Site icon NewsIT

Ελληνίδες βουλευτίνες καταγγέλλουν τη λεκτική βία – Θυμήθηκαν την “καλτσοδέτα”

30.01.2014 | 23:39
Ελληνίδες βουλευτίνες καταγγέλλουν τη λεκτική βία – Θυμήθηκαν την “καλτσοδέτα”

Υπάρχει λεκτική βία λόγω φύλου κατά της γυναικείας παρουσίας στη Βουλή; Υπάρχει! συμφώνησαν όλες οι βουλευτίνες αν και διαφώνησαν αν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται εντός της Βουλής ή στις αίθουσες των δικαστηρίων.

Στην συνεδρίαση της Επιτροπής Ισότητας της Βουλής με θέμα «λεκτική βία λόγω φύλου» οι καταγγελίες από τις κοινοβουλευτικές εκπροσώπους, έφθασαν μέχρι «σεξιστικές συμπεριφορές».

Η πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας Κατερίνα Παπακώστα, υποστήριξε ότι το τελευταίο διάστημα, υπάρχει έντονα, «λεκτική προσβολή λόγω φύλου», τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν νοείται κοινοβουλευτικοί συνάδελφοι να συμπεριφέρονται σε βάρος κάποιου άλλου με σεξιστικό ύφος».

Η κ. Παπακώστα πάντως κράτησε αποστάσεις από την φημολογούμενη κίνηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Ζωής Κωνσταντοπούλου και των ΑΝ.ΕΛ Ραχήλ Μακρή να προσφύγουν στη δικαιοσύνη με αφορμή τα επεισόδια έξω από το Ραδιομέγαρο της πρώην ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή.

«Αυτή η ιστορία πήγε να μετακυλήσει και εκτός κοινοβουλίου. Καλό είναι να λύνεται θεσμικά και πολιτικά. Όταν υπάρχει αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά, η Βουλή, ο πρόεδρος και το προεδρείο πρέπει να επεμβαίνει», ανέφερε η κ. Παπακώστα και πρόσθεσε:

«Η αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης, μπορεί να γίνει αντικείμενο σπέκουλας καθώς αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί επικοινωνιακά. Υπάρχει φήμη ότι συνάδελφοι βουλευτές έκαναν μια τέτοια κίνηση. Η άποψη μου είναι ότι τα θέματα για λεκτική κακοποίηση μπορεί να τα λύνει η Βουλή. Ο κεντρικός μας ρόλος είναι, εκτός από τα να λύνουμε προβλήματα, να στέλνουμε και το σωστό μήνυμα στους πολίτες ως νομοθέτες, χωρίς καμία διάκριση λόγω φύλου.

Πρέπει αυτό το θέμα να αντιμετωπιστεί άμεσα «ατ χόκ», όχι έξω από το κοινοβουλευτικό πεδίο και όχι σε αίθουσες δικαστηρίων διότι δεν αποτελούν τιμή για κανένα».

Η κ. Παπακώστα αναγνώρισε ακόμα ότι «παρατηρούνται φαινόμενα σεξισμού και διάκρισης λόγω φύλου και πολλές φορές αφορούν και γυναίκες βουλευτές», συμπληρώνοντας ότι δεν μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση η ευπρέπεια στο κοινοβουλευτικό διάλογο και ότι δεν είναι δυνατόν το γυναικείο δυναμικό της Βουλής να δέχεται επιθέσεις λόγω φύλου.

Αντίθετα, η βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ Μαρία Τσαρούχα, υποστήριξε ότι «δεν μπορούμε να εμποδίσουμε ή να αποτρέψουμε στο να φτάσει κάποια επίθεση ενδοκοινοβουλευτική στα δικαστήρια.

Πρόστιμα, περικοπές και αφαίρεση του λόγο από τις επιτροπές πρότεινε η βουλευτής της ΝΔ ‘Αννα Καραμανλή τονίζοντας ότι «οι συμπεριφορές λεκτικής βίας από συναδέλφους πρέπει να εξαλειφθούν και να καταπατηθούν για να μη τα δούμε και στη κοινωνία»

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Σταμπουλή τόνισε ότι θα πρέπει να ασχοληθεί πιο επισταμένα με το θέμα η Επιτροπή Δεοντολογίας ,ενώ άποψη για το θέμα εξέφρασε και ένας άνδρας βουλευτής από τους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς βουλευτές, ο Οδυσσέας Βουδούρης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά:

«Θα ήταν καλό να καταγράφονται αυτά τα περιστατικά και να συζητήσουμε όλες αυτές τις προκαταλήψεις. Όλοι οι άνδρες δεν είναι «μάτσο», δεν συμπεριφέρονται όλοι το ίδιο. Ακόμα και από την γυναίκα μας υπάρχουν επιθέσεις, τις συζητάμε χωρίς να επιβάλουμε κυρώσεις και το λύνουμε».

Η βουλευτής της ΝΔ Γεωργία Μπατσαρά δήλωσε προσβεβλημένη ως γυναίκα όταν πριν λίγο καιρό άνδρας βουλευτής είχε αποκαλέσει «καλτσοδέτα» μια γυναίκα βουλευτή.

«Ήταν ότι πιο υποτιμητικό μπορούσε να λεχθεί σε ένα μέλος του Κοινοβουλίου», σημείωσε.

Ομόφωνα οι βουλευτές αποφάσισαν να ζητήσουν πριν την κατάρτιση του Κώδικα Δεοντολογίας της Βουλής να ακουστούν οι θέσεις τους και να ενσωματωθούν στο τελικό κείμενο πριν την ψήφισή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Εκτός ελέγχου οι βουλευτές: Ξυνίδης σε Καϊλή: “Σιγά την καλτσοδέτα”

Την είπαν καλτσοδέτα και ζητάει την παραπομπή τους στο πειθαρχικό

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version