Πολιτική

Ελλάς – Βουλγαρία… συμφωνία για το φυσικό αέριο – Μητσοτάκης: Ο σταθμός στην Αλεξανδρούπολη μας ωφελεί γεωπολιτικά

Με τις μάσκες τους και τις αποστάσεις τους, Κυριάκος Μητσοτάκης και Μπόικο Μπορίσοφ βρέθηκαν σήμερα (24.08.2020) στο Ζάππειο για να είναι παρόντες στην τελετή για την υπογραφή της συμφωνίας για τη συμμετοχή της βουλγαρικής εταιρείας Bulgartransgaz στο έργο του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης.

«Μεσολάβησαν πολλά από όταν συναντηθήκαμε πριν από 7 μήνες. Πολλά άλλαξαν στο μέτωπο αντιμετώπισης της πανδημίας, όμως όπως φαίνεται οι πρωτοβουλίες που τότε είχαν δρομολογηθεί ακολούθησαν τα χρονοδιαγράμματα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Τότε ήταν στην αρχική φάση προετοιμασίας του. Σήμερα με την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ των μετόχων, η μεγάλη αυτή επένδυση μπαίνει σε κίνηση με τελικό στόχο να μετατρέψει το ανατολικότερο ευρωπαϊκό λιμάνι της πατρίδας μας σε ενεργειακό κόμβο παγκόσμιας εμβέλειας» είπε ο πρωθυπουργός.

Το αέριο θα υγροποιείται και θα συναντά το εθνικό δίκτυο φυσικού αερίου και από εκεί θα διοχετεύεται στα τέλη 2022 με αρχές του 2023 προς την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και προς ολόκληρη τη νοτιοανατολική και κεντρική Ευρώπη.

«Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης γιορτάζει φέτος τα 150 χρόνια της λειτουργίας του. Μετατρέπεται σε κόμβο συνεργασίας, πηγή πλούτου και ευημερίας για τις χώρες και τους λαούς», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Βούλγαρο ομόλογό του Μπόικο Μπορίσοφ.

Και πρόσθεσε: «Κάποτε το λιμάνι αυτό ήταν το αντικείμενο πολέμων, σε περασμένους αιώνες. Σήμερα είναι παράδειγμα του πόσο μακριά μπορούμε να οδηγηθούμε από την ειρηνική συνύπαρξη και την οικονομική συνεργασία προς όφελος όχι μόνο των δύο λαών μας αλλά και της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων».

Ο πρωθυπουργός έδωσε συγχαρητήρια στον Μπόικο Μπορίσοφ για τη συμμετοχή της βουλγαρικής εταιρείας και ευχήθηκε σύντομα να βρεθούν στα επίσημα εγκαίνια. «Σήμερα με την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ των μετόχων η μεγάλη αυτή επένδυση μπαίνει σε κίνηση με τελικό στόχο να μετατρέψει το ανατολικότερο ευρωπαϊκό λιμάνι της πατρίδας μας σε ενεργειακό κόμβο παγκόσμιας εμβέλειας. Το αέριο θα υγροποιείται και θα συναντά εθνικό δίκτυο φυσικού αερίου και από εκεί θα διοχετεύεται στα τέλη 2022 με αρχές του 2023 προς την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και προς ολόκληρη τη νοτιοανατολική και κεντρική Ευρώπη», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Τόνισε ότι το αέριο θα φτάνει μέσω της Βουλγαρίας στη Ρουμανία ενώ αναφέρθηκε στα οφέλη απεξάρτησης από πιο ρυπαρές και ακριβές μορφές ενέργειας σημειώνοντας ότι η Ελλάδα εφαρμόζει σχέδιο για οριστική απομάκρυνση από λιγνίτη το αργότερο μέχρι το 2028.

«Η σημερινή επένδυση αποτελεί προπομπό για συνεχή και ολοένα στενότερη συνεργασία με τη Βουλγαρία. Τα οφέλη είναι και γεωπολιτικά. Η χωροθέτηση του νέου σταθμού στην Αλεξανδρούπολη θα ενισχύσει το γεωπολιτικό της χαρακτήρα και θα πολλαπλασιάσει την προσέλευση πλοίων στα λιμάνια της. Θα τονώσει η επένδυση αυτή και τη δυναμική ανάπτυξη της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Όταν η ακριτική περιφέρεια ευημερεί, τότε ευημερεί ολόκληρη η Ελλάδα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Μπορίσοφ: Πριν από μερικά χρόνια κανείς δεν το φανταζόταν

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, από την πλευρά του, στον σύντομο χαιρετισμό του τόνισε ότι πριν από λίγα χρόνια, κανείς δεν φανταζόταν ότι θα συμβεί αυτό που συμβαίνει.

«Δεν υπήρχαν κάθετοι άξονες στην ενέργεια. Κάναμε επενδύσεις, αλλάξαμε τις δυναμικές, με τις επενδύσεις που διαθέσαμε κάτω από τη στέγη φιλίας με την Ελλάδα» πρόσθεσε ο Μπόικο Μπορίσοφ.

Επισήμανε ακόμη ότι σήμερα οι δυο χώρες βρίσκονται σε αυτή τη θέση ώστε να κάνουν πράξη το όραμα του κοντινού παρελθόντος και πρόσθεσε ότι δεν έγινε μόνο γεφυροποίηση πηγών ενέργειας αλλά οι δυο χώρες Ελλάδα και Βουλγαρία έγιναν βασικοί κόμβοι και παίζουν πια κεντρικό ρόλο στην ενέργεια και τη διανομή της.

Σημείωσε ότι η κατασκευή των έργων θα επηρεάσει σημαντικά την οικονομία των χωρών της περιοχής και επισήμανε ότι εάν δει κανείς τον χάρτη του έργου, θα αντιληφθεί ότι αλλάξανε οι ροές του φυσικού αερίου, κάτι που συνέβη μέσα από αντιδράσεις αφού αντιμετωπίστηκαν αντιπαραθέσεις με δυνάμεις και οικονομικούς φορείς, «και φτάσαμε σε λύση που ικανοποιεί όλες τις πλευρές, και τους επενδυτές και τους εταίρους. Έτσι θα προμηθευόμαστε φυσικό αέριο απ’ όλα τα μέρη του κόσμου. Όλες αυτές οι ροές θα είναι εφικτές με αυτή την επένδυση σε αυτό το έργο» είπε ο Μπόικο Μπορίσοφ που έκλεισε τον χαιρετισμό του ευχαριστώντας τους εργαζόμενους «που δεν το έβαλαν κάτω με την πανδημία του κορονοϊού και έφεραν τα πράγματα εδώ που τα έφεραν».

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Δεν είναι σε αντιδικία με την πολιτεία για να «αποποιηθεί» τη σύνταξη λέει για τη Δάφνη Σημίτη συνεργάτιδα του πρώην πρωθυπουργού
«Η κυρία Δάφνη Σημίτη είναι ένας αξιοπρεπής και περήφανος άνθρωπος, που ακολουθεί τον νόμο και δεν ζητά χατηράκια», επισημαίνει, ανάμεσα σε άλλα, η συνεργάτιδα του πρώην πρωθυπουργού
Κώστας Σημίτης: Δεν είναι σε αντιδικία με την πολιτεία για να «αποποιηθεί» τη σύνταξη λέει για τη Δάφνη Σημίτη συνεργάτιδα του πρώην πρωθυπουργού