Όλη τη βεντάλια των ελληνικών θέσεων βάζει σήμερα (31.05.2021) στο τραπέζι η Αθήνα με αφορμή την επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ “κλειδώνει”, εκτός απροόπτου, η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στις 14 Ιουνίου, στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.
Στις 10:15 το πρωί η συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και στις 11:00 η συνάντηση του Τούρκου ΥΠΕΞ με τον Έλληνα ομόλογο του Νίκο Δένδια.
Τι θέτει η Αθήνα στο τραπέζι
Οι παραβιάσεις της Τουρκίας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, οι υπερπτήσεις, το Τούρκο-λιβυκό μνημόνιο, οι απειλές για casus belli εφόσον η Ελλάδα ασκήσει το κυριαρχικό της δικαίωμα για επέκταση των χωρικών υδάτων της στα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο, το Κυπριακό αλλά και το μεταναστευτικό και η ανάγκη εφαρμογής της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας, είναι τα βασικά θέματα τα οποία τίθενται από την Ελληνική πλευρά προς την Τουρκική.
“Σεβασμός στο διεθνές δίκαιο” το μήνυμα της Ελλάδας
Η Αθήνα καθιστά για άλλη μία φορά σαφές, ότι οι μόνες διαφορές προς συζήτηση με την Τουρκία είναι το θέμα της υφαλοκρηπίδας και των θαλάσσιων ζωνών και θα απορρίψει κατηγορηματικά τις
αβάσιμες αιτιάσεις της Άγκυρας περί τουρκικής μειονότητας στη Θράκη, θέμα το οποίο έσπευσε να ανακοινώσει ο επικεφαλής της Τουρκικής διπλωματίας ότι θα θέσει στις επαφές του στην Αθήνα.
Μεταξύ των θεμάτων που αναμένεται να θέσει, είναι και το θέμα των γκιουλενιστών, ενώ με μεγάλο ενδιαφέρον περιμένει να ακούσει τις θέσεις Τσαβούσογλου για το προσφυγικό, εν όψει της νέας αξιολόγησης από την Ε.Ε. στην Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου.
Αυστηρή απάντηση του ΥΠ.ΕΞ.
Οι χθεσινές δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου από τη Θράκη περί τουρκικής μειονότητας, όπως και το γεγονός ότι έφτασε στο σημείο να αποκαλέσει τουρκικά τα μειονοτικά σχολεία, δεν προκάλεσαν έκπληξη στην Αθήνα, η οποία ανέμενε προκλήσεις από την πλευρά του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών.
Το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, δια του εκπροσώπου του Αλέξανδρου Παπαϊωάννου, σε αυστηρό τόνο έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι… «η Ελλάδα, κράτος δικαίου, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εφαρμόζει πλήρως τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία αναφέρεται ρητά και ξεκάθαρα σε Μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη», ανέφερε το ΥΠ.ΕΞ.
«Η Ελλάδα θα επιθυμούσε την βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου. Καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί τους θεμελιώδεις κανόνες αυτούς, συμπεριλαμβανομένης της συνθήκης της Λωζάνης την οποία επίσης υπέγραψε και έχει την υποχρέωση να εφαρμόζει» πρόσθεσε ο κ. Παπαϊωάννου, αποτυπώνοντας τις ελληνικές θέσεις…
Αγκαλιές και χαμόγελα στο χθεσινό δείπνο με φόντο την Ακρόπολη
Τα χαμόγελα χτες το βράδυ στο ανεπίσημο δείπνο που παρέθεσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών στον Τούρκο ομόλογο του, περίσσευαν…
Η υποδοχή του Νίκο Δένδια στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην είσοδο γνωστού εστιατορίου στην Ακρόπολη, ήταν ιδιαιτέρως θερμή. Οι δύο άντρες γνωρίζονται χρόνια, και κατά δήλωση τους, τους συνδέει φιλία…
Μένει να δούμε αν σήμερα στις κοινές τους δηλώσεις, αμέσως μετά τη συνάντηση τους στο υπουργείο Εξωτερικών, οι χθεσινές αγκαλιές θα δώσουν τη θέση τους σε ένα νέο, σκληρό “μπραντ ε φερ”…
Θα επιχειρήσει… “ρεβάνς” η Άγκυρα;
Θα επιχειρήσει… “ρεβάνς¨ ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά την επεισοδιακή συνέντευξη τύπου στην Άγκυρα;
Η Ελλάδα, εφόσον προκληθεί, είναι έτοιμη να απαντήσει, όπως είχε γίνει στις 15 Απριλίου και στην Τουρκία. Ωστόσο απεύχεται κάτι τέτοιο και προτιμά… “πολιτική χαμηλών τόνων”.
Η αίσθηση που υπάρχει σε διπλωματικούς κύκλους στην Αθήνα είναι ότι η Τουρκία δεν θα κλιμακώσει την προκλητική της στάση και ότι δεν θέλει να δυναμιτίσει την προοπτική μιας συνάντησης “κορυφής” μεταξύ Μητσοτάκη και Ερντογάν.
Εφόσον, οι δύο άντρες συμφωνηθεί, όπως αναμένεται, να συναντηθούν στις 14 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, τότε… “υπάρχει η ελπίδα για ένα ήρεμο καλοκαίρι”, εκτιμούν διπλωματικοί κύκλοι.
Σε μια στιγμή που η οικονομία της Τουρκίας είναι στα “τάρταρα” και τα “μέτωπα” του Ερντογάν στη διεθνή σκακιέρα ανοιχτά πανταχόθεν, η Άγκυρα εκτιμάται ότι δεν θέλει να δυναμιτίσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα, και συνολικότερα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ επιθυμεί διακαώς μια νέα προσέγγιση με τις Η.Π.Α..