Site icon NewsIT

Ένα “πέλαγος” στοιχεία φτάνουν στη Βουλή για τα δάνεια των κομμάτων

18.05.2016 | 21:44
Ένα “πέλαγος” στοιχεία φτάνουν στη Βουλή για τα δάνεια των κομμάτων

Αναλυτικά στοιχεία της διαφημιστικής δαπάνης στα ΜΜΕ σε βάθος δεκαετίας αποφάσισε αποφάσισε κατά πλειοψηφία να ζητήσει από τις τράπεζες η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά τις χρηματοδοτήσεις κομμάτων και ΜΜΕ προκειμένου να εξετάσει τους τρόπους με τους οποίους μοιράσθηκε η διαφημιστική «πίτα».

Το αίτημα κατέθεσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καβαδία κατά τη σημερινή συνεδρίαση, διευρύνοντας έτσι το πεδίο ερευνών της Επιτροπής και στο σκέλος κατά πόσο μέσα από την διαφημιστική δαπάνη τους οι τράπεζες αυτοχρηματοδοτούσαν την αποπληρωμή των δανείων τους ή κατά πόσο μέσω της διαφήμισης άσκησαν πιέσεις για υιοθέτηση από ΜΜΕ πολιτικής στάσης.

Υπέρ του αιτήματος αυτού τάχθηκαν εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ, η Χ.Α, το ΚΚΕ και η Ε.Κ. ενώ η ΝΔ καταψήφισε μια τέτοια διερεύνηση καθώς όπως υποστήριξε είναι εκτός των ορίων εντολής που έχει λάβει η Επιτροπή από την Ολομέλεια και εάν θέλουμε να εξετάσουμε αυτό το σκέλος θα πρέπει να ζητηθεί από την Ολομέλεια να διευρύνει την εντολή της. Παράλληλα έθεσε και επιφυλάξεις με ποιο τρόπο και ποια κριτήρια θα μπορεί να θεωρηθεί ότι η απόδοση διαφήμισης σε ένα έντυπο αποτελεί και στοιχείο χειραγώγησης πολιτικής στάσης που υποστήριξε ένα ΜΜΕ

Η Επιτροπή κατά τη σημερινή συνεδρίαση που είχε οργανωτικό χαρακτήρα, επίσης, αποφάσισε ομόφωνα να δοθεί προθεσμία στις τράπεζες έως το τέλος Μαΐου προκειμένου να προσκομίσουν στοιχεία για την αποπληρωμή δανείων σε ευρώ από ΜΜΕ, καθώς και όλα τα στοιχεία που αφορούν δανειακές συμβάσεις του επαρχιακού τύπου.

Η Επιτροπή έχει ζητήσει να αποσταλούν σε αυτή και οι παλαιότερες δανειακές συμβάσεις σε ΜΜΕ που ήταν σε δραχμές και δεν αποπληρώθηκαν.

Επιπροσθέτως, σήμερα, αποφασίσθηκε να ζητηθούν σε πρώτη φάση από τους 8 τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλήνιας εμβέλειας να αποστείλουν και αυτά ενημέρωση στην Επιτροπή για τις δανειακές συμβάσεις που έχουν συνάψει είτε είναι αυτές ενήμερες είτε όχι.

Η Επιτροπή, ακόμη αποφάσισε να ζητήσει από την ΤτΕ, τους οικονομικούς εισαγγελείς, τις εποπτικές αρχές και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να αποστείλουν ότι πορίσματα έχουν σε σχέση με τα τραπεζικά δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ. Σε ότι αφορά τα πορίσματα ερευνών των οικονομικών εισαγγελέων, η ΝΔ είπε πως αυτό που θα πρέπει να ζητηθεί είναι για όσες υποθέσεις έχει κλείσει η διερεύνησή τους καθώς για υποθέσεις που ακόμα ερευνούνται από την Δικαιοσύνη, η διαβίβαση στοιχείων από τους εισαγγελείς απαγορεύεται καθώς μπορεί να κλονίσει την μυστικότητα των ερευνών τους. Άποψη με την οποία συντάχθηκαν και το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και το ΚΚΕ ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ υποστηρίχθηκε ότι δεν υπάρχει «κόλλημα» καθώς και η Επιτροπή ασκεί εισαγγελικά χρέη επομένως πιστεύουν πως δεν θα υπάρξει αντίρρηση.

Οι βουλευτές της ΝΔ, πάντως, προειδοποίησαν από την εμπειρία που υπάρχει στο Κοινοβούλιο ότι και άλλες Εξεταστικές Επιτροπές είχαν ζητήσει στοιχεία από την Δικαιοσύνη για «ανοικτές» υποθέσεις σε εισαγγελείς και όχι μόνο δεν έλαβαν τα στοιχεία αυτά αλλά το μόνο που εισέπραξαν ήταν μειωτικές απαντήσεις για το επίπεδο νομικών γνώσεων των αιτούντων τα στοιχεία…

Τα πρώτα πάντως στοιχεία από τις τράπεζες σε σχέση με τα δάνειά τους προς κόμματα και ΜΜΕ έχουν αρχίσει να φτάνουν στην Επιτροπή από την προηγούμενη εβδομάδα και ήδη αυτά μετριούνται σε πάνω από 75 κούτες!

Το υλικό που αναμένεται να συγκεντρωθεί στην εξεταστική επιτροπή εκτιμάται ότι θα είναι «αμέτρητο» και ήδη αποφασίσθηκε, λόγω και της εμπιστευτικότητας των στοιχείων που θα πρέπει να τηρηθεί, όλο αυτό το υλικό να συγκεντρώνονται σε μια ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα στον πρώτο όροφο της Βουλής, ώστε να μελετώνται εκεί από τους βουλευτές που μετέχουν σε αυτήν.

Tags:

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version