Η πρώτη κόντρα ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες ξεκίνησε με αφορμή το νομοσχέδιο για το Σύμφωνο Συμβίωσης, καθώς κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες το καταψήφισαν.
Ωστόσο, το νομοσχέδιο πέρασε με τις ψήφους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων. Εκτός από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, το νομοσχέδιο στην Επιτροπή καταψηφίστηκε από τη Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ, ενώ η Νέα Δημοκρατία επιφυλάχθηκε.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τη στάση των Ανεξάρτητων Ελλήνων είχε προαναγγείλει εμμέσως ο πρόεδρος του κόμματος, Πάνος Καμμένος, ο οποίος μάλιστα είχε αναφερθεί στο θέμα, λέγοντας πως θα περιμένουν και την άποψη της Εκκλησίας, η οποία ως γνωστόν είναι κατά του Συμφώνου Συμβίωσης.
Παρά τις βελτιωτικές αλλαγές στις οποίες προχώρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες το καταψήφισαν, ενώ και ο εισηγητής του κόμματος, κ. Βασίλης Κόκκαλης είχε ζητήσει αλλαγές στο επίμαχο άρθρο 12, ώστε να είναι ξεκάθαρο, όπως είχε υποστηρίξει ότι δεν τίθεται θέμα υιοθεσίας ή τεκνοθεσίας για ομόφυλα ζευγάρια, ενώ σήμερα, ο αντικαταστάτης του Κωνσταντίνος Κατσίκης, δήλωσε όχι επί της αρχής.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, κάνοντας δεκτές αντιρρήσεις και επιφυλάξεις που εκφράστηκαν τόσο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης όσο και από τους ΑΝΕΛ, διευκρίνισε ότι στο επίμαχο άρθρο 12, «θα καθίσταται σαφές ότι το Σύμφωνο Συμβίωσης δεν αφορά αυτή τη στιγμή, θέμα υιοθεσίας», προσθέτοντας ότι «είναι ένα θέμα που θα εξεταστεί προσεχώς».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Παράλληλα, οι ευνοϊκές ρυθμίσεις που αφορούν την έκτιση ποινής σε μωρομάνες, αντί 5 ετών , όπως αρχικά προβλεπόταν επεκτείνονται για όσες θα έχουν παιδιά ηλικίας μέχρι 8 ετών, ενώ το δικαίωμα αυτό θα έχουν και όσες καταδικάζονται για κακουργήματα μέχρι 10 ετών και δεν θα αφορά μόνο πλημμελήματα.
Ακόμα, ο κ. Παρασκευόπουλος σε ότι αφορά το άρθρο για την χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας σε κρατούμενους , διευκρίνισε ότι θα υπάρχει γνώμη και του ανακριτή και του εισαγγελέα, και σε περίπτωση διαφωνίας του πειθαρχικού συμβουλίου θα αποφαίνεται το δικαστικό συμβούλιο.
Από την πλευρά της, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου, αφού υπογράμμισε ότι «δεν θα θέλαμε ρητά να αναφέρεται για την τεκνοθεσία το άρθρο 12» πρόσθεσε ότι «είναι ένα σημαντικό θέμα που πρέπει να το κουβεντιάσουμε ως κοινωνία και όχι να το παρουσιάζουμε ως κίνδυνο». Η συζήτηση συνεχίζεται επί των άρθρων και θα ολοκληρωθεί το βράδυ με την ψήφισή του.