Σε έκτακτη σύσκεψη σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, συζητείται το μεγάλο θέμα της βίας στα γήπεδα, με αφορμή τον τραυματισμό του αστυνομικού από ναυτική φωτοβολίδα που εκτόξευσαν χούλιγκανς την Πέμπτη, σε επεισόδια στου Ρέντη.
Στην κυβερνητική σύσκεψη, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στην οποία θα πάρουν μέρος οι υπουργοί Γ. Οικονόμου (Προστασίας του Πολίτη), Γ. Φλωρίδης (Δικαιοσύνης), Γ. Βρούτσης (Αθλητισμού), Σ. Παπασταύρου και Α. Σκέρτσος (Επικρατείας) και ο Γ. Μπρατάκος (υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ) θα συζητηθεί όλο το πλαίσιο για την ασφάλεια εντός και εκτός γηπέδων.
Στο τραπέζι αναμένεται να τεθούν οι αλλαγές του Ποινικού Κώδικα και να ερευνηθεί αν και ποιες διορθωτικές προσθήκες θα μπορούσαν να υπάρξουν για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων αλλά και το επιχειρησιακό πλαίσιο δράσης της Ελληνικής Αστυνομίας στα αθλητικά γεγονότα.
Πληροφορίες δε, θέλουν τον πρωθυπουργό να δέχεται εισηγήσεις ακόμη και για διακοπή του πρωταθλήματος.
Το μήνυμα του υπουργού Δικαιοσύνης
«Πρέπει να αλλάξουμε πράγματα» διεμήνυσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης (Παραπολιτικά 90,1) απορρίπτοντας ότι πρόκειται για οπαδική βία.
«Θέλουμε δουλειά στο θέμα της οπαδικής βίας αλλά έχω την εντύπωση ότι δεν πρόκειται απλώς για οπαδική βία, πρόκειται για βία η οποία ασκείται με αφορμή αθλητικά γεγονότα» σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Είναι κοινοί εγκληματίες»
Την πρόθεση της κυβέρνησης να διερευνήσει περαιτέρω παρεμβάσεις επιβεβαίωσε και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. «Ο πολλές πράξεις που έχουν γίνει πρέπει να γίνουν περισσότερες. Είναι δεδομένο ότι η εγκληματικότητα τρέχει με μια ταχύτητα και εμείς πρέπει να τρέξουμε πιο γρήγορα» τόνισε ο Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
«Είναι κοινοί εγκληματίες που, με την ανοχή κάποιων, απειλούν και κάποιες φορές αφαιρούν ανθρώπινες ζωές και καταστρέφουν περιουσίες… Δεν έχουμε αυταπάτες ότι θα αντιμετωπιστεί δια μαγείας» σημείωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. εκτιμώντας ότι οι αλλαγές που προωθούνται στον Ποινικό Κώδικα, με πιο αυστηρές ποινές για κακουργηματικές πράξεις, θα λύσουν σε ένα μεγάλο ποσοστό την κατάσταση.
«Ένα ζήτημα είναι η δικαιοσύνη που πρέπει να αποδίδεται πιο γρήγορα και χωρίς αστερίσκους και παραθυράκια για να καταδικάζεται κάποιος και με μια σειρά διεξόδους να μένει έξω και να επιστρέφει στα γήπεδα ή τους χώρους που επιλέγουν να παρανομούν» πρόσθεσε ο κ. Μαρινάκης.
Ο ρόλος της Αστυνομίας
Στη σύσκεψη θα τεθεί και θέμα περαιτέρω ελέγχων σε Συνδέσμους, αλλά και η στάση της Αστυνομίας σε αθλητικά γεγονότα.
Η κυβέρνηση απορρίπτει τις αιτιάσεις που διατυπώνονται από κάποιες πλευρές ότι η παρουσία αστυνομικών, εντός και εκτός γηπέδων, «προκαλεί».
«Δεν έχει καμία λογική, καμία βάση. Και δυστυχώς, το ακούμε, κυρίως από τον χώρο της ευρύτερης Αριστεράς, για πάρα πολλά χρόνια, ότι δεν φταίνε, δηλαδή, αυτοί που σπάνε τα πανεπιστήμια ή αντίστοιχα τα γήπεδα, φταίει η Αστυνομία που βρίσκεται εκεί» δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ξεκαθαρίζοντας ότι η Αστυνομία πρέπει να παραβρίσκεται και σε αυτούς τους χώρους για να καταστέλλει εγκληματικές συμπεριφορές.