Πολιτική

Ελλάδα – Τουρκία: Ώρα… διερευνητικών επαφών – Το παρασκήνιο και ο ρόλος του Βερολίνου

Ραγδαίες φαίνεται πως είναι οι εξελίξεις στο πεδίο της επανεκκίνησης των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας, εν όψει και της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε την ερχόμενη εβδομάδα.

Όλα δείχνουν λοιπόν πως εντός της ερχόμενης εβδομάδας και πιθανότατα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής – που διεξάγεται Πέμπτη και Παρασκευή – αναμένεται ν’ ανακοινωθεί επισήμως η επανάληψη των διερευνητικών επαφών σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (σ.σ.: επικεφαλής της ελληνικής πλευράς είναι ο επίτιμος πρέσβης, Παύλος Αποστολίδης).

Για το λόγο αυτό, βρίσκονται σε διαρκή τηλεφωνική επαφή η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή και ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, με την ενθάρρυνση και μεσολάβηση του συμβούλου εξωτερικής πολιτικής της Καγκελαρίου Μέρκελ, Γιαν Χέκερ. Η παρέμβαση του Βερολίνου στοχεύει ακριβώς στο να υπάρξουν εξελίξεις πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, ενώ το πλαίσιο των διερευνητικών επαφών ξεκαθαρίζεται πως αφορά μόνον την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και της ΑΟΖ, όπως ακριβώς επιδιώκει η ελληνική πλευρά.

Διερευνητικές επαφές μετά τη Σύνοδο Κορυφής

Σε μια τέτοια περίπτωση, οι διερευνητικές επαφές θα ξεκινήσουν αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής, ενώ κρίσιμο ερώτημα πλέον είναι τι θα συμβεί με τις κυρώσεις που προετοίμαζε η ΕΕ σε βάρος της Άγκυρας. Η ελληνική πλευρά θα επιμείνει στο αίτημά της για κατάρτιση της λίστας κυρώσεων σε βάρος της τουρκικής πλευράς και στην έγκρισή της από τους Ευρωπαίους εταίρους στη Σύνοδο.

Ωστόσο η – ακόμη και φαινομενική – αποκλιμάκωση και η προοπτική επανεκκίνησης των διερευνητικών επαφών φέρνει την επιβολή των κυρώσεων σε δεύτερο πλάνο.

Το “χαρτί” των κυρώσεων και η στάση της Κύπρου

Με απλά λόγια, η Αθήνα θέλει μεν το χαρτί των κυρώσεων να έχει οριστικοποιηθεί και να βρίσκεται στο τραπέζι, αλλά η εφαρμογή τους να εξαρτάται από τη στάση της Τουρκίας και εάν θα επιστρέψει ξανά στο δρόμο των προκλήσεων. Άλλωστε, η ελληνική πλευρά εμμένει πως θα πρέπει να υπάρξει συνέχεια και συνέπεια εκ μέρους της Άγκυρας ως προς την προσπάθειά της για αποκιμάκωση και όχι μόνο να αποσύρεται το από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Βέβαια, παραμένει ως ερωτηματικό σ’ αυτή την περίπτωση η στάση της Κύπρου, η οποία εξ αρχής έχει αιτηθεί την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας ως απάντηση στη σαφή και τετελεσμένη παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων με τις έρευνες που πραγματοποιούν τουρκικά πλοία εντός της ΑΟΖ της. Μάλιστα, η Κύπρος προειδοποιεί ακόμη και με βέτο στις κυρώσεις που θ’ αποφασίσει η Σύνοδος Κορυφής για τη Λευκορωσία, εάν πρώτα δεν δρομολογηθούν οι κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας.

Πιθανή η επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν

Πιθανή παραμένει πάντως μια τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Έρντογαν πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, καθώς και η τελευταία επαφή των δύο ηγετών είχε προετοιμαστεί από την κυρία Σουρανή και τον κ. Καλίν, οι οποίοι συνομιλούν και τώρα.

Το Βερολίνο φαίνεται πως επίσης πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ δεν έχει αποκλειστεί και το ενδεχόμενο να δώσει το παρών στις Βρυξέλλες και τη Σύνοδο Κορυφής είτε π.χ. ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου είτε ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν, για συνομιλίες με την ηγεσία της ΕΕ. Εάν πράγματι ο Τούρκος πρόεδρος βρεθεί στις Βρυξέλλες, τότε ανοίγει ο δρόμος και για μια πιθανή συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα