Αν η συνάντηση Μητσοτάκη – Μπάιντεν προκάλεσε χαμόγελα ικανοποίησης στο κυβερνητικό επιτελείο, η χθεσινή, «ιστορική», όπως χαρακτηρίζεται, ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο, η υποδοχή και αποδοχή όσων είπε, “ενθουσίασε” ακόμη και του πιο συγκρατημένους συνεργάτες του, και όχι μόνο.
Κυβερνητικές πηγές, μετά και την ομιλία στο Κογκρέσο, μιλούν για μια απόλυτα επιτυχημένη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα επέστρεψε δυναμικά στο παγκόσμιο και περιφερειακό γίγνεσθαι, ως ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και τη νοτιοανατολική Ευρώπη».
«Μια χώρα πόλος σταθερότητας, δικαίου, ασφάλειας και ανάπτυξης, μια χώρα που κρατάει τα κλειδιά της ειρήνης και της ενεργειακής σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, μια χώρα της οποίας η κληρονομιά, σε αξίες και αρχές, αναγνωρίζεται ως η πηγή του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού» προσέθεταν με έμφαση.
Οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν ότι ο πρωθυπουργός έστειλε με επιτυχία το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι χώρα πόλος σταθερότητας, δικαίου, ασφάλειας και ανάπτυξης “που κρατάει τα κλειδιά της ειρήνης και της ενεργειακής σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή”.
Η «έκκληση» στο Κογκρέσο για τα τουρκικά F-16…
Ιδιαίτερα στέκονται στην τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ενώπιον Αμερικανών βουλευτών και γερουσιαστών για τα F-16 στην Τουρκία, χθες στο Κογκρέσο, το οποίο θα έχει και τον τελευταίο λόγο για το θέμα. Το κάλεσμα να μην εγκρίνουν την ενίσχυση της Τουρκίας με F-16 και η επισήμανση ότι η προμήθεια στρατιωτικού υλικού στην Άγκυρα ενέχει κίνδυνο αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, εκτιμούν στο κυβερνητικό επιτελείο ότι βρήκε ευήκοα ώτα.
Επιπλέον, το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν θα ανεχθεί παραβιάσεις της κυριαρχίας της και τις υπερπτήσεις πάνω από τα κατοικημένα νησιά της. Η αναφορά για λύση στο Κυπριακό με βάση αυστηρά τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και όχι τις αξιώσεις Ερντογάν για δύο κράτη στη Μεγαλόνησο… Τα «καρφιά» στον Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία και η ανάδειξη του ρόλου που μπορεί να παίξει η Ελλάδα ως ενεργειακού κόμβου προς την Ευρώπη… Οι αναφορές για τον κίνδυνο του λαϊκισμού και κυρίως τα όσα είπε για τις κοινές αξίες που μοιράζονται Ελλάδα και Η.Π.Α., και ειδικότερα για την αξία της Δημοκρατίας, προκάλεσαν θερμά χειροκροτήματα και επευφημίες από το ακροατήριο του.
Κ. Μητσοτάκης: Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή…
«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή για τον εκλεγμένο ηγέτη του λαού που δημιούργησε τη δημοκρατία να απευθύνεται στους αιρετούς του λαού που υπεραμύνθηκαν των δημοκρατικών ιδεωδών από τη στιγμή της δημιουργίας του κράτους τους» δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Τουλάχιστον δέκα φορές, η Αντιπρόεδρος των Η.Π.Α. Κάμαλα Χάρις, η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αμερικανοί βουλευτές και γερουσιαστές καταχειροκρότησαν τον πρωθυπουργό, κάτι που εξέπληξε και τον ίδιο. «Θα πρέπει να πω στους συναδέλφους μου, ότι τόσο χειροκρότημα δεν παίρνω ούτε στην Ελληνική Βουλή» σημείωνε χαριτολογώντας.
Πλέον το μόνο που απομένει είναι το υψηλό επίπεδο της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας – Η.Π.Α., όπως αποτυπώθηκε στο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, να φανεί και στην πράξη, σε μια εποχή που οι προκλήσεις διεθνώς είναι μεγάλες.