Παρασκευή, 22 Νοε.
14oC Αθήνα

Επίσκεψη Μητσοτάκη στην Οδησσό: Πανευρωπαϊκή καταδίκη για την επίθεση και το παρασκήνιο από τη συνάντηση με Ζελένσκι

Επίσκεψη Μητσοτάκη στην Οδησσό: Πανευρωπαϊκή καταδίκη για την επίθεση και το παρασκήνιο από τη συνάντηση με Ζελένσκι

Ώρες αγωνίας έζησε η ελληνική αποστολή μετά το ρωσικό χτύπημα στην Οδησσό. Η πυραυλική επίθεση έγινε κοντά στην αυτοκινητοπομπή του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μόλις λίγα λεπτά πριν από τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τη βούληση της Ελλάδας να συνδράμει στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, με έμφαση στην Οδησσό, εξέφρασε στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ωστόσο, ελάχιστα λεπτά νωρίτερα είχε σημάνει συναγερμός έπειτα από την πυραυλική επίθεση των Ρώσων σε κοντινή απόσταση από την αυτοκινητοπομπή του Ουκρανού προέδρου.

Κατά τη διάρκεια των κοινών του δηλώσεων με τον Ζελένσκι, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην επίθεση λέγοντας πως «όταν ακούσαμε κάποιες σειρήνες και λίγο μετά όταν πηγαίναμε στα αυτοκίνητά μας ακούσαμε μια μεγάλη έκρηξη. Για μας είναι η καλύτερη υπενθύμιση ότι εδώ γίνεται πραγματικός πόλεμος. Κάθε μέρα. Ο οποίος δεν επηρεάζει μόνο το μέτωπο, τους στρατιώτες, επηρεάζει αθώους συμπολίτες μας».

Παρά τη ρωσική επίθεση που προηγήθηκε, η ελληνική αποστολή συνέχισε κανονικά το πρόγραμμά της, έως αργά το απόγευμα, οπότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναχώρησε οδικώς για το Κισινάου της Μολδαβίας και από εκεί αεροπορικώς έφτασε στο Βουκουρέστι όπου και θα παραστεί στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Οδησσός: Τι αναφέρει το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας για την επίθεση – Τι λέει η ουκρανική πλευρά

Η Μόσχα παραδέχτηκε την ευθύνη του χτυπήματος στην Οδησσό. Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας εξέδωσε μία ανακοίνωση όπου αναφέρει ότι: «στις 11:40 σήμερα (σ.σ. 06.03.2024) επέφερε πυραυλικό πλήγμα σε υπόστεγα της βιομηχανικής ζώνης του λιμανιού, όπου επλήγησαν με πυραύλους ακριβείας έτοιμα μη επανδρωμένα κότερα, τα οποία ήταν έτοιμα για επιχειρησιακή δράση».

Από την πλευρά της η Ουκρανία λέει πως ο πύραυλος χτύπησε το συγκεκριμένο σημείο επειδή η Οδησσός είναι η μοναδική δίοδος εξόδου των ουκρανικών σιτηρών και αποτελεί ένα κρίσιμο λιμάνι καθώς είναι το τελευταίο στο Νότο και στη Μαύρη Θάλασσα.

Για την Ουκρανία είναι ξεκάθαρο πως το χτύπημα αφορά τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ευρωπαϊκή καταδίκη για τη ρωσική επίθεση στην Οδησσό κατά την επίσκεψη Μητσοτάκη

Ένας – ένας οι Ευρωπαίοι καταδίκασαν τη ρωσική επίθεση κατά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού.

«Εκφράζω την σαφέστερη δυνατή καταδίκη μου, για την επίθεση που έλαβε χώρα σήμερα στην Οδησσό, κατά την συνάντηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη» υπογράμμισε, σε γραπτή της δήλωση, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι.

«Η πολλοστή αυτή ρωσική πράξη εκφοβισμού δεν θα παράξει κανένα αποτέλεσμα και δεν θα αποδυναμώσει την ουκρανική αντίσταση, στο πλευρό της οποίας τάσσονται η Ιταλία και η κυβέρνησή της, χωρίς καμία οπισθοχώρηση», πρόσθεσε η Μελόνι.

Νωρίτερα, και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καταδίκασε την επίθεση στην Οδησσό: «Καταδικάζω έντονα την αποτρόπαια επίθεση της Ρωσίας στην Οδησσό κατά την επίσκεψη του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Κυριάκου Μητσοτάκη» αναφέρει με ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Υπογραμμίζει ότι «κανείς δεν πτοείται από αυτή τη νέα απόπειρα τρομοκρατίας – σίγουρα ούτε οι δύο ηγέτες στο έδαφος ούτε ο γενναίος λαός της Ουκρανίας».

«Περισσότερο από ποτέ, στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας» καταλήγει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Η επίθεση στην Οδησσό κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι άλλο ένα σημάδι της δειλής τακτικής της Ρωσίας στον επιθετικό της πόλεμο κατά της Ουκρανίας» έγραψε με τη σειρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

Σημειώνει ότι «αυτό είναι κατακριτέο και για τις τακτικές του Κρεμλίνου».

«Η πλήρης υποστήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία και τον γενναίο λαό της δεν θα αμφιταλαντευτεί» καταλήγει ο Σαρλ Μισέλ.

Έντονη καταδίκη για τη ρωσική επίθεση στην Οδησσό, εκφράζει με ανάρτησή του στο «Χ», o Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι.

«Τα ρωσικά drones στην Οδησσό κατά της αυτοκινητοπομπής του Ουκρανού Προέδρου, Ζελένσκι και του Έλληνα πρωθυπουργού, Μητσοτάκη.

Βρέθηκαν μαζί εκεί για να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων μιας άλλης ρωσικής επίθεσης. Ντροπή!», σημείωσε.

«Ο πόλεμος γίνεται και εδώ, όχι μόνο στο μέτωπο»

«Εδώ γίνεται πραγματικός πόλεμος. Κάθε μέρα. Ο οποίος δεν επηρεάζει μόνο το μέτωπο, τους στρατιώτες, επηρεάζει αθώους συμπολίτες μας», είχε δηλώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια των κοινών του δηλώσεων με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι και εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για τις ρωσικές ενέργειες.

«Τον αποτροπιασμό μας για τις ενέργειες της Ρωσίας κατά της χώρας σας τον έχουμε εκφράσει πολλές φορές, αλλά δεν θα σταματήσει ποτέ να μας προκαλεί οδύνη τέτοιος βαθμός βιαιότητας και βαρβαρότητας, που οδηγεί στον θάνατο αμάχους, μικρά παιδιά, ακόμα και βρέφη. Περιηγηθήκαμε σήμερα εδώ στην Οδησσό, επισκεφθήκαμε τον τόπο της ρωσικής επίθεσης και μου εντυπώθηκε ξεκάθαρα από τη μία η εικόνα της καταστροφής που έχετε υποστεί αλλά από την άλλη και η εικόνα της ανθεκτικότητας και της γενναιότητας του ουκρανικού λαού».

Το παρασκήνιο της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Οδησσό

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εκφράσει την επιθυμία εδώ και καιρό να επισκεφτεί την Οδησσό, προκειμένου να απευθύνει μήνυμα στήριξης στην Ουκρανία, καθώς και μήνυμα προς το ελληνικό στοιχείο της Ουκρανίας, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα κέντρα της ελληνικής παιδείας της Διασποράς και έδρα της Φιλικής Εταιρείας, σύμβολο των ιστορικών και πολιτιστικών δεσμών, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Αρχικά επισκέφθηκε το λιμάνι της πόλης, όπου τον υποδέχτηκε ο Ουκρανός πρόεδρος, και ενημερώθηκε για την λειτουργία του διαδρόμου εξαγωγής σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας και του Δούναβη. Στη συνέχεια μετέβη στο κτίριο διοίκησης του λιμένα Οδησσού, όπου είχε τετ α τετ συνάντηση με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ακολούθησε συνάντηση με τη συμμετοχή των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε τη βούληση της Ελλάδας να συνδράμει στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, με έμφαση στην Οδησσό, πόλη που έχει ιδιαίτερη ιστορική και πολιτιστική σημασία για τη χώρα μας. Εξετάστηκαν επίσης άλλοι τομείς συνεργασίας, όπως στον τομέα της ενέργειας, όπου η Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην λειτουργία του νότιου διαδρόμου εφοδιασμού της Ευρώπης και αναπτύσσει τον κάθετο συνδετήριο διάδρομο για την καλύτερη κάλυψη των αναγκών των Βαλκανίων και της ανατολικής Ευρώπης.

Οι δύο ηγέτες μετέβησαν αμέσως μετά στο οικιστικό συγκρότημα που επλήγη πριν λίγες μέρες με συνέπεια τον θάνατο 12 αμάχων, περιλαμβανομένων πέντε παιδιών, όπου κατέθεσαν ανθοδέσμες στο μνημείο προς τιμήν των θυμάτων.

Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε στη συνέχεια το μουσείο της Φιλικής Εταιρείας, το οποίο στεγάζεται στην παλαιά κατοικία του εθνικού ευεργέτη Γρηγορίου Μαρασλή, και κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο που έχει εγερθεί στην αυλή του μουσείου προς τιμήν των τριών ιδρυτών της Φιλικής Εταιρείας, Νικόλαο Σκουφά, Αθανάσιο Τσακάλωφ και Εμμανουήλ Ξάνθο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μάλιστα την ευκαιρία να συνομιλήσει με Έλληνες της Διασποράς και ομογενείς που συγκεντρώθηκαν ώστε να τον υποδεχτούν στον χώρο του μουσείου.

«Ήθελα να έρθω ειδικά στην Οδησσό -καταφέραμε και βρήκαμε τον τρόπο να συντονίσουμε τα προγράμματά μας με τον Πρόεδρο Ζελένσκι- για να γνωρίζετε ότι είμαστε κοντά σας, στηρίζουμε την Ουκρανία, αλλά στηρίζουμε και εσάς στον αγώνα τον οποίον κάνετε να κρατήσετε ζωντανές τις ελληνικές σας ρίζες.

Είμαι πολύ συγκινημένος για τη δυνατότητα που μου δίνετε να σας συναντήσω και νομίζω ότι όλοι είμαστε συγκλονισμένοι από την τραγωδία ειδικά του Ελληνισμού της Μαριούπολης. Θέλουμε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να αφήσουμε πίσω αυτές τις πολύ δύσκολες στιγμές και να κοιτάξουμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία.

Αλλά πραγματικά σας ευχαριστώ που κάνατε τον κόπο να έρθετε σήμερα εδώ και πραγματικά σας εύχομαι το καλύτερο», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Όλη η Ευρώπη στηρίζει τον αγώνα της Ουκρανίας για ελευθερία και ανεξαρτησία. Και φυσικά η Ελλάδα δεν μπορεί να λείπει από αυτήν την προσπάθεια», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η επίσκεψη οργανώθηκε υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας για λόγους ασφαλείας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις