Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως η αύξηση των προσφυγικών ροών ξεπέρασε το 250% τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως ο ρόλος της Τουρκίας είναι καθοριστικός για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και θα πρέπει να κάνει κάτι και η γειτονική χώρα. Μάλιστα, επισήμανε πως θα πρέπει να υπάρξει καθαρή διατύπωση στο κείμενο των συμπερασμάτων σε αυτό το θέμα. Ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο προσφυγικό, επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία.
Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα, εκφράζοντας την απόλυτη στήριξή του στη Κύπρο.
Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις
Το βράδυ της Πέμπτης (17.10.2019) υπήρξε αδιέξοδο στη Σύνοδο Κορυφής, σχετικά με το κείμενο συμπερασμάτων για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, σήμερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης άνοιξε ξανά το θέμα για το κείμενο συμπερασμάτων και κατά πόσο θα υπάρξει χρονοδιάγραμμα για τις δύο χώρες.
Υπενθυμίζουμε, ότι κατά τη σημερινή ημέρα της Συνόδου Κορυφής συζητείται το δημοσιονομικό πολυετές πλαίσιο και η κλιματική αλλαγή. Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ότι θα γίνει η απολιγνιτοποίηση της χώρας το 2028.
Το γαλλικό μπλόκο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσήλθε στη Σύνοδο με τη θέση ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα και άγκυρα σταθερότητας για τα Δυτικά Βαλκάνια και ότι είναι θετική στην ενταξιακή τους πορεία, αρκεί οι υποψήφιες χώρες να σέβονται απόλυτα τις διεθνείς συμφωνίες που έχουν υπογράψει, να είναι προσηλωμένες στο κράτος Δικαίου και να σέβονται τα δικαιώματα των μειονοτήτων.
Στην πραγματικότητα, η απειλή του βέτο που είχε προβάλλει ο κ. Μητσοτάκης για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ προκειμένου να μην αποστούν οι γείτονες από την ακριβή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών εις βάρος της ελληνικής πλευράς ουσιαστικά επιβεβαιώθηκε, αλλά από την πλευρά της… Γαλλίας – έστω κι αν ο λόγος για τον οποίο οι Γάλλοι προχώρησαν σ’ αυτή την κίνηση δεν έχει σχέση με τις Πρέσπες, αλλά με τη γενικότερη στάση του Παρισιού απέναντι στην ευρωπαϊκή διεύρυνση.
Με άλλα λόγια, η ελληνική πλευρά απέφυγε κατ’ αυτόν τον τρόπο πιθανές αιτιάσεις από την πλευρά των γειτόνων για την αποτελεσματικότητα της συμφωνίας των Πρεσπών και το ενδεχόμενο να «σπάσουν» τη συμφωνία.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ