«Κάντε ό,τι θέλετε, αρκεί να επιτυγχάνονται οι στόχοι». Αν υπάρχει μια συμφωνία μεταξύ της νέας κυβέρνησης και των θεσμών για την οικονομία, συνοψίζεται κάλλιστα σ’ αυτή τη φράση. Τουλάχιστον αυτό φάνηκε, όπως βεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές, στην πρώτη συνάντηση του Χρήστου Σταϊκούρα με τον Κλάους Ρέγκλινγκ.
Σ’ αυτό ακριβώς θα επιμείνει από την πλευρά του στη σημερινή του συνάντηση με τον κ. Ρέγκλινγκ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς προέχει από τη μία πλευρά η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της ελληνικής πλευράς απέναντι στις Βρυξέλλες και από την άλλη να μην υπάρξουν ρήγματα από την πρώτη στιγμή που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο μέλλον σε αδιέξοδα Αθήνα και Βρυξέλλες.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός δεν θα εστιάσει παράλληλα στους βασικούς άξονες της πολιτικής του και κυρίως στην ανάγκη μείωσης των φορολογικών βαρών. Τουναντίον, τούτο είναι που συμβολίζει η προσέγγισή του: ναι μεν θα συμφωνήσει στους στόχους που έχουν τεθεί – συμπεριλαμβανομένου του 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα τη φετινή χρονιά – αλλά δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί κάτι πέραν της πολιτικής της ΝΔ, η οποία εκτιμά πως θα βάλει στον ίσιο δρόμο τα πράγματα και μαζί με τις επενδύσεις, τις κάθε είδους μεταρρυθμίσεις και την επιστροφή της οικονομίας σε ισχυρή ανάπτυξη θ’ ανοίξει τη συζήτηση σε δεύτερο χρόνο για τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
[read4more]
Ενδεικτική του θετικού κλίματος που υπάρχει είναι, εξάλλου, η απόφαση που δημοσιεύτηκε ήδη στο ΦΕΚ για την πρώτη έξοδο στις αγορές από τη νέα κυβέρνηση, με το σχεδιασμό για έκδοση 7ετούς ομολόγου στο άμεσο χρονικό διάστημα.
Σε ό,τι αφορά το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει – όπως βεβαιώνουν πάλι κυβερνητικές πηγές – όλες τις προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ, θα δίνει έμφαση σε φιλοαναπτυξιακά μέτρα, όπως είναι π.χ. οι αλλαγές στο πλαίσιο για τη χορήγηση «χρυσής βίζα» ή για το leasing των αυτοκινήτων. Επίσης, το κομμάτι που δεν θ’ αφορά στη φορολογία θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερο, ενώ φέτος δεν θα προκύψει δημοσιονομικό κενό κι έτσι θα επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% για το πλεόνασμα.
Η απάντηση των θεσμών θα έρθει πάντως όταν λάβουν στα χέρια τους το φορολογικό νομοσχέδιο. Αυτό θα συμβεί, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, προς τα τέλη της εβδομάδας – πριν ξεκινήσουν, δηλαδή, οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. «Όπλο» της ελληνικής πλευράς για να πείσει τους εταίρους είναι μελέτη του ΟΟΣΑ που δείχνει ότι για κάθε μία μονάδα υψηλότερου ΑΕΠ, το 50% καταλήγει στα κρατικά ταμεία μέσω έμμεσων και άμεσων φόρων, οπότε, εάν η ανάπτυξη κλείσει στο 3% αντί του εκτιμώμενου αρχικά 2,1%, στα ταμεία του κράτους θα εισρεύσει πρόσθετο ποσό περί το 1 δισ. ευρώ.
Μοναδική παραφωνία στο θετικό οικονομικό κλίμα φαίνεται να είναι η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ΔΕΗ, καθώς η αποτυχία της πώλησης μέσω διαγωνισμού των λιγνιτικών μονάδων της Μεγαλόπολης και της Φλώρινας δείχνει ότι ο κλοιός γύρω από την επιχείρηση σφίγγει επικίνδυνα. «Γίνεται εμφανής η κατάσταση απαξίωσης της επιχείρησης και οι λανθασμένοι χειρισμοί που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια», ανέφεραν χαρακτηριστικά κύκλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, με το σχέδιο πλέον για τη διάσωση της Επιχείρησης να επείγει για την κυβέρνηση.