Το… αμερικανικό όνειρο του Κυριάκου Μητσοτάκη ολοκληρώθηκε, καθώς ο πρωθυπουργός επιστρέφει μετά από μία γεμάτη εβδομάδα κορυφαίων επαφών στην Ελλάδα κι αύριο πιάνει αμέσως δουλειά, συγκαλώντας Υπουργικό Συμβούλιο στο Μαξίμου.
Στο επίκεντρο βρίσκονται κυρίως οικονομικά ζητήματα, καθώς πλησιάζει η στιγμή της κατάθεσης του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2020 στη Βουλή (σ.σ.: την επόμενη Δευτέρα) και του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο θα περιλαμβάνει τις εξαγγελίες που έκανε ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ για τις μειώσεις φόρων.
Ανοιχτός ως άμεση προτεραιότητα παραμένει ούτως ή άλλως ο φάκελος της Novartis, καθώς θα προσδιοριστεί η ακριβής ημερομηνία της συζήτησης επί της πρότασης της ΝΔ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής στην Ολομέλεια της Βουλής.
Υπενθυμίζεται ότι σ’ αυτή τη συνεδρίαση της Βουλής θα μιλήσουν εκτός από τους πολιτικούς αρχηγούς και τα υπό διερεύνηση πρόσωπα και συγκεκριμένα ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ενώ, μετά από τις τελευταίες εξελίξεις με τις νέες καταθέσεις μαρτύρων και τα αδικήματα που αποδίδονται στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης καθιστούν μονόδρομο τη διερεύνηση της υπόθεσης από τη Βουλή και την προανακριτική επιτροπή και όχι την αναπομπή του φακέλου στην τακτική Δικαιοσύνη με διαδικασίες-εξπρές.
Στην πρώτη γραμμή παραμένει, εξάλλου, το προσφυγικό, καθώς μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη-Έρντογαν στη Νέα Υόρκη και την ταύτιση απόψεων που υπήρξε για την ανάγκη ελέγχου και περιορισμού των ροών από τα τουρκικά παράλια προς τα νησιά του Αιγαίου θα πρέπει να επαναξιολογηθεί η στάση της Τουρκίας ως προς την εφαρμογή της συμφωνίας με την ΕΕ για το προσφυγικό. Καθώς, όπως έχει αποδειχθεί και στο παρελθόν, δεν αρκούν τα λόγια ακόμη και από τον ίδιο τον Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν, αλλά οι προθέσεις…
Σε ό,τι αφορά, τέλος, την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, όπως ήδη έχει γράψει το newsit.gr, στην κυβέρνηση θεωρούν πως έχει θετικό πρόσημο και ότι ξαναβάζει την Ελλάδα στο χάρτη ως μια χώρα αξιόπιστη, σοβαρή, σύγχρονη, η οποία έχει αφήσει πίσω της την κρίση και τη μιζέρια.
Κυρίως εστιάζουν εκτός από τις διμερείς συναντήσεις Μητσοτάκη με ξένους ηγέτες στην προσπάθεια του πρωθυπουργού να βάλει ξανά την Ελλάδα στον επενδυτικό χάρτη, αποφεύγοντας πάντως γενικόλογες υποσχέσεις, αλλά εμμένοντας στο μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα με τις μειώσεις φόρων, την άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων, την υλοποίηση αποκρατικοποιήσεων κτλ.