Πολιτική

Εμπιστευτικό έγγραφο Κομισιόν: Μυστήριο ο ρόλος του ΔΝΤ – Το σενάριο για Plan B

- “Ασαφής” η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα σύμφωνα με έγγραφο της Κομισιόν
- Μακροπρόθεσμο δημοσιονομικό πλάνο και “αίμα” στα εργασιακά ζητά το ΔΝΤ
- Το έγγραφο αποκαλύπτει το γερμανικό πρακτορείο MNI
- Υψηλόβαθμος αξιωματούχος επιβεβαιώνει πως το ΔΝΤ “εξακολουθεί να πιέζει για τι δικές του μεταρρυθμίσεις”

Καμία εγγύηση για συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής, σύμφωνα με εμπιστευτικά έγγραφα της Κομισιόν, που φέρνει στη δημοσιότητα το γερμανικό πρακτορείο MNI.

Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο, σε περίπτωση που τελικά το Ταμείο αποφασίσει να μη συμμετέχει, η ευρωπαϊκή πλευρά θα κληθεί να ξανασχεδιάσει την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους (DSA)λαμβάνοντας υπόψη και αυτή την παράμετρο.

Σε σχέση με τον τύπο του προγράμματος του ΔΝΤ αρχικά είχε αποφασιστεί να είναι μια τετραετούς διαρκείας δανειακή διευκόλυνση (Extension Fund Facility), ώστε να συμπέσει καλύτερα με την εναρμόνιση του προγράμματος της ΕΕ και να παρέχει πιο επαρκή χρόνο για την οικονομική προσαρμογή. «Πίσω από τις κλειστές πόρτες, όμως, υπάρχουν συζητήσεις για το εάν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα μικρότερο διετές «Standby Arrangement». Αν το συμπληρωματικό πρόγραμμα του ΔΝΤ δεν υπάρξει, το DSA πρέπει να τροποποιηθεί για να το λάβει υπόψη», τονίζεται.

«Το γεγονός ότι το ΔΝΤ έχει σχεδιάσει ένα μνημόνιο (MFEP), το οποίο συχνά θεωρείται ως κείμενο του προγράμματος που ορίζει τους όρους συμμετοχής (παράλληλα με το δικό μας αναθεωρημένο MoU) θα μπορούσε να υποδηλώνει πρόθεση συμμετοχής στο πρόγραμμα» αναγράφεται στο κείμενο, το οποίο διευκρινίζει ωστόσο ότι «δεν έχει καμία επίπτωση ως προς την πίεση σε μια πραγματική δέσμευση και καμία δεσμευτική ισχύ».

Έχοντας αυτό κατά νου, Κομισιόν, ΕΚΤ και ESM θα μπορούσαν να συμφωνήσουν σε χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα «γύρω στο 2% του ΑΕΠ μετά το 2018», κάτι που σύμφωνα με το έγγραφο «ίσως συναντήσει αντίσταση από κάποια κράτη-μέλη».

Στο έγγραφο σημειώνεται επίσης ότι αν το ΔΝΤ συμφωνήσει «ακόμα και σε ένα 2ετές πρόγραμμα, η ΕΕ περιμένει να είναι ένα σκληρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, που θα φέρει την Ελλάδα σε πολύ δύσκολη θέση, δεδομένου ότι το 2018 θα είναι, ουσιαστικά, προεκλογική χρονιά».

Στόχος έστω και πολιτική συμφωνία στα Eurogroup της Δευτέρα. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος που κλήθηκε να σχολιάσει τα παραπάνω επιβεβαίωσε ότι το ΔΝΤ «εξακολουθεί να πιέζει για τις δικές του μεταρρυθμίσεις προκειμένου να μπει στο πρόγραμμα» και ότι το Ταμείο «κρύβεται πίσω από τους αυστηρούς του κανόνες». Ο ίδιος αξιωματούχος δεν αποκλείει την πιθανότητα ενός νέου Eurogroup εντός Δεκεμβρίου, αν την Δευτέρα δεν επιτευχθεί πολιτική συμφωνία, ενώ τονίζει ότι η Ελλάδα δεν είναι σε θέση μέχρι τότε να νομοθετήσει όλα τα προαπαιτούμενα.

Άλλη πηγή τονίζει ότι είναι σημαντικό να φτάσουμε σε συμφωνία με την Ελλάδα το αργότερο στις αρχές του Ιανουαρίου, γιατί «εν τέλει θα υπάρξουν και άλλες αξιολογήσεις στο μέλλον όπου επιπρόσθετα μέτρα που τυχόν χρειάζονται μπορούν να συμπεριληφθούν». Προσθέτει παράλληλα ότι υπάρχει ακόμα μια μικρή ομάδα εντός του ΔΝΤ που προτείνει τη συνολική αποχώρηση του Ταμείου από την Ελλάδα.

ΠΗΓΗ: imerisia.gr

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα