Την πρόθεση της κυβέρνησης ν’ ανοίξει από τη Δευτέρα η αγορά με τη μέθοδο του click away επιβεβαίωσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης.
Μοναδική προϋπόθεση συνιστά ασφαλώς, όπως πρόσθεσε, να δώσουν οι ειδικοί κατά την αυριανή συνεδρίασή τους το πράσινο φως, αλλά τόνισε με νόημα ότι η κυβέρνηση επικαλείται τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα που είναι πολύ καλύτερα από αυτά που υπήρχαν στις 14/12, όταν εφαρμόστηκε εν όψει της εορταστικής περιόδου το click away.
«Θεωρούμε ότι θα λάβουν υπόψη τους τα στοιχεία αυτά», τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ένα ακόμη επιχείρημα που συνηγορεί υπέρ του ανοίγματος της αγοράς: ότι για κάθε μήνα lockdown χάνονται τουλάχιστον 3 δις ευρώ, αλλά και ότι ήδη «τρέχει» η περίοδος των χειμερινών εκπτώσεων, κατά την οποία οι καταστηματάρχες αναμένουν αύξηση του τζίρου τους. Ο κ. Ταραντίλης απέφυγε πάντως να δώσει λεπτομέρειες για το τι θα ισχύσει και παρέπεμψε στις αυριανές οριστικές αποφάσεις, αλλά επισήμανε με νόημα πως η κυβέρνηση δεν βάζει στη ζυγαριά την προστασία της ανθρώπινης ζωής, αλλά δεν μπορεί ταυτόχρονα ν’ αγνοήσει τον κόσμο του εμπορίου.
Επίσης, με αφορμή τα σχολεία, σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν διαλέγει ανάμεσα στην οικονομία και την παιδεία και ότι το ιδανικό σενάριο είναι ν’ ανοίξουν όλες μαζί οι δραστηριότητες. Όμως, το δεδομένο που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι τα καλύτερα επιδημιολογικά δεδομένα σε σχέση με το Δεκέμβριο και τη στιγμή που ξεκίνησε το click away για το λιανεμπόριο, άρα επ’ αυτού θα κληθούν ν’ αποφανθούν οι ειδικοί και να πάρει τις οριστικές της αποφάσεις αύριο η κυβέρνηση. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι δεν πρέπει να τρέφουμε αυταπάτες και να αναμένουμε μηδενικά κρούσματα και γι’ αυτό σημασία έχει να διαχειριστεί η κυβέρνηση μια κατάσταση που δεν θα ξεφύγει και ν’ ανοίγουν έτσι σταδιακά όλες οι δραστηριότητες.
Αναφορικά με τους εμβολιασμούς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εκτίμησε ότι προχωρεί με ικανοποιητικούς ρυθμούς, ασφάλεια και διαφάνεια και ότι μεμονωμένα προβλήματα που υπήρξαν με την πλατφόρμα των ραντεβού οφείλονταν σε λάθος εισαγωγή δεδομένων (π.χ. ταχυδρομικοί κώδικες) και αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς. Παρέθεσε δε συγκεκριμένα στοιχεία, όπως 146 νοσοκομεία που έχουν ενταχθεί ήδη στο πρόγραμμα εμβολιασμών και στα οποία έχει ολοκληρωθεί στο σύνολό τους η α’ δόση για τους υγειονομικούς και το λοιπό προσωπικό. Επίσης, ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή λειτουργούν 150 σημεία με συνολικά 282 εμβολιαστικά κέντρα και θα προστεθούν από την ερχόμενη εβδομάδα άλλα 144. Συνολικά, έως χθες, είχαν εμβολιαστεί 65.000 άνθρωποι, ήτοι το 0,6% του συνολικού πληθυσμού, με το ποσοστό αυτό να βρίσκεται στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Ο κ. Ταραντίλης κατέληξε λέγοντας ότι η εμβολιαστική κάλυψη θα επιταχυνθεί με την παραλαβή εμβολίων και άλλων εταιρειών, ενώ επανέλαβε ότι η πρόταση Τσίπρα για τις πατέντες του εμβολίου και την παρασκευή του στην Ελλάδα είναι ανέφικτη. Σχολιάζοντας, τέλος, την πρόταση Μητσοτάκη για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, σημείωσε ότι θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση του κόστους και της γραφειοκρατίας στις μετακινήσεις, αλλά δεν πρόκειται να καταστεί υποχρεωτικό εν είδει διαβατηρίου.