Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης άλλωστε, είχε επισκεφθεί τον Υμηττό μαζί με εθελοντές δασοπυροσβέστες στην Ημέρα Περιβάλλοντος (5/6) κι είχε τονίσει στις δηλώσεις του ότι η Ελλάδα πρέπει να θωρακιστεί από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποίο αναμένεται να ενταθούν εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.
Σύμφωνα με το σχέδιο του πρωθυπουργού, στόχος είναι η άμεση αναδιάρθρωση της Πολιτικής Προστασίας, ώστε το φθινόπωρο, όταν και θα έχει ολοκληρωθεί η αντιπυρική περίοδος, και συγκεκριμένα από τον Οκτώβριο να ξεκινήσει η εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου προληπτικού σχεδίου αντιπυρικής προστασίας για το καλοκαίρι του 2020. Προς το παρόν, θα εκπονηθούν όσο το δυνατόν συντομότερα τα επιχειρησιακά σχέδια από τη ΓΓΠΠ για τη φετινή χρονιά, προκειμένου ν’ αντιμετωπιστούν οι ανάγκες.
Γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας αναλαμβάνει οριστικά ο Νίκος Χαρδαλιάς, ένας από τους στενούς συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη το τελευταίο διάστημα και με μεγάλη εμπειρία στο συγκεκριμένο τομέα από τότε που ήταν δήμαρχος Βύρωνα κι επικεφαλής του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ). Ο κ. Χαρδαλιάς, παρά το γεγονός ότι δεν έχει αναλάβει επισήμως καθήκοντα, συμμετείχε στο κυβερνητικό κλιμάκιο που βρέθηκε από νωρίς σήμερα το πρωί στη Χαλκιδική, ύστερα από εντολή του πρωθυπουργού.
Η νέα δομή της Πολιτικής Προστασίας που ετοιμάζει, εξάλλου, η κυβέρνηση είναι χαρακτηριστικό πως επιφυλάσσει ενισχυμένες αρμοδιότητες στον επικεφαλής της ΓΓΠΠ, αλλά και θέση αναπληρωτή γραμματέα στο «πόδι» του κ. Χαρδαλιά για τον καλύτερο δυνατό συντονισμό. Για τη θέση αυτή προαλείφεται ο δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Καραγιάννης.
Ιδιαίτερο βάρος δίνεται και στη λειτουργία του πανευρωπαϊκού αριθμού έκτακτης ανάγκης (112), με μια πρώτη πρόβα για τη λειτουργία του να γίνεται αύριο, παρουσία του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη. Όπως παραδέχθηκε, άλλωστε, στις δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας ουδείς μπορεί να είναι ικανοποιημένος από το γεγονός ότι ένα χρόνο μετά την τραγωδία στο Μάτι το 112 παραμένει στα χαρτιά…