Πολιτική

Επανέρχεται το επίδομα σε υπερήλικες Έλληνες που ζουν στην Αλβανία

Ειδικό επίδομα αλληλεγγύης θα λαμβάνουν πλέον από το ελληνικό κράτος οι ανασφάλιστοι υπερήλικες που είναι μέλη της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας. Αυτό προβλέπεται από τροπολογία που υπερψηφίστηκε από την Βουλή και την οποία υπογράφουν η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, η αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

Το ειδικό αυτό επίδομα είχε καταργηθεί από την κυβέρνηση Σαμαρά (ν. 4093/2012) και επανήλθε το 2016 μετά την ψήφιση του ν. 4387/2016, γνωστού και ως “νόμου Κατρούγκαλου”.

Ειδικότερα, με την τροπολογία που ψηφίσθηκε στη Βουλή προβλέπεται ότι, στην περίπτωση των ανασφάλιστων υπερηλίκων δεν βρίσκουν εφαρμογή οι περιορισμοί που έθετε ο νόμος και προϋπέθεταν τη μόνιμη και νόμιμη διαμονή του υπερήλικος στην Ελλάδα για δεκαπέντε συνεχόμενα χρόνια πριν την υποβολή της αίτησης, ή δεκαπέντε χρόνια μεταξύ 17 και του 67ου έτους της ηλικίας τους, εκ των οποίων τα δέκα συνεχόμενα πριν την υποβολή της αίτησης, καθώς και η μόνιμη και σταθερή διαμονή στην Ελλάδα.

Επίσης, όσον αφορά στους ανασφάλιστους υπερήλικες της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας της Αλβανίας, δεν θα εφαρμόζεται η διάταξη ως προς το ποσό του επιδόματος που καταβάλλεται ανάλογα με τα έτη διαμονής στη χώρα.

Έτσι, μετά την ψήφιση της τροπολογίας, αποφεύγεται η διακοπή ή και η μη χορήγηση σύνταξης στους υπερήλικους, που έχουν την ιδιότητα του μέλους της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας και δεν κάλυπταν τις προϋποθέσεις που προαναφέρθηκαν.

Τέλος, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση η ετήσια δαπάνη από την χορήγηση του ειδικού επιδόματος αλληλεγγύης αγγίζει τα 11 εκατομμύρια ευρώ.

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Μετά τα πορίσματα για τα Τέμπη η πρόταση δυσπιστίας από το ΠΑΣΟΚ - «Η ατιμωρησία γιγαντώνει την αλαζονεία»
«Όταν κάποιος νιώθει ατιμώρητος, μπορεί να κάνει ό,τι θέλει και να αναπτύσσει την τακτική του ανάλογα, ακόμα κι αν υπάρχουν 57 νεκροί» σημείωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης
Ο Νίκος Ανδρουλάκης
Παύλος Μαρινάκης για τα Τέμπη: Δικαιοσύνη απονέμουν οι δικαστές, ούτε τα κόμματα, ούτε οι πανελίστες, ούτε οι σατυρικές εκπομπές
«Διαχωρίζουμε τους πολίτες που απαιτούν και θέλουν δικαιοσύνη, από τα κόμματα που θέλουν εργαλειοποίηση» ξεκαθάρισε ο Παύλος Μαρινάκης
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης
Η Τουρκία στον ΟΗΕ για καταπάτηση δικαιωμάτων «τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη και τα Δωδεκάνησα»
Επιπλέον, η Άγκυρα κατήγγειλε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και «για τους Τουρκοκύπριους» από τη μη διεθνή αναγνώριση της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου»
Η ελληνική και η τουρκική σημαία