Πολιτική

Κυβέρνηση: Έκλεισαν τα μέτρα των 5,4 δισ. – “Δεν νομοθετούμε προληπτικά!”

- "Τα έχουμε βρει σε όλα εκτός από τα προληπτικά μέτρα" - Αυτό αναφέρει ουσιαστικά η ελληνική κυβέρνηση
- Νέα "καρφιά" για το ΔΝΤ, αφου σημειώνεται πως οι Ευρωπαίοι έχουν ικανοποιηθεί από τις προτάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ
- "Το ΔΝΤ, παραβλέποντας τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, αμφισβητεί ότι με τα μέτρα αυτά είναι εφικτός ο στόχος για πλεόνασμα 3.5% στο 2018" αναφέρεται χαρακτηριστικά
- "Η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι η νομοθέτηση υπό αίρεση είναι αντίθετη με το ελληνικό Σύνταγμα και με το διεθνές νομικό σύστημα"
- Ποια είναι τα δεδομένα για το αν θα γίνει Eurogroup την Μεγάλη Πέμπτη

Η νομική φόρμουλα για το πακέτο των προληπτικών μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ και για την πρόβλεψη της άμεσης λήψης κάποιων εξ αυτών σε περίπτωση που διαπιστωθούν αποκλίσεις από τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, αποτελεί σύμφωνα με πληροφορίες, το βασικό «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών. Δεν λείπουν και πάλι οι αιχμές εναντίον του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Τα δεδομένα για το Eurogroup

Όπως δε αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, στην περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία και στο συγκεκριμένο σημείο, είναι εφικτή η σύγκλιση ενός έκτακτου Eurogroup την Μεγάλη Πέμπτη και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης που θα μπορούσε να σηματοδοτήσει και την έναρξη των διαδικασιών για τη διευθέτηση του δημοσίου χρέους.

Η ελληνική πλευρά επιμένει στην ενεργοποίηση του Συμβουλίου Δημοσιονομικής Πολιτικής, το οποίο θα αναλάβει την παρακολούθηση επίτευξης των στόχων και θα παρεμβαίνει με «αυτόματο» κόφτη στις δαπάνες, προκειμένου να μην υπάρξουν αστοχίες στο πρόγραμμα. Μάλιστα, τονίζεται πως βάσει του συντάγματος, δεν μπορούν να νομοθετηθούν «προληπτικά μέτρα».

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των θεσμών φέρεται να εμμένουν στην κατάρτιση καταλόγου με συγκεκριμένα μέτρα, ο οποίος, είτε θα νομοθετηθεί είτε θα υπάρχει ως επισυναπτόμενο έγγραφο στο κείμενο με την τελική συμφωνία για την αξιολόγηση.

“Σχεδόν… τελειώσαμε”

Κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρουν ότι η συζήτηση για το πακέτο των μέτρων, συνολικού ύψους 5,4 δισ. ευρώ, «έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί», αν και δεν έχουν διαλυθεί οι φόβοι ότι οι επικεφαλής των κλιμακίων ενδέχεται να θέσουν ακόμη και την τελευταία στιγμή ζήτημα περαιτέρω μείωσης του ύψους του αφορολόγητου ορίου. Παράλληλα, στο ασφαλιστικό υπάρχουν ελάχιστες λεπτομέρειες για πλήρη συμφωνία, και στα «κόκκινα» δάνεια φαίνεται ότι υπάρχει έως τώρα πολύ μεγάλη σύγκλιση, ενώ έχει συμφωνηθεί και το πακέτο των έμμεσων φόρων ύψους 1,8 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι, για να συνέλθει το Eurogroup τη Μεγάλη Πέμπτη, πρέπει να υπάρξει απόψε (ή έστω έως αύριο το μεσημέρι το αργότερο) συμφωνία σε όλα τα πεδία, προκειμένου να δοθεί χρόνος στην προπαρασκευαστική διαδικασία του Euro Working Group. Μάλιστα, σύμφωνα με τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε ότι θα ληφθεί αύριο η απόφαση για το εάν θα πραγματοποιηθεί ένα έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα, προσθέτοντας πως δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για τα προληπτικά μέτρα. Ο ίδιος, σε συνέντευξή του στην ολλανδική τηλεόραση, επισήμανε ότι αντιθέτως υπάρχει συμφωνία στο 95% του πακέτου των μεταρρυθμιστικών μέτρων της Ελλάδας.

Η πλευρά του Μαξίμου

Διαβάστε αναλυτικά την ενημέρωση που έχει δοθεί από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης:

Η διαπραγμάτευση έχει κλείσει ως προς τα μέτρα 3% του ΑΕΠ που προβλέπει η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου, με στόχο πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018.

Τα μέτρα 3% του ΑΕΠ αντιστοιχούν σε 5,4 δις. Από τα μέτρα αυτά έχουν υλοποιηθεί ήδη μέτρα που αντιστοιχούν σε 2.8 δις. Τα υπόλοιπα μέτρα, ύψους 2.6 δις θα ληφθούν στο διάστημα των επόμενων 2.5 ετών, με μέση ετήσια επιβάρυνση 1.1 δις.
Η ελληνική πλευρά έχει κατοχυρώσει όλε τις κόκκινες γραμμές που έθεσε σε αυτή την φάση της διαπραγμάτευσης και αφορούν την προστασία των συντάξεων, την προστασία της πρώτης κατοικίας, το αφορολόγητο και την προστασία των πιο χαμηλότερων στρωμάτων στην ασφαλιστική και την φορολογική μεταρρύθμιση.

Μαξίμου: Το ΔΝΤ, παραβλέποντας τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, αμφισβητεί ότι με τα μέτρα αυτά είναι εφικτός ο στόχος για πλεόνασμα 3.5% στο 2018. Το ζήτημα αυτό, αποτελεί στοιχείο διαφωνίας ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς

Προκειμένου να επιτευχθεί συμβιβασμός ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ώστε να παραμείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, το πρόσφατο Eurogroup ζήτησε να υπάρξει η δυνατότητα κάλυψης ενδεχόμενων αποκλίσεων από τους στόχους, με τρόπο που θα είναι α) αυτόματος, β) αξιόπιστος, γ) αντικειμενικός και δ) θεσμοθετημένος.

Το ΔΝΤ επιμένει ότι η Ελλάδα πρέπει να νομοθετήσει προληπτικά μέτρα, τα οποία θα ληφθούν σε περίπτωση απόκλισης από τον στόχο του προγράμματος.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι η νομοθέτηση υπό αίρεση είναι αντίθετη με το ελληνικό Σύνταγμα και με το διεθνές νομικό σύστημα. Οι νόμοι που ψηφίζονται στο ελληνικό κοινοβούλιο έχουν άμεση εφαρμογή και η ισχύς τους παύει μόνο με άλλον νόμο. Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει ολοκληρωμένη επιχειρηματολογία, με την οποία τεκμηριώνεται ότι η νομοθέτηση προληπτικών μέτρων είναι αρνητική για το οικονομικό κλίμα καθώς προεξοφλεί την αποτυχία του προγράμματος και αποτρέπει τις επενδύσεις.

Η Ελλάδα έχει αντιπροτείνει την θεσμοθέτηση ενός μόνιμου μηχανισμού αυτόματης διόρθωσης των δημοσιονομικών μεγεθών, που θα ενεργοποιείται σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους. Ο μηχανισμός αυτός καλύπτει πλήρως τις τέσσερεις παραπάνω προϋποθέσεις που έθεσε το Eurogroup.
Οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς είναι σε εξέλιξη
“.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα