Πολιτική

Ελλάς – Γερμανία… συμμαχία κατά του κλεισίματος των συνόρων

Αλέξης Τσίπρας και Άνγκελα Μέρκελ φαίνεται ότι διάγουν... βίο ανθόσπαρτο, δημιουργώντας κοινό μέτωπο κατά της λογικής πολλών κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κλείσιμο των συνόρων. Κατά τη συνάντηση που είχαν το πρωί της Δευτέρας (07.03.2016) στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής συμφώνησαν ότι η λογική των κλειστών συνόρων είναι απαράδεκτη.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει βρει στο πρόσωπο της Γερμανίδας καγκελαρίου τον πιο θερμό υποστηρικτή των ελληνικών θέσεων κατά της απόφασης να “κλείσει” για πρόσφυγες και μετανάστες η “διαδρομή των δυτικών Βαλκανίων”, όπως αναφέρεται στο σχέδιο συμπερασμάτων που έχει διαρρεύσει.

Σύμφωνα, μάλιστα με ασφαλείς πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας και η Άνγκελα Μέρκελ συμφώνησαν σε μια κοινή θέση πως η λογική των κλειστών συνόρων είναι απαράδεκτη και πως δεν πρέπει να υπάρχει μέσα στο κείμενο της τελικής δήλωσης της Συνόδου Κορυφής, καμία τέτοια αναφορά.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι μονομερείς ενέργειες και η λογική των κλειστών συνόρων επικρίνεται, ενώ αντίθετα δεν υφίσταται καμία κριτική έναντι της Ελλάδας. Έτσι, οι κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωναν την αλλαγή κλίματος στο προσφυγικό.

Όπως σημείωναν, μετά τις σημερινές συναντήσεις, είναι ξεκάθαρο ότι το κλειδί πλέον για τη διαχείριση του προσφυγικού δεν είναι τα κλειστά σύνορα, αλλά η εφαρμογή από την Τουρκία των συμφωνηθέντων και η επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Οι ίδιες πηγές χαρακτήρισαν ιδιαίτερα «σημαντικές» τις τρέχουσες εξελίξεις στέλνοντας μήνυμα πως τα «γρήγορα συμπεράσματα δε βοηθούν κανένα αλλά εγκυμονούν κινδύνους».

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες συναντήσεις του πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε στον Ολλανδό ομόλογό του τις τέσσερις θέσεις της Ελλάδας για μείωση των ροών, επιστροφές όσων δεν έχουν δικαίωμα ασύλου στην Τουρκία, αξιόπιστο σχήμα μετεγκατάστασης και οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας για τη διαχείριση του προσφυγικού.

Στη συνάντηση με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να υλοποιήσει η Τουρκία πιο γρήγορα τα συμφωνηθέντα με την ΕΕ. Τέλος, στη συνάντηση με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, συμφωνήθηκε μια κοινή εθνική γραμμή για τη διευθέτηση των θεμάτων που προκύπτουν από το Σχέδιο Δράσης ΕΕ-Τουρκίας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι διεκδικήσεις της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής είναι οι εξής:

Πρώτον, ισχυρή και αξιόπιστη δέσμευση για την μετεγκατάσταση των προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία μετά το κλείσιμο του ανθρωπιστικού διαδρόμου στα Δυτικά Βαλκάνια
Δεύτερον, σαφές μήνυμα προς τους πρόσφυγες στην Τουρκία να μην διακινδυνεύουν πλέον τις ζωές του στο Αιγαίο με δεδομένο ότι το διάδρομος των Βαλκανίων πρόκειται έχει κλείσει επί της ουσίας
Τρίτον, σαφής απόφαση για την άμεση επιστροφή όλων των παράτυπων μεταναστών από την Τουρκία.
Τέταρτον, άμεση οικονομική στήριξη της χώρας μας γιατί σηκώνει δυσανάλογο βάρος σε σχέση με τις δυνατότητές της.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κυριάκος Μητσοτάκης για Πάπα Φραγκίσκο: «Οι πιστοί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θρηνούν την απώλεια του θρησκευτικού ηγέτη τους»
«Μακάρι η παρακαταθήκη της συνεννόησης και της αγάπης που αφήνει ο Πάπας Φραγκίσκος να βρει την καλύτερη συνέχεια», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πάπα Φραγκίσκο 1