Site icon NewsIT
06:25 | 01.06.21

Επίσκεψη Τσαβούσογλου: Το παρασκήνιο και η… συμφωνία που τηρήθηκε

Επίσκεψη Τσαβούσογλου: Το παρασκήνιο και η… συμφωνία που τηρήθηκε
Ευαγγελία Τσικρίκα

Νέο ραντεβού έδωσαν για σήμερα Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου καθώς οι δύο υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας θα μετάσχουν στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, η οποία θα προετοιμάσει την προσεχή Σύνοδο Κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Η Τουρκία προετοιμάζει με προσεχτικά βήματα την παρουσία της στις Βρυξέλλες, στις 14 Ιουνίου.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καλείται να ισορροπήσει πάνω σε ένα τεντωμένο σχοινί στις σχέσεις του με τις ΗΠΑ.

Με φόντο το τελεσίγραφο της Ουάσιγκτον να απομακρύνει άμεσα τους S-400 από το έδαφος της, ή να τους στείλει πίσω στη Ρωσία, η συνάντηση του με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ προβλέπεται δύσκολη…

“Ιδιαίτερα δύσκολη σε μια στιγμή που η οικονομία της έχει σημάδια… “στραγγαλισμού”’ σχολιάζουν στο Newsit διπλωματικοί κύκλοι.

Παράλληλα ο Τούρκος Πρόεδρος έχει μπροστά του και τον σκόπελο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με την Άγκυρα να βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση και η στάση της στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο αλλά και σε σχέση με το μεταναστευτικό να αξιολογείται από τις Βρυξέλλες

Η αποτίμηση της επίσκεψης Τσαβούσογλου

Στα θετικά της επίσκεψης Τσαβούσογλου στην Αθήνα, το ότι “κλείδωσε” συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στις Βρυξέλλες, στις 14 Ιουνίου.

Μια συνάντηση που πολλοί εκτιμούν ότι μπορεί να οδηγήσει σε μια αποκλιμάκωση της έντασης τους επόμενους μήνες, τουλάχιστον δηλαδή το καλοκαίρι.

“Διαπιστώθηκε αμοιβαία βούληση για θετική ατζέντα” σημείωναν κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες το μήνυμα Ερντογάν στην Αθήνα ήταν θετικό, και στην κατεύθυνση να παραμείνουν οι δίαυλοι επικοινωνίας ανοιχτοί για να υπάρξει επανεκκίνηση στις σχέσεις των δύο χωρών.

Υπό αυτό το πρίσμα, μόνο έκπληξη δεν προκάλεσε σε διπλωματικούς και άλλους κύκλους, η… “προσεκτική” στάση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αθήνα, στις επαφές του με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν αθέτησε τη συμφωνία οι κοινές δηλώσεις με τον Νίκο Δένδια στο υπουργείο Εξωτερικών, να είναι σύντομες και χωρίς… προκλητικές κορώνες.

Εξαίρεση η αναφορά του ότι η Τουρκία επιθυμεί διάλογο “άνευ όρων”, η οποία εκτιμάται ότι έγινε και για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης.

Ωστόσο η Αθήνα έκανε σαφές ότι η επιδίωξη, όπως φάνηκε ξεκάθαρα, της ‘Άγκυρας για απευθείας διάλογο Ελλάδας – Τουρκίας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, παρακάμπτοντας την Ευρώπη, δεν είναι ρεαλιστική.

Πίσω από τις κλειστές πόρτες

Πίσω από τις κλειστές πόρτες ο κ. Τσαβούσογλου έβαλε όλη τη βεντάλια των τουρκικών θέσεων και των ανεδαφικών διεκδικήσεων.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα για άλλη μία φορά ξεκαθάρισε ότι αναμένει σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της θάλασσας, και ότι η Ελλάδα συζητά μόνο για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της και οι σχέσεις με την Ε.Ε. έχουν ως βάση της σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα.

‘Όσον αφορά δε τη ρητορική περί Τουρκικής μειονότητας στη Θράκη, η Αθήνα ξεκαθάρισε ότι είναι προκλητική και αδικαιολόγητη, ενώ τονίστηκε το απαράδεκτο της εμμονής στο «casus belli», εφόσον η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο, αλλά και ο παράνομος χαρακτήρας του “τουρκο-λιβυκού μνημονίου”.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version