Την ώρα που μυρίζει… μπαρούτι στις Καστανιές, η Άγκυρα εμφανίζεται ανυποχώρητη και “φουντώνει” με τη στάση της την τουρκική προπαγάνδα για τους πρόσφυγες στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Το newsit.gr επικοινώνησε με τον εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, o οποίος σχολίασε πως η επίσημη θέση του υπουργείου είναι το… tweet του Μεβλούτ Τσαβούσογλου που ασκεί σφοδρή επίθεση στην Ελλάδα, απαντώντας και σε δηλώσεις του Έλληνα ομολόγου του, Νίκου Δένδια.
Υπενθυμίζουμε, ότι ο Τσαβούσογλου, στην ανάρτηση του, παρέθεσε φωτογραφίες από τα επεισόδια που σημειώθηκαν σήμερα στις Καστανιές και έγραψε: “Κοιτάξτε ποιος μας δίνει μαθήματα για το διεθνές δίκαιο! Χωρίς ντροπή πετούν δακρυγόνα κατά χιλιάδων αθώων που έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορά τους. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να σταματούμε όσους εγκαταλείπουν τη χώρα μας, αλλά είναι καθήκον της Ελλάδας να τους συμπεριφέρεται όπως αρμόζει σε ανθρώπους!”.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Bize uluslararası hukuk dersi verenlere bakın! Kapılarına yığılmış binlerce masum insanın üzerine utanmadan gaz bombaları atıyorlar.Bizim ülkemizden giden insanları zorla tutmak gibi bir yükümlülüğümüz yok. Ama Yunanistan’ın kapısına gelenlere insan gibi davranma yükümlülüğü var! https://t.co/Av0v5GIy5o pic.twitter.com/YhludAdRGg
— Mevlüt Çavuşoğlu (@MevlutCavusoglu) February 29, 2020
Πάντως, είναι χαρακτηριστικό πως ο Τσαβούσογλου βλέπει ότι δεν τον… συμφέρει να κάνει κάποιο σχόλιο για τα βίντεο ντοκουμέντα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ώρες και δείχνουν ομάδες ατόμων να επιτίθενται σε Έλληνες αστυνομικούς και συνοριοφύλακες.
Σκληραίνει τη στάση της η ελληνική κυβέρνηση
Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση μετά την απόφαση “βόμβα” του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ανοίξει τα σύνορα, σκληραίνει τη στάση της απέναντι στην Τουρκία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
“Θα κάνουμε ό, τι χρειαστεί για να φυλάξουμε τα σύνορα μας”, είπε χαρακτηριστικά ο Στέλιος Πέτσας, μετά την ολοκλήρωση της σημερινής έκτακτης σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, που διήρκησε μία ώρα. Μία φράση, την οποία επανέλαβε όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους, αν θα κλείσουν τα σύνορα.
Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι χθες (28.02.2020) η Ελλάδα άσκησε βέτο στην έκδοση κοινού ανακοινωθέντος στο ΝΑΤΟ, όπως αποφασίστηκε στις Βρυξέλλες, σε επίπεδο αναπληρωτών Μόνιμων Αντιπροσώπων.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εξωτερικών που επικαλείται η “Καθημερινή”, η Ελλάδα προχώρησε σε αυτή την απόφαση καθώς ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία διαφωνούσαν στο να περιληφθεί αναφορά στο προσφυγικό.
Η πλευρά της Τουρκίας έθεσε στο τραπέζι το ζήτημα του προσφυγικού, με την επίκληση της αδυναμίας συντήρησης τεσσάρων εκατομμυρίων μεταναστών και προσφύγων εντός των συνόρων της.
Οι μεγαλύτερες Δυνάμεις του ΝΑΤΟ, όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γερμανία, αλλά και η Γαλλία έδειξαν κατανόηση για τις θέσεις της Τουρκίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι κάποια από τα αιτήματα της Άγκυρας είναι δυνατόν να ικανοποιηθούν.
Η Πολωνία, αλλά και οι μικρότερες χώρες από τη Βαλτική έως την Κεντρική Ευρώπη (Τσεχία, Σλοβακία κ.ά.) αντιμετωπίζουν την τριβή ανάμεσα σε Άγκυρα και Μόσχα στην Ίντλιμπ ως ευκαιρία να προωθήσουν πιο σκληρή στάση του ΝΑΤΟ έναντι της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Υπάρχουν, ωστόσο, χώρες με πολύ πιο επιφυλακτική στάση, όπως η Ιταλία, η οποία συμφωνεί μεν με την παροχή βοήθειας στην Τουρκία, αλλά επιθυμεί λελογισμένη χρήση των πόρων της Συμμαχίας.