Πολιτική

Ελλάδα και Αίγυπτος “απαντούν” στην Τουρκία και επιταχύνουν την οριοθέτηση ΑΟΖ

αλυσιδωτές αντιδράσεις από την "συμφωνία" Τουρκίας - Λιβύης. Αθήνα και Κάιρο επιταχύνουν την οριοθέτηση ΑΟΖ. Ελλάδα και Αίγυπτος αμφισβητούν την δικαιοδοσία του επικεφαλής της Λιβυκής κυβέρνησης. Τι δήλωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του.

Την απόφαση Ελλάδας και Αιγύπτου να επιταχύνουν τις συζητήσεις για τον χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών ανάμεσα στις δύο χώρες, ανακοίνωσαν ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και ο Αιγύπτιος ομόλογός του, Σάμεχ Σούκρι.

Όπως είναι γνωστό ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας πραγματοποίησε εκτάκτως επίσκεψη στο Κάιρο, μετά την υπογραφή “μνημονίου κατανόησης” για την Ανατολική Μεσόγειο ανάμεσα στην Τουρκία και την Λιβύη.

Οι κύριοι Δένδιας και Σούκρι εκτίμησαν ακόμη πως ο κ. Sarraj που υπέγραψε το μνημόνιο εκ μέρους της Λιβύης, δεν έχει την απαραίτητη νομιμοποίηση για κάτι τέτοιο, ενώ σημείωσαν πως οι υπογραφείσες συμφωνίες λειτουργούν ως αποσταθεροποιητικοί παράγοντες για την ευρύτερη περιοχή.

Δείτε ολόκληρη της δήλωση που έκανε ο ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντηση με τον Σάμεχ Σούκρι:

“Είχα σήμερα τη χαρά να επισκεφθώ εδώ στην Αίγυπτο τον φίλο Υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Sameh Shoukry.
Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τα διμερή θέματα, καθώς και μία ευρύτατη σειρά ζητημάτων που αφορούν την περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου και του Κόλπου. Όπως πάντα, με την Αίγυπτο έχουμε κοινή γωνία θεώρησης των περισσότερων προβλημάτων.
Και, βέβαια, μας απασχόλησαν τα δύο μνημόνια που υπογράφηκαν ανάμεσα στην Τουρκία και τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου, του Συμβουλίου Υπουργών της Λιβύης, του κ. Sarraj. Έχουμε και οι δύο την εντύπωση κατ’ αρχήν ότι ο κ. Sarraj πιθανότατα στερείται την απαραίτητη νομιμοποίηση για να υπογράψει αυτά τα μνημόνια. Ούτως ή άλλως όμως, λειτουργούν ως αποσταθεροποιητικοί παράγοντες για την ευρύτερη περιοχή. Θα συνεχίσουμε να παρατηρούμε την κατάσταση.
Επίσης, συμφωνήσαμε με τον Αιγύπτιο Υπουργό την επιτάχυνση των συζητήσεων μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων για τον χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.
Ούτως ή άλλως, πάντοτε είναι μία πολύ σημαντική ευκαιρία όταν έρχομαι στην Αίγυπτο και μπορούμε να συζητάμε τα διμερή μας θέματα”.

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ο Νίκος Κοτζιάς «φεύγει», ο Γιάννης Δραγασάκης «έρχεται»: Νέα σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας
Πληροφορίες λένε ότι το όνομα του Νίκου Κοτζιά απομακρύνεται για την προεδρία της Δημοκρατίας, ενώ αντίθετα φαίνεται ότι έδαφος κερδίζει η υποψηφιότητα του Γιάννη Δραγασάκη
Ο Νίκος Κοτζιάς «φεύγει», ο Γιάννης Δραγασάκης «έρχεται»: Νέα σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας