Ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών και διμερείς συνεργασίες σε διάφορους τομείς της οικονομίας είναι τα δύο απτά αποτελέσματα που προκύπτουν από τις πολιτικές και επιχειρηματικές επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κίνα.
Η προοπτική της επίσκεψης του Κινέζου προέδρου, Σι Τζινπίνγκ στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα (10-12/11) έδωσε μια μικρή παράταση σε ανακοινώσεις για project που έχουν ήδη ωριμάσει, ωστόσο είναι ξεκάθαρο πως οι κινεζικές επενδύσεις και οι επιχειρηματικές συνεργασίες απλώνονται στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, των τηλεπικοινωνιών, του τουρισμού, των αγροτικών προϊόντων και των logistics.
Συγκεκριμένα:
– Συμφωνήθηκε ήδη η απευθείας αεροπορική σύνδεση Αθήνας-Σαγκάης από το καλοκαίρι του 2020, με άμεσο στόχο την προσέλκυση 500.000 Κινέζων τουριστών έως την περίοδο 2020-2021.
– Ξεκινούν άμεσα τη λειτουργία τους στην Αθήνα τα παραρτήματα της Τράπεζας της Κίνας και της Βιομηχανικής και Εμπορικής Τράπεζας της Κίνας, μέσω των οποίων θα υπάρχουν χρηματοδοτήσεις επενδυτικών προτάσεων κυρίως στους τομείς της ενέργειας και της πράσινης οικονομίας.
– Εντός δύο μηνών εγκρίνεται από την κυβέρνηση το νέο master plan της Cosco για την επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά και η πρόθεση της κινεζικής εταιρείας να το μετατρέψει σε κόμβο logistics, στα πρότυπα της Σιγκαπούρης. Το κινεζικό ενδιαφέρον για τα logistics, άλλωστε, επιβεβαιώθηκε και από τις δηλώσεις του Σι Τζινπίνγκ κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ενώ ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι ο Πειραιάς πρέπει να γίνει κέντρο κρουαζιέρας.
Στην κυβέρνηση επικρατεί ικανοποίηση και για τα αποτελέσματα της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Κινέζο πρόεδρο, κατά την οποία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, επαναβεβαιώθηκαν οι δεσμοί φιλίας και συνεργασίας που συνδέουν Ελλάδα και Κίνα και αναφέρθηκαν στους τομείς στους οποίους μπορεί η συνεργασία αυτή να διευρυνθεί. Προτάθηκε επίσης από τον Κινέζο πρόεδρο η καθιέρωση ενός πολιτιστικού έτους Ελλάδας-Κίνας, το οποίο θα συνδέεται και με τον τουρισμό, ενώ, από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε τη ναυπήγηση πλοίων από Έλληνες στην Κίνα.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ιδιαίτερα και κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Κινέζο πρόεδρο και κατά τις συναντήσεις και επαφές του με Κινέζους επιχειρηματίες πως η επιλογή του να ηγηθεί της ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής μόλις στον τέταρτο μήνα θητείας της κυβέρνησής του καταδεικνύει την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει στις σχέσεις Ελλάδας-Κίνας.
Ιδιαίτερα κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Cosco, τόνισε ότι στόχος και των δύο μερών είναι να γίνει ο Πειραιάς το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης και εξήρε την τόλμη της κινεζικής εταιρείας να επενδύσει σε περίοδο κρίσης στην Ελλάδα, δημιουργώντας 3.000 άμεσες νέες θέσεις εργασίας και χιλιάδες άλλες έμμεσες. Η ενεργή επένδυση της Cosco, άλλωστε, υπολογίζεται σε 600 εκατ. ευρώ και αναμένεται με την έγκριση του νέου master plan και την επέκτασή της να ανέλθει σε 1 δις ευρώ.
Μιλώντας δε νωρίτερα στο Ελληνοκινεζικό Επιχειρηματικό Φόρουμ, κάλεσε τους επιχειρηματίες της Κίνας να εμπιστευτούν την Ελλάδα, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως «δεν υπάρχει καλύτερη ώρα για να γράψουμε ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνοκινεζικές σχέσεις».
Γενικότερα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη βελτίωση του οικονομικού κλίματος και το ξεμπλοκάρισμα των μεγάλων επενδύσεων με τις ενέργειες της κυβέρνησης. Παράλληλα, στο πλαίσιο του Φόρουμ, καταγράφηκαν σχεδόν 300 τετ-α-τετ Ελλήνων και Κινέζων επιχειρηματιών, με στόχο συνεργασίες και άλλες επιχειρηματικές συμφωνίες.
Πλούσιο είναι το πρόγραμμα των συναντήσεων του κ. Μητσοτάκη και κατά την τρίτη ημέρα της επίσκεψής του στη Σαγκάη. Συγκεκριμένα, στις 03.30′ (ώρα Ελλάδος) θα λάβει μέρος στην τελετή έναρξης της έκθεσης China International Import Expo 2019, ενώ στις 05.00′ θα ξεναγηθεί από κοινού με τον Κινέζο πρόεδρο στους χώρους της έκθεσης και στο ελληνικό περίπτερο. Στις 10.30′ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της εταιρείας τηλεπικοινωνιών και υψηλής τεχνολογίας ΖΤΕ και μισή ώρα αργότερα με τον πρόεδρο της Βιομηχανικής και Εμπορικής Τράπεζας της Κίνας.