Tην επίκαιρη επερώτηση που είχε προαναγγείλει κατέθεσε η ΝΔ για τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη. Πρόκειται για την κοινοβουλευτική κίνηση που επέλεξε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως αντί των πρώτων «σκέψεων» που είχαν διατυπωθεί από στελέχη της ΝΔ περί κατάθεσης πρόταση μομφής κατά του υπουργού Παιδείας για τις θέσεις που διατύπωσε σχετικά με την Γενοκτονία των Ποντίων.
Η επίκαιρη επερώτηση υπογράφεται με πρώτο τον πρόεδρο της ΝΔ, Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Μάλιστα, την συνυπογράφουν όλα τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος και στρέφεται προς τον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά.
Στο κείμενο της επερώτησης αναφέρεται ο νόμος 2193/1994 που ψήφισε ομόφωνα η ΒτΕ και αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Ποντίων από τους Τούρκους και ορίσθηκε ως ημέρα μνήμης η 19η Μαΐου. Ακόμη, ο νόμος 2645/1998 με τον οποίο αναγνωρίσθηκε η Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και της Θράκης και με τον οποίο ως ημέρα μνήμης ορίσθηκε η 14η Σεπτεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι «η θέση αυτή, για τα δύο ιστορικά γεγονότα, αποτελεί εθνική πολιτική και δεν έχει αμφισβητηθεί ποτέ και από κανέναν Έλληνα αξιωματούχο», ενώ υπενθυμίζεται ότι με το νόμο 4285/2014, έχει ποινικοποιηθεί η άρνηση των Γενοκτονιών, που έχουν αναγνωρισθεί από την ΒτΕ.
Στην επερώτηση της ΝΔ, επισημαίνεται ότι «ο υπουργός Παιδείας κ. Φίλης ως δημοσιογράφος της εφημερίδας «Η Αυγή», επιχειρηματολόγησε κατά της προσθήκης της σχετικής πρόβλεψης για τις Γενοκτονίες, στο νόμο 4285, λέγοντας ότι η αναγνώριση των Γενοκτονιών ήταν μια απόφαση εσωτερικής σκοπιμότητας και η απόφαση αυτή αναδεικνύονται σε αγκάθι για τις ελληνοτουρκικές θέσεις» και υπενθυμίζουν τις πρόσφατες τηλεοπτικές του δηλώσεις για το θέμα, την αξιοποίηση που έγινε από τα Τουρκικά ΜΜΕ «υπονομεύοντας» και «πλήττοντας» την εξωτερική μας πολιτική, ενώ τονίζουν ότι και «μετά τις μεγάλες αντιδράσεις που προκάλεσε, ο υπουργός Παιδείας επανέλαβε τις ίδιες θέσεις και κατά τη συζήτηση που έγινε, την Πέμπτη (5.11.2015) στην Ολομέλεια της Βουλής ισχυριζόμενος ότι μπορεί για το ίδιο θέμα να έχει δύο θέσεις: μια ως υπουργός και μια ως πολίτης…».
Στο πλαίσιο αυτών, η ΚΟ της ΝΔ ρωτά τον υπουργό Επικρατείας κ. Νίκο Παππά, “επειδή είναι ο αρμόδιος για τον συντονισμό της κυβερνητικής πολιτικής, στο πλαίσιο της εποπτείας που ασκεί στην ΓΓ της Κυβέρνησης”, εάν “θα αποπέμψει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη προκειμένου να αποδείξει έμπρακτα την αποδοκιμασία της Ελληνικής κυβέρνηση για αυτές του τις δηλώσεις“. Εάν συμφωνεί «με την εκτίμηση ότι οι δηλώσεις του κ. Νίκου Φίλη έβλαψαν την διεθνή διάσταση που έχει το ζήτημα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων και συνηγορούν υπέρ των σχετικών απόψεων της Τουρκίας». Καθώς και εάν, «συμφωνεί ότι οι δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας χρησιμοποιήθηκαν και θα χρησιμοποιηθούν εκ νέου ως αντεπιχείρημα από το Τουρκικό Κράτος στην προσπάθεια αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων».
Στην «γαλάζια» επίκαιρη επερώτηση, επίσης, σημειώνεται ότι το θέμα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, της Μ. Ασίας και της Θράκης, «ξεπερνά κατά πολύ τα όρια της εξωτερικής πολιτικής», έχει «φέρει την Τουρκία πολλές φορές σε δύσκολη θέση την Τουρκία σε διάφορα διεθνή φόρα», ενώ μεταξύ άλλων, αφού σημειώνουν ότι «και οι βουλευτές των ΑΝΕΛ έχουν διαφωνήσει δημόσια με τις δηλώσεις του κ. Νίκου Φίλη» επισημαίνοντας ότι «μέχρι σήμερα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κρύβεται και δεν τολμά, μετά την οργή και τις τεράστιες αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού, να πάρει ξεκάθαρη και έντιμη θέση, είτε για την αποπομπή του κ. Φίλη είτε για την αποδοχή των θέσεων του».