Πολιτική

Επίσημη πρώτη των διαπραγματεύσεων για το Σκοπιανό – Ο όρος “Μακεδονία” στην ατζέντα του Νίμιτς

- Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ συναντάται την Τετάρτη (17.01.2018) με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και των Σκοπίων, στη Νέα Υόρκη - Στο μεταξύ, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, θα βρίσκεται στα Σκόπια - "Ο όρος Μακεδονία περιλαμβάνεται στην ονομασία της χώρας και αναγνωρίζεται από την Ελλάδα", τόνισε ο Μάθιου Νίμιτς στον ΑΝΤ1 - Σύνθετη ονομασία, ενιαία σε όλες τις χρήσεις της, είναι η θέση με την οποία προσέρχεται η ελληνική Κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση για το ζήτημα της ονομασίας

Ελλάδα και Σκόπια… επίσημα στο “τραπέζι” των διαπραγματεύσεων για το ζήτημα της ονομασίας. Λίγες ώρες έμειναν για την πολυαναμενόμενη συνάντηση των διαπραγματευτών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ με τον Μάθιου Νίμιτς, την Τετάρτη (17.01.2018) στη Νέα Υόρκη.

Σύνθετη ονομασία, ενιαία σε όλες τις χρήσεις της, είναι η θέση με την οποία προσέρχεται η ελληνική Κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, πριν από την προγραμματισμένη συνάντηση, ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ αναμένεται να έχει ξεχωριστές συναντήσεις με τους διαπραγματευτές των δύο χωρών, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι.

Ο όρος “Μακεδονία” στην ατζέντα του Νίμιτς

Ο ίδιος, ο Μάθιου Νίμιτς, άφησε να εννοηθεί ότι θα προτείνει -τροποποιημένες- ονομασίες, που είχαν προταθεί στο παρελθόν. Χωρίς να αναφερθεί λεπτομερώς στη πρότασή του τόνισε στον ΑΝΤ1 πως «τώρα μπορούμε να βρούμε μια λύση που να πληροί τις προϋποθέσεις των Ελλήνων και να ικανοποιεί τον λαό του βόρειου γείτονα» . Επισήμανε, ωστόσο, ότι «πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, διότι αυτή τη στιγμή το όνομα της χώρας στον ΟΗΕ είναι Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατίας της Μακεδονίας οπότε φερθεί λεπτομερώς στη πρότασή του τόνισε πως «τώρα μπορούμε να βρούμε μια λύση ο όρος Μακεδονία περιλαμβάνεται στην ονομασία της χώρας και αναγνωρίζεται από την Ελλάδα. Επίσης πάνω από 100 χώρες αναγνωρίζουν αυτή την χώρα ως «Republika Makedonija» και άρα ο όρος Μακεδονία συνδέεται με την χώρα αυτή».

Και συνέχισε: “Πρόκειται να καταθέσω νέα πρόταση διότι είναι μια νέα συγκυρία. Κάποιες προτάσεις τις έχουμε συζητήσει για πολλά χρόνια και όπως είπα σε μια συνέντευξη πριν μερικές ημέρες δεν υπάρχει εδώ μια μαγική λύση. Ουδείς μπορεί να ανακαλύψει κάτι απόλυτα νέο, αν υπήρχε κάτι νέο θα το είχαμε ανακαλύψει εδώ και 25 χρόνια.

Οι άνθρωποι στην Αθήνα, στα Σκόπια και στον ΟΗΕ δεν είναι ανόητοι. Νομίζω ότι στις σημερινές συνθήκες θα αναζητήσουμε μια διαφορετική λύση με νέο τρόπο. Αυτό θα προσπαθήσω να κάνω”.

Ο κ. Νίμιτς ανέφερε ακόμη πως περιμένει από τις δύο πλευρές να μελετήσουν τις ιδέες του προσεκτικά, με ανοικτό μυαλό και να υιοθετήσουν θετική προσέγγιση για την επίλυση του προβλήματος.

Στα Σκόπια ο γ.γ. του ΝΑΤΟ

Στο μεταξύ, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, θα βρίσκεται στα Σκόπια την Τετάρτη και την Πέμπτη, όπου θα έχει συναντήσεις με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία.

Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, στο επίκεντρο των συναντήσεων του Στόλτενμπεργκ θα βρεθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στις οποίες πρέπει να προχωρήσουν τα Σκόπια, προκειμένου να ενισχυθεί η ευρωατλαντική προοπτική του, καθώς και οι δυνατότητες εξεύρεσης λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.

Ο Καμμένος στηρίζει “Βαρντάσκα”

Λίγες ώρες, πριν την έναρξη των διπαραγματεύσεων με τον Νίμιτς, ο Πάνος Καμμένος έδειχνε την προτίμησή του στην σλαβική ονομασία «Βαρντάσκα», αναρτώντας προπολεμικό χάρτη της Γιουγκοσλαβίας.

Την ίδια ώρα, η εκπρόσωπος των Aνεξάρτητων Ελλήνων, Μανταλένα Παπαδοπούλου, σε συνέντευξη στο Α’ πρόγραμμα της ΕΡΤ, επανέλαβε την εμπιστοσύνη των ΑΝΕΛ στον υπουργό Εξωτερικών.

Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι η στάση του κόμματός της είναι σαφής: «Μετά το πρόσφατο μίνι υπουργικό συμβούλιο, ο κ. Καμμένος έθεσε υπόψη για μια ακόμη φορά την απόφαση του 1992 και θύμισε το βέτο στο Βουκουρέστι, την απόφαση να μην ενταχθεί το γειτονικό κράτος στο ΝΑΤΟ ή στην Ε.Ε. αν δεν έχει λυθεί το θέμα του ονόματος και να υπάρξει λύση erga omnes, για όλες τις χρήσεις. Για το Σκοπιανό υπάρχει μια εθνική θέση, αυτή του 1992 και μια «κόκκινη» γραμμή που τέθηκε στο Βουκουρέστι. Όπως έχει πει ο πρόεδρός μας, για να υπάρξει αλλαγή της εθνικής θέσης, θα πρέπει να υπάρξει εκ νέου σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών» σημείωσε.

Νέα παρέμβαση Ιερώνυμου

Η Εκκλησία κρατά χαμηλούς τόνους, ενώ νέα παρέμβαση έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. «Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Αυτή αποτυπώνεται στο γράμμα που έστειλε η Ιερά Σύνοδος στον πρωθυπουργό και επίσης η θέση του απεικονίζεται στο γράμμα που στέλνει προς εμένα ο κ. Τσίπρας. Επομένως έχουμε ξεκαθαρίσει τη θέση μας αλλά είμαστε σε επαγρύπνηση παρακολουθούμε με πολλή προσοχή και ανησυχία αν θα χρειαστεί κάτι να αλλάξει αυτό θα ανακοινωθεί προς τα έξω» είπε χαρακτηριστικά.

Οι θέσεις της αντιπολίτευσης

Η Νέα Δημοκρατία κριτικάρει τη στάση του Πάνου Καμμένου. «Όταν κάποιος, για τα πιο σοβαρά μας θέματα όπως είναι το θέμα της συζήτησης με τα Σκόπια, το πρωί λέει δεν θα υπάρχει το όνομα «Μακεδονία», το μεσημέρι λέει δημοψήφισμα και το βράδυ αδειάζει ο ίδιος τον εαυτό του, για ποια σοβαρότητα να μιλάμε. Είναι μια κυβέρνηση , που αποδεδειγμένα στο εθνικό θέμα δεν στέκεται πουθενά», είπε ο συντονιστής στρατηγικού σχεδιασμού της ΝΔ, Τάκης Θεοδωρικάκος, στον Alpha 98,9.

«Στηρίζουμε τη διαμορφωμένη θέση της χώρας, η οποία όμως πρέπει να συνοδεύεται και από ρητές δεσμεύσεις της άλλης πλευράς για αποτροπή ενεργειών αλυτρωτισμού, προπαγάνδας, καταστρατήγησης του πνεύματος και της ουσίας των όσων θα συμφωνηθούν», δήλωσε από την πλευρά της η Φώφη Γεννηματά.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, μιλώντας στα “Παραπολιτικά” είπε ότι η ΝΔ, η κα Γεννηματά και ο κ. Τσίπρας έχουν αποφασίσει να δώσουν το όνομα Nova Macedonia.

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα