Πέμπτη, 18 Ιουλ.
37oC Αθήνα

Έλληνας αξιωματούχος μέσα στις διαπραγματεύσεις: Είμαστε κοντά σε συμφωνία με σημαντική εξέλιξη για το χρέος

Έλληνας αξιωματούχος μέσα στις διαπραγματεύσεις: Είμαστε κοντά σε συμφωνία με σημαντική εξέλιξη για το χρέος

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο Τσίπρα ώστε στο παρά 1΄ της λήξης του προγράμματος να υπάρξει ενδεχομένως βιώσιμη συμφωνία που θα ικανοποιεί τις ελληνικές θέσεις και κυρίως με τη ρητή δέσμευση των εταίρων και δανειστών στο ζήτημα του χρέους.

Ήδη φαίνεται πως ίσως τα πράγματα έχουν μπει σε μία σειρά, καθώς έλληνας αξιωματούχος που συμμετέχει ενεργά στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές ακόμα και τώρα, διαρρέει πως η συμφωνία πλέον είναι πολύ κοντά και με μία σημαντική είδηση για το ελληνικό χρέος.

Στο ίδιο μήκος και ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, κ. Παπαδημούλης, ο οποίος μιλώντας στο Sky News δήλωσε στο Sky News πως η ελληνική πλευρά αναμένει κάτι καλό σήμερα.

Στόχος του Έλληνα πρωθυπουργού είναι να διασφαλίσει μια συμφωνία win-win όπως λέγεται στη διπλωματική και αν συμβεί αυτό τότε ή δεν θα γίνει δημοψήφισμα ή θα γίνει με την κυβέρνηση να στηρίζει το ΝΑΙ λαμβάνοντας κατά πάσα πιθανότητα ένα μεγάλο ποσοστό στήριξης από τον ελληνικό λαό.

Ήδη λέγεται ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα μιλάμε για ένα δημοψήφισμα που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές του ΣΥΡΙΖΑ με κίνδυνο ωστόσο διάσπασης του κόμματος, καθώς μέρος της κομματικής και εκλογικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει ΟΧΙ ακόμη και σε ένα σχέδιο συμφωνίας με την υπογραφή Τσίπρα από τη στιγμή που τάσσεται με το σενάριο της ρήξης και ενδεχομένως επιστροφής στο εθνικό νόμισμα, ενώ το “φιλοευρωπαικό” θα εκφραστεί μέσω του ΝΑΙ στη συμφωνία.

Αυτή την ώρα σύμφωνα με πληροφορίες μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές επί της τελικής ελληνικής αντι-πρότασης, το πρωθυπουργικό αεροσκάφος ζεσταίνει τις μηχανές προκειμένου την ύστατη ώρα να μεταφέρει τον Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες αν χρειαστεί και τα “κόκκινα τηλέφωνα” των ευρωπαίων ηγετών να έχουν πάρει φωτιά.

Πάντως στη περίπτωση που υπάρξει συμφωνία σήμερα πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός, έχοντας πετύχει αυτό υποσχέθηκε δηλαδή μια έντιμης και αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας και με το δεδομένο πως ο πολιτικός κύκλος του αρχηγού της ΝΔ Α. Σαμαρά τότε θα έχει κλείσει αφού το σενάριο της “αριστερής παρένθεσης” δεν θα ικανοποιηθεί, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να «καθαρίσει» το πολιτικό σκηνικό και να προχωρήσει σε εκλογές ώστε να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε μεγαλύτερα ποσοστά και περαιτέρω συρρίκνωση των ποσοστών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού με στόχο εν τέλει να προχωρήσει σε σαρωτικές μεταρρυθμίσεις με…”άριστερό” πρόσημο.

Βέβαια όλα εξαρτώνται στο τέλος από το κατά πόσο τελικά ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί τη συμφωνία ή την ρήξη, καθώς ουδείς μπορεί να απαντήσει μετά βεβαιότητας αν τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ώρες με στόχο τη συμφωνία έχουν βάση ή είναι ένα ακόμη ένα παιχνίδι επικοινωνιακών εντυπώσεων.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε