Για την πορεία των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού, αλλά και για το αν μια επιχείρηση μπορεί να επικαλεστεί τον μη εμβολιασμό ως λόγο απόλυσης, μίλησε το πρωί της Τρίτης (15/6) στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης. Εξέφρασε δε την βεβαιότητα ότι το επόμενο διάστημα θα έχουμε περισσότερες ελευθερίας.
«Εάν φτάσουμε στο 80% εμβολιασμένων, τελείωσε η πανδημία» σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε ότι η χώρα μας έχει έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς εμβολιασμών στον κόσμο και στόχος είναι να μην πέσει αυτός ο ρυθμός. Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε πολύ μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας με βάση την πορεία της πανδημίας και πως με εντολή του πρωθυπουργού έχουν δοθεί στην Επιτροπή Βιοηθικής ερωτήματα που αφορούν την μείωση των μέτρων προστασίας για τους εμβολιασμένους.
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων πρόσθεσε ότι θα ήταν καταστροφική για την οικονομία μια νέα καραντίνα σε περίπτωση τέταρτου κύματος της πανδημίας και θα πρέπει να αποφευχθεί μέσω των εμβολιασμών.
Είναι λόγος απόλυσης ο μη εμβολιασμός
Ερωτηθείς για το αν μια επιχείρηση μπορεί να επικαλεστεί την επιλογή ενός εργαζομένου να μην εμβολιαστεί ως λόγο απόλυσης, ο κ. Γεωργίαδης είπε «Αν ζητάτε τη γνώμη μου ασφαλώς και θα μπορούσε μια επιχείρηση να επικαλεστεί τον μη εμβολιασμό ως λόγο απόλυσης, αν ο εργαζόμενος δουλεύει σε ένα κρίσιμο σημείο για την επιχείρηση αυτή». Τόνισε δε ότι πρόκειται για ζήτημα που κρίνεται στις δικαστικές αίθουσες, «δεν αφορά καθόλου την κυβέρνηση, ούτε πρόκειται να νομοθετήσει η κυβέρνηση κάτι τέτοιο».
Click4more: Εμβόλια mRNA: Τελικά πόσο πιθανό είναι να προκαλέσουν καρδιακά προβλήματα;
Τι είπε για τα «προνόμια» των εμβολιασμένων
Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι τον ενοχλεί η λέξη «προνόμια» και πως είναι λογικό όταν κάποιος επιλέγει να εμβολιαστεί και κινδυνεύει λιγότερο να μπορεί να έχει λιγότερα μέτρα προστασίας και όταν δεν εμβολιάζεται και κινδυνεύει περισσότερο να έχει περισσότερα μέτρα προστασίας.
«Όταν θα έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος του εμβολίου ως δυνατότητα για όλους, τότε προφανώς η κυβέρνηση όπως και όλα τα κράτη του κόσμου, θα ρυθμίσουμε το πώς θα γίνεται η κοινωνική κινητικότητα βάσει κινδύνου», σημείωσε.
Click4more: Εμβόλιο AstraZeneca – Σύζυγος 44χρονης από την Κρήτη: Να εξηγήσουν στα παιδιά μου γιατί χάθηκε η μητέρα τους
«Επιστημονικές» οι αποφάσεις για το AstraZeneca
Σχετικά με τις επικρίσεις για την απόφαση να μην εμβολιάζονται με το σκεύασμα της AstraZeneca οι κάτω των 60, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε ότι δεν μπορούμε να ερμηνεύουμε με όρους πολιτικής ή επικοινωνίας αποφάσεις επιστημονικές. Πρόσθεσε ότι ποτέ η κυβέρνηση δεν πήρε αποφάσεις για τα εμβόλια αλλά όλες οι οδηγίες προέρχονται από τους επιστήμονες της επιτροπής εμβολιασμών.
Ο υπουργός τόνισε επίσης ότι σε όλες τις χώρες της Ευρώπης έχουν αλλάξει πολλές φορές καθ’ οδόν οι αποφάσεις για τους εμβολιασμούς.
«Δεν είναι αποφάσεις των πολιτικών, είναι αποφάσεις των επιστημόνων. Για την καλή επιδημιολογική εικόνα που έχουμε σήμερα, για το γεγονός ότι η Ελλάδα πλέον είναι πράσινη, για το γεγονός ότι χθες είχαμε μόνο 400 κρούσματα και ούτω κάθε εξής, έχετε συμβάλει και εσείς και όλες οι εκατοντάδες χιλιάδες που κάνατε το εμβόλιο AstraZeneca. Είναι τόσο απλό», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.
Με πληροφορίες από ΣΚΑΪ