Πέμπτη, 25 Ιουλ.
30oC Αθήνα

Επιστολή Τσίπρα σε Ρομπάι για το Φαρμακονήσι: Ζητά έκτακτη Σύνοδο για το μεταναστευτικό

Επιστολή Τσίπρα σε Ρομπάι για το Φαρμακονήσι: Ζητά έκτακτη Σύνοδο για το μεταναστευτικό

Με επιστολή του στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν, Αλέξης Τσίπρας ζητά να συγκληθεί εκτάκτως Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. μετά τη νέα τραγωδία με μετανάστες, αυτή τη φορά στο Φαρμακονήσι.

Ο Αλέξης Τσίπρας κοινοποιεί την επιστολή του και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο αλλά και στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητά έκτακτη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για να συζητηθεί η αναθεώρηση της συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ με στόχο «τη δίκαιη κατανομή ευθυνών μεταξύ των κρατών -μελών στο μεταναστευτικό πρόβλημα».

Με αφορμή τα συνεχόμενα τραγικά γεγονότα στη Λαμπετούζα της Ιταλίας και στο Φαρμακονήσι, ο κ. Τσίπρας επικαλείται το άρθρο 15 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση και ζητεί από τον κ. Ρομπάι να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία για τη σύγκληση έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το συντομότερο δυνατό.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αφήνει σαφείς αιχμές για τη στάση των βόρειων χωρών της ΕΕ στο μεταναστευτικό και την πίεση που υφίστανται οι χώρες του Νότου στο πρόβλημα αυτό.

«Είναι ανάγκη, στο πλαίσιο αυτό, να υπάρξει άμεση επανεξέταση ολόκληρου του θεσμικού πλαισίου της ΕΕ για την μετανάστευση και το άσυλο, στην κατεύθυνση της διασφάλισης της προστασίας των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ολόκληρο το ευρωπαϊκό έδαφος», τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας και χαρακτηρίζει αποτυχημένη τη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ.

Η Ευρώπη έχει ιστορικό καθήκον να διαμορφώσει άμεσα μια συνολική πολιτική για το μεταναστευτικό, η όποια θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα υπηρετεί τις ευρωπαϊκές άξιες – Αλέξης Τσίπρας

«Καμία δύναμη Frontex και κανένας φράκτης δε μπορεί να σταματήσει ένα φαινόμενο το οποίο είναι, εν μέρει, αποτέλεσμα της κρίσης που επικρατεί στις χώρες απ’ όπου αυτοί οι άνθρωποι φεύγουν. Ούτε θα το καταφέρουμε, αυτό υιοθετώντας στο Νότο, κάτω από την πίεση των κυβερνήσεων χωρών του Βορρά της ΕΕ, όλο και πιο καταπιεστικές πολιτικές απέναντι στους μετανάστες», επισημαίνει.

Υπό το πρίσμα αυτό, υπογραμμίζει την ανάγκη να σχεδιαστούν αμέσως αποτελεσματικά μέτρα για τη διάσωση των μεταναστών στις ανοιχτές θάλασσες, για τη δημιουργία κέντρων υποδοχής στα σημεία εισόδου και την υιοθέτηση μιας νομικής διαδικασίας και ενός νέου νομικού πλαισίου, το όποιο θα ρυθμίζει αποτελεσματικά και δίκαια την πρόσβαση των μεταναστών σε όλες τις χώρες της ΕΕ με δίκαιο και αναλογικό τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη, στο μέτρο του δυνατού, και τις δικές τους επιθυμίες.

Από το 1998 ως το 2013 τουλάχιστον 17.000 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στην προσπάθεια τους να μεταναστεύσουν στην ΕΕ

Χαρακτηρίζει «υποκριτικό και ανήθικο, να γίνονται μεγαλόστομες δηλώσεις από ηγέτες των επί μέρους θεσμικών οργάνων της ΕΕ, κάθε φορά που έχουμε τραγικά συμβάντα, δηλώσεις, οι οποίες ξεχνιούνται αμέσως μετά την αποχώρηση των τηλεοπτικών συνεργείων από τους χώρους της τραγωδίας που επισκέπτονται αυτοί οι ηγέτες».

Τέλος, ζητεί από τον κ. Ρομπάι να αναλάβει πρωτοβουλία, προκειμένου να υπάρξει επείγουσα διάθεση κονδυλίων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτού του ανθρωπιστικού προβλήματος, που επιδεινώνεται διαρκώς, στο πλαίσιο της ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Χανιά για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι

Φαρμακονήσι: Ο επικεφαλής των λιμενικών ήταν στο “Σάμινα”!

Σκουρλέτης: Να παραιτηθεί ο Βαρβιτσιώτης

Επείγουσα έρευνα για το Φαρμακονήσι – Οι μαρτυρίες σοκ – «Αδειάζουν» την Ελλάδα Βρυξέλλες και Βερολίνο

Φαρμακονήσι.eu: Το logo της ελληνικής προεδρίας μετά την τραγωδία

Βενιζέλος: Ατυχέστατη η δήλωση του Βαρβιτσιώτη για το Φαρμακονήσι

Διεθνείς διαστάσεις παίρνει η υπόθεση Φαρμακονήσι – De Standaard: Εξηγήσεις ζητά ο ΟΗΕ για τους νεκρούς μετανάστες

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε