“Ούτε βήμα πίσω στα “κόκκινα” δάνεια”, ήταν η εντολή που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στον Γιώργο Σταθάκη, ο οποίος αυτήν την ώρα έχει συνάντηση με το κουαρτέτο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος και τόνισε στον υπουργό Οικονομίας να μην κάνει καμία υποχώρηση στα στεγαστικά και “κόκκινα” δάνεια, αλλά να συζητηθεί μια συμβιβαστική πρόταση σύμφωνα με την οποία η ρύθμιση να βγει από τα προαπαιτούμενα και να συζητηθεί από τον νέο χρόνο.
Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση μέχρι αύριο προκειμένου να μπει στα ταμεία τους κράτους πριν από τα Χριστούγεννα το 1 δισεκατομμύριο ευρώ για να αποπληρώσει κυρίως μέρος ληξιπρόθεσμων οφειλών και τη δόση προς το ΔΝΤ.
Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν θέλουν να μείνουν ανοιχτά θέματα ή να παραταθούν οι διαπραγματεύσεις, και αν απαιτηθεί αυτό να είναι…”ουρές” που δεν θα αναιρούν τις τελικές αποφάσεις της διαπραγμάτευσης στα μεγάλα ζητήματα.
Η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και η διαχείριση των “κόκκινων” δανείων εξακολουθούν πάντως να είναι τα μεγάλα αγκάθια της διαπραγμάτευσης, που μαζί με το ασφαλιστικό, αποτελούν το τρίπτυχο δοκιμασίας για την κυβερνητική πλειοψηφία το προσεχές διάστημα.
Έτσι η ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ το Σάββατο το πρωί αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς θα πραγματοποιηθεί λίγες ώρες μετά το κλείσιμο, καλώς εχόντων των πραγμάτων, της διαπραγμάτευσης καθώς θα δώσει το στίγμα των κυβερνητικών κινήσεων το επόμενο διάστημα.
Επίσης με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται αν ο κ. Τσίπρας θα ρίξει νερό στο μύλο της αντιπαράθεσης με το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες για το ρόλο του ΔΝΤ αν και σύμφωνα με πληροφορίες το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι άπαντες τις τελευταίες μέρες έλαβαν τα μηνύματά τους, ακόμη και τα ΜΜΕ, ελληνικών και ξένων συμφερόντων!
Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας συναντήθηκε σήμερα το μεσημέρι με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το νομοσχέδιο για την μεταφορά των “κόκκινων” δανείων σε εξειδικευμένες εταιρίες ή funds, το οποίο είναι ένα από τα 13 προαιπαιτούμενα που πρέπει να ψηφιστεί προκειμένου να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης του 1 δισ.ευρώ.
Η Τράπεζα της Ελλάδος είχε καθοριστικό ρόλο στη συγγραφή του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, το οποίο άλλωστε σύμφωνα με πληροφορίες στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον Κώδικα Δεοντολογίας, τον οποίον είχε αναθεωρήσει πρόσφατα η ΤτΕ.
Μετά την ολοκλήρωση της τρίωρης συνάντησης τού αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη με τους εκπροσώπους των θεσμών, ο ίδιος τόνισε πως όλες οι δαπάνες που δηλώνονται στη φορολογική δήλωση θα πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί μέσω τραπεζών.
Σύμφωνα με τον κ. Αλεξιάδη το φορολογικό τμήμα του πολυνομοσχέδιου που θα έρθει στη Βουλή δεν αναμένεται να είναι έτοιμο την άλλη εβδομάδα, κάτι που σημαίνει πως περιουσιολόγιο και ρυθμίσεις για αδήλωτες καταθέσεις πάνε πιο πίσω, ίσως και τον Ιανουάριο.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, από το 2016 ότι δαπάνη δηλώνεται στη φορολογική δήλωση θα πρεπει να έχει γίνει με χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών (ενοίκια, δίδακτρα, αμοιβές οικιακού προσωπικού, αγορές ακινήτων, ΙΧ, σκαφών αναψυχής, ιατρικές δαπάνες, διατροφές).
Για να “χτιστεί” το αφορολόγητο θα πρέπει το 10% του δηλωθέντος εισοδήματος με “πλαστικό” χρήμα, ενώ μελετώνται κριτήρια για τη μη υποχρεωτική χρήση κάρτας (ηλικιωμένοι, κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών).
Επίσης, προωθείται διάταξη στη Βουλή η οποία θα δίνει τη δυνατότητα σε ζευγάρια που συνάπτουν σύμφωνο συμβίωσης να έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν από κοινού φορολογική δήλωση.
Οι δύο πλευρές φαίνεται να έχουν συμφωνήσει στο πλαίσιο της νέας ανεξάρτητης ΓΓΔΕμ ενώ σύμφωνα με τον κ. Αλεξιάδη δεν θα υπάρξει διάταξη που θα φέρει κάποιο νέο φόρο μέσα στο 2015. Στις επόμενες 20 ημέρες, δηλαδή.
Να σημειωθεί πως με βάση τις ισχύουσες διατάξεις, κάθε αγορά αγαθών εφόσον η αξία τους υπερβαίνει τα 500 ευρώ θα πρέπει να γίνεται ηλεκτρονικά, μέτρο το οποίο πρακτικά όμως δεν εφαρμόζεται,. Εξετάζεται, λοιπόν, να μειωθεί το όριο των 500 ευρώ και άνω που ισχύει σημερα στις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και επαγγελματιών.