόλησης ή part time;”

Κάλεσε δε τον Νίκο Ανδρουλάκη να παραιτηθεί από τη γραμματεία του κόμματος στον απόηχο της εκλογής του στην Ευρωβουλή ρωτώντας τον αν σκοπεύει να είναι “γραμματέας μερικής απασχόλησης ή part time” για να λάβει αρνητική απάντηση από τον κύριο Ανδρουλάκη.

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, που εγκατέλειψε νωρίς τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου για να αναχωρήσει για Βρυξέλλες τόνισε σύμφωνα με πληροφορίες ότι «Συνεχώς γίνονται διαιρέσεις άνευ πολιτικού περιεχομένου. Μετά τη ΚΠΕ πρέπει να υπάρχει οδικός χάρτης που θα προσδιορίζει όλα τα γεγονότα για να σταματήσει η ασάφεια και να αναδείξουμε την αυτονομία της πολιτικής μας άποψης και δράσης».

Ενδιαφέρουσα και η άποψη του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Πάρι Κουκουλόπουλου, που ζήτησε να προσδιοριστεί το Ιδρυτικό Συνέδριο της Δημοκρατικής παράταξης μετά την εκλογή του ΠτΔ, καθώς, αυτό, όπως υποστήριξε, είναι συμβατό με τη στρατηγική, που έχει εκπονήσει και υλοποιεί το ΠΑΣΟΚ την τελευταία 4ετία και σχετίζεται άμεσα με την οριστική έξοδο από την κρίση. Ο κύριος Κουκουλόπουλος τόνισε πως μετά την οριστική λύση για το χρέος και την εκλογή του ΠτΔ μπορεί απελευθερωμένη πλέον η Δημοκρατική παράταξη να ανακτήσει την πρωτοβουλία των πολιτικών κινήσεων θέτοντας πλέον η ίδια την ατζέντα αλλά και το χρονοδιάγραμμα των πολιτικών εξελίξεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Καρφιά Βενιζέλου σε Παπανδρέου για τις εκλογές το 2009 – Ιδρυτικό συνέδριο τον Οκτώβριο

Πως θα γλιτώσει από την γκρίνια ο Ευάγγελος Βενιζέλος

Εβδομάδα Παθών για το ΠΑΣΟΚ – Ποιοι ανακινούν θέμα ηγεσίας

Ο Κρεμαστινός αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε