Πολιτική

Επιστολές Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΕΕ για τις προκλήσεις της Τουρκίας – Καμία επικοινωνία με Ερντογάν

Στις τουρκικές προκλήσεις και τις κινήσεις του πρωθυπουργού, αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Όπως τόνισε «γίνεται ξεκάθαρο ότι ενδεχόμενο κλιμάκωσης από πλευρά της Τουρκίας δεν θα οδηγήσει σε ελληνοτουρκική αλλά σε κρίση των συνολικών σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία».

Δύο επιστολές με αποδέκτες τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με αφορμή την τουρκική προκλητικότητα απέστειλε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως είπε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Στέλιος Πέτσας, ο πρωθυπουργός στις επιστολές του καθιστά σαφές ότι ενδεχόμενο κλιμάκωσης από την πλευρά της Άγκυρας δεν θα οδηγήσει σε ελληνοτουρκική, αλλά σε ευρω-τουρκική κρίση και συγκεκριμένα σε κρίση των συνολικών σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία.

Σχολιάζοντας τις ενέργειες των γειτόνων και την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε έρευνες μεταξύ Καστελόριζου και Κρήτης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι τέτοιες ενέργειες είναι παράνομες και ανυπόστατες, ιδιαίτερα όταν βασίζονται στο εξίσου παράνομο και ανυπόστατο μνημόνιο ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιβύη.

Σε ερώτηση του newsit.gr αν υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας με την Άγκυρα και αν προτίθεται ο κ. Μητσοτάκης να συνομιλήσει με τον Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια προγραμματισμένη επικοινωνία ή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο. Τόνισε πάντως ότι αυτό που ανέκαθεν επιδίωκε η ελληνική πλευρά είναι να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας ακόμη και σε περιόδους κρίσεων.

Ο κ. Πέτσας διέψευσε, παράλληλα, τις πληροφορίες για κινητικότητα στον Έβρο, ενώ ερωτηθείς για τις θαλάσσιες ζώνες και τις συζητήσεις με Αίγυπτο και Ιταλία για τη χάραξη ΑΟΖ είπε πως έχει γίνει εδώ και χρόνια συστηματική προετοιμασία από το υπουργείο Εξωτερικών, αλλά το ζήτημα άπτεται λεπτών διπλωματικών χειρισμών και τυχόν ανακοινώσεις θα γίνουν μόνον όταν έχουν ολοκληρωθεί αυτές οι συζητήσεις.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, το ενδεχόμενο σύγκλησης του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, όπως ζητεί η αντιπολίτευση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών είναι διαρκής και στο επίπεδο του ανώτατου οργάνου της εξωτερικής πολιτικής, αλλά αυτή τη στιγμή δεν συντρέχει λόγος σύγκλησης του Συμβουλίου.

Σχολιάζοντας, εξάλλου, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας στο πρώτο τρίμηνο του 2020, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε πως η επίδοση του -0,9% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2019 δείχνει ότι «η Ελλάδα είχε σημαντικά μικρότερη ύφεση απ’ ό,τι αναμενόταν και από το γεγονός αυτό εξάγονται δύο βασικά συμπεράσματα: Πρώτον, ότι η ελληνική οικονομία μπήκε με δυναμισμό στο πρώτο δίμηνο του έτους, λόγω της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης που κερδίσαμε μετά την πολιτική αλλαγή του Ιουλίου. Κι επίσης, ότι ο Μάρτιος, μήνας στον οποίο έγινε έκρηξη της πανδημίας, δεν ήταν τόσο κακός για την οικονομία όσο προβλεπόταν. Δεύτερον, ότι συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η ύφεση στην Ελλάδα ήταν αισθητά μικρότερη το πρώτο τρίμηνο του 2020, ενώ συγκριτικά καλύτεροι είναι οι πρόδρομοι δείκτες και για το δεύτερο τρίμηνο». 

 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Η στήριξη της μεσαίας τάξης το «κλειδί» για την ανάκαμψη της ΝΔ και το «καλάθι» της κυβέρνησης στη ΔΕΘ
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ακρίβεια παραμένει το μεγάλο «αγκάθι» και η αντιμετώπιση του, μέσα από την ενίσχυση των εισοδημάτων, είναι το «κλειδί» για την δημοσκοπική ανάκαμψη της ΝΔ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης 8
«Ψευδές ότι προερχόταν από 36ωρη εφημερία» λέει ο Άδωνις Γεωργιάδης για τη γιατρό που τράκαρε με τρένο στην Πάτρα
Ο κ. Γεωργιάδης, αφού ευχήθηκε περαστικά στη γιατρό, η οποία εξακολουθεί να νοσηλεύεται, διευκρίνισε πως δεν προερχόταν από 36ωρη εφημερία, όπως γράφτηκε
Άδωνις Γεωργιάδης 4
Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργείο Οικογένειας: Η προσιτή στέγη είναι δικαίωμα των πολιτών και υποχρέωση της πολιτείας
«Η κυβέρνηση έχει εκπονήσει ένα συνεκτικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης και αφορά την προσφορά και την ζήτηση» ανέφερε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την υπουργό Οικογένειας Δόμνα Μιχαηλίδου 9