Η πρώτη συνάντησή του με τον Κλάους Ρέγκλινγκ στο Μαξίμου άφησε πάντως μια καλή γεύση στον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του, αφού πρωτίστως φαίνεται να υπήρξε ταύτιση απόψεων με τον επικεφαλής του ESM ως προς την ανάγκη να προχωρήσουν άμεσα οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να ενισχυθούν οι επενδύσεις. Τις δύο βασικές συνθήκες, δηλαδή, που ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί κομβικές για να ανοίξει ο δρόμος για την ανάπτυξη.
Αλλά και ο ίδιος από την πλευρά του εμμένει στη στάση που είχε εξηγήσει και προεκλογικά απέναντι στους εταίρους: αποφεύγει να τους «ερεθίσει» για οποιοδήποτε λόγο και τονίζει πως θα πρέπει να φανούν τα πρώτα αποτελέσματα της πολιτικής του μέσα από τις μεταρρυθμίσεις και να επανακτηθεί έτσι η χαμένη αξιοπιστία, ούτως ώστε να εισέλθει στη συνέχεια στη φάση της διαπραγμάτευσης για τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων και τη μείωσή τους στο 2% από 3,5% σήμερα.
Μ’ αυτόν τον τρόπο προσέγγισε και τον κ. Ρέγκλινγκ. Η συνάντησή τους ήταν αυστηρά κατ’ ιδίαν, κράτησε περίπου 45 λεπτά κι έγινε σε τόσο καλό κλίμα, ώστε στο τέλος συζήτησαν και για το ενδεχόμενο να κάνει διακοπές στην Ελλάδα ο επικεφαλής του ESM. Όπως λένε στο newsit.gr κυβερνητικές πηγές, η συναντίληψη φάνηκε και από το γεγονός ότι ο ESM μετέφρασε στα αγγλικά αυτούσια την ανακοίνωση του Μαξίμου μετά τη συνάντηση, εμπεδώνοντας παράλληλα κλίμα εμπιστοσύνης και αμοιβαίας συνεργασίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους θεσμούς.
Click4more: ΥΠΟΙΚ – Ο Ρέγκλινγκ δεν έθεσε θέμα μείωσης αφορολόγητου στον Σταϊκούρα
Οι ίδιες πηγές εμφανίζονται επίσης καθησυχαστικές όσον αφορά στη δήλωση Ρέγκλινγκ στο συνέδριο του Economist για μείωση φόρων με απαραίτητη προϋπόθεση τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Όπως εξηγούν στο newsit.gr, το Μαξίμου δεν διαβάζει την αποστροφή αυτή του επικεφαλής του ESM ως προτροπή μείωσης του αφορολόγητου, καθώς υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να διευρυνθεί η φορολογική βάση, όπως π.χ. η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και η αύξηση των εσόδων μέσα από την επέκταση της χρήσης των ηλεκτρονικών πληρωμών. Η μείωση του αφορολόγητου, άλλωστε, όπως λένε οι ίδιες πηγές, δεν συζητήθηκε ούτε στη συνάντηση του επικεφαλής του ESM με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.
Στη συνάντησή του με τον κ. Ρέγκλινγκ ο πρωθυπουργός έδωσε επίσης τη διαβεβαίωσή του ότι θα τηρηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, συμπεριλαμβανομένου ασφαλώς αυτού για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% τη φετινή χρονιά, αλλά και για τον προϋπολογισμό της επόμενης. Ο κ. Μητσοτάκης εκπέμπει έτσι την αισιοδοξία του πως ο στόχος αυτός όχι απλώς θα επιτευχθεί, αλλά μέσω της υψηλότερης ανάπτυξης θα εξευρεθεί και πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος, ο οποίος θα επιτρέψει την εφαρμογή των πολιτικών για τις οποίες έχει δεσμευτεί προεκλογικά η ΝΔ κι εστιάζουν στις μειώσεις φόρων και άλλων βαρών (π.χ. ασφαλιστικές εισφορές) δίχως να υπάρξουν εμπόδια από τους θεσμούς.
Την αισιοδοξία αυτή ενισχύει και η επιτυχημένη έξοδος στις αγορές με το επταετές ομόλογο, η οποία ερμηνεύεται από την κυβέρνηση ως πρώτο βήμα για την επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόδοσή του υποχώρησε για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια κάτω από το 2%, λόγω της υψηλής ζήτησης που καταγράφηκε: σχεδόν πέντε φορές παραπάνω από το ποσό που ζητήθηκε. Η μείωση του κόστους δανεισμού, άλλωστε, είναι ένα ακόμη σημείο που ενισχύει τα επιχειρήματα της κυβέρνησης όσον αφορά στη διαπραγμάτευση για τα χαμηλότερα πλεονάσματα και την εξασφάλιση δημοσιονομικού χώρου.