Στο Κάιρο βρέθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος είχε συνάντηση σε εξαιρετικό κλίμα συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι.
Το εξαιρετικό αυτό κλίμα «αποτυπώθηκε» και στις πρώτες διπλωματικές πηγές που είδαν το «φως» της δημοσιότητας και με βάση τις οποίες δεν υπάρχει καμία απολύτως συζήτηση για οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ της Αιγύπτου και της Τουρκίας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το βράδυ της Δευτέρας, 08.03.2021, τα παραπάνω επιβεβαιώθηκαν από τα… πιο αρμόδια χείλη, αυτά του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος μετά την συνάντηση που είχε με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, τόνισε μεταξύ άλλων:
«Είχαμε, όπως είπε ο κ. Υπουργός προηγουμένως, μια ευρύτατη συζήτηση για όλα τα θέματα. Για το Συμβούλιο των Υπουργών της 22ας Μαρτίου και την ατζέντα, η οποία περιλαμβάνει και τα θέματα της Τουρκίας. Είχαμε συζήτηση για την επερχόμενη πενταμερή και το πώς θα μπορούσαμε να οδηγήσουμε τα πράγματα προς μια θετική κατεύθυνση. Είχαμε μια ευρύτερη συζήτηση για τη συνεργασία μας, η οποία είναι στενότατη, διαρκής και ειλικρινής.
Θα μου επιτρέψεις Νίκο εδώ, να πω δυο πράγματα για τη σημερινή μου επίσκεψη στο Κάιρο, όπου δεν έκανα δηλώσεις. Είχα και τη χαρά πριν έρθω σήμερα στη Λάρνακα να συναντηθώ με τον ομόλογό μου κ.Shameh Shoukry στο Κάιρο και να συζητήσουμε για τις ελληνο-αιγυπτιακές σχέσεις, σχέσεις εγκάρδιες, στενότατες, σχέσεις οι οποίες βασίζονται και στην στενή προσωπική σχέση που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Al Sisi. Θα ήθελα να πω επίσης ότι το θέμα που δημιουργήθηκε από μία πρόσφατη προκήρυξη οικοπέδων από την αιγυπτιακή πλευρά στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ένα καθαρά τεχνικό θέμα που αφορά την Αιγυπτιακή πλευρά. Η ελληνική πλευρά το θεωρεί επί τη βάσει των αναρτήσεων της αιγυπτιακής πλευράς, ένα θέμα το οποίο κατ’ ουσίαν έχει επιλυθεί».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συμφωνία;
Μέσα σε όλα αυτά, το Open πήγε ένα… βήμα παραπέρα μεταδίδοντας πως η Ελλάδα προχώρησε σε συμφωνία με την χώρα, αλλάζοντας τον χάρτη για το επίμαχο οικόπεδο 18 στην περιοχή.
Το ρεπορτάζ του σταθμού ανέφερε πως η Αίγυπτος συμφώνησε να αλλάξει τις συντεταγμένες του επίμαχου θαλάσσιου οικοπέδου 18 στην Ανατολική Μεσόγειο, που ικανοποιούσε τους τουρκικούς ισχυρισμούς, καθώς με τις συντεταγμένες αυτές δεν αναγνώριζε πλήρη επήρεια στο Καστελόριζο.
Σύμφωνα πάντα με το ίδιο με το ρεπορτάζ, δεν έχει ακόμα αναρτηθεί ο χάρτης της νέας προκήρυξης στο υπουργείο Πετρελαίου της Αιγύπτου, όμως από τις επαφές που έγιναν την Δευτέρα στο Κάιρο, παρουσία νομικών αλλά και εμπειρογνωμόνων, η ελληνική πλευρά έλαβε την διαβεβαίωση πως η τροποποίηση θα γίνει τις επόμενες ημέρες με την σχετική ανάρτηση στο αρμόδιο υπουργείο.
Δείτε το
«Ισχυρές οι σχέσεις και οι δεσμοί φιλίας μεταξύ των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα» λέει η Αίγυπτος
Διμερή και περιφερειακά ζητήματα απασχόλησαν κατά τη σημερινή τους συνάντηση, τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Αιγύπτου, Νίκο Δένδια και Σάμεχ Σούκρι, σύμφωνα με ανακοίνωση του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών.
Οι επικεφαλής της διπλωματίας των δύο χωρών συζήτησαν τρόπους ανάπτυξης της συνεργασίας των δύο χωρών, αναφέρεται σχετικά.
Όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ, Άχμεντ Χάφεζ, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών τόνισαν τις ισχυρές σχέσεις και δεσμούς φιλίας μεταξύ των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα.
Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον της Αιγύπτου για τη διευκόλυνση της ροής των ελληνικών επενδύσεων στην Αίγυπτο, συμβάλλοντας παράλληλα στο να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια στην ανάπτυξη και στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των δύο χωρών. Επίσης, συζήτησαν για την ενίσχυση της τουριστικής συνεργασίας των δύο χωρών, αλλά και για την ενίσχυση της συνεργασίας τους στον τομέα της ενέργειας.
Τέλος, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών εξέφρασαν την επιθυμία τους να συνεχίσουν το συντονισμό των ενεργειών τους σε θέματα που αφορούν την ευρύτερη περιοχή.
Φωτογραφίες από: Intime.