Σάββατο, 30 Νοε.
14oC Αθήνα

“Πυρά” Μητσοτάκη κατά κυβέρνησης για το Σκοπιανό: Μυστική διπλωματία, αντί για εθνική συνεννόηση

“Πυρά” Μητσοτάκη κατά κυβέρνησης για το Σκοπιανό: Μυστική διπλωματία, αντί για εθνική συνεννόηση

Στο θέμα των Σκοπίων αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τα Λουτρά Πόζαρ, όπου βρέθηκε την Πέμπτη (11.01.2018), στο πλαίσιο της περιοδείας του στον νομό Πέλλας.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε: «Θέλω να επαναλάβω, για άλλη μια φορά, ότι η επίσκεψη μου, αυτές τις δύο μέρες στη Μακεδονία, γίνεται σε μια περίοδο η οποία είναι συναισθηματικά και πολιτικά ιδιαίτερα φορτισμένη. Η Νέα Δημοκρατία έχει, είχε και θα έχει πάντα μια σοβαρή και υπεύθυνη στάση στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Όπως το 2008, στο Βουκουρέστι, ο Κ. Καραμανλής χάραξε την εθνική γραμμή της χώρας μας απέναντι στις διεκδικήσεις των βόρειων γειτόνων μας, η ίδια γραμμή είναι μια γραμμή η οποία και σήμερα δεσμεύει και τη Νέα Δημοκρατία και πρέπει να δεσμεύει και συνολικά τη χώρα.

Θέλω να σας πω ότι αισθάνομαι ιδιαίτερα προβληματισμένος για το γεγονός ότι η σημερινή Κυβέρνηση, αντί να επιδείξει μια πραγματική προσπάθεια εθνικής συνεννόησης, επιδίδεται σε μια μυστική διπλωματία, χωρίς να ενημερώνει τα Κόμματα της Αντιπολίτευσης, αλλά και τον ελληνικό λαό για το πραγματικό διακύβευμα  αυτών των διαπραγματεύσεων.

Θέλω, επίσης, να εκφράσω την έντονη δυσαρέσκειά μου για δηλώσεις, οι οποίες έγιναν χθες και οι οποίες περίπου ταυτίζουν οποιονδήποτε έχει μια ιδιαίτερη ευαισθησία για το ζήτημα της ονομασίας της Μακεδονίας με την άκρα Δεξιά και με πολιτικούς χώρους, οι οποίοι κινούνται εκτός του συνταγματικού τόξου. Τέτοιες απόψεις διχάζουν τους Έλληνες σε μια εποχή που χρειαζόμαστε εθνική ενότητα. Εθνική ενότητα τόσο σημαντική για να αντιμετωπίσουμε σημαντικές προκλήσεις στα μέτωπα  της εξωτερικής πολιτικής».

Απαντώντας για το ίδιο θέμα σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Εμείς είμαστε απολύτως ξεκάθαροι ότι ο κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να εκφράζει τις απόψεις του και τις θέσεις του με όποιον τρόπο κρίνει αυτός ότι είναι ο πιο κατάλληλος. Η εξωτερική πολιτική χαράσσεται ανά πάσα στιγμή από την Κυβέρνηση του τόπου. Θα ήταν πολύ καλό η Κυβέρνηση – όπως είπα και πριν – να επιδιώξει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση. Αυτό δεν έχει γίνει και θα επαναλάβω και εδώ, από τα βόρεια σύνορα της χώρας, ότι δεν έχω κανένα δείγμα γραφής, το οποίο να με κάνει να πιστεύω ότι πρέπει να δείξουμε εμπιστοσύνη στους χειρισμούς της Κυβέρνησης στο κρίσιμο αυτό ζήτημα».

Συζητώντας με τους πολίτες ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στους στενούς δεσμούς που έχουν οι Κρητικοί και ο ίδιος προσωπικά με τη Μακεδονία, υπογραμμίζοντας: «Εμείς οι Κρητικοί έχουμε μια ιδιαίτερη ευαισθησία στα ζητήματα της Μακεδονίας. Αν διπλώσεις τον χάρτη της Ελλάδας στα δυο θα ‘ρθει η Κρήτη να πέσει πάνω στη Μακεδονία και η Μακεδονία πάνω στην Κρήτη. Και δεν θέλω να ξεχνάτε κάτι το οποίο κάποιοι από εσάς μπορεί να το γνωρίζετε: Ότι ο παππούς μου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανιψιός του Ελευθερίου Βενιζέλου, πολέμησε στη διάρκεια του Α’ Βαλκανικού Πολέμου στη μάχη της Σιάτιστας επικεφαλής σώματος και των εθελοντών. Και δεν ξεχνώ ποτέ ότι η γη της Μακεδονίας είναι γεμάτη από Κρητικούς νεκρούς, οι οποίοι – σε μια εποχή δύσκολη για την Κρήτη, όταν η ίδια η Κρήτη δεν είχε βρει ακόμα τον δρόμο της – επέλεξαν να έρθουν εδώ στη Μακεδονία, και κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα, αλλά και κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων, να πολεμήσουν για να γίνει η Ελλάδα αυτό το οποίο είναι σήμερα».

Στάση στην Κρύα Βρύση

Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μετέβη στην Κρύα Βρύση, όπου απευθυνόμενος σε κατοίκους, που είχαν συγκεντρωθεί για να τον υποδεχτούν έκανε ιδιαίτερες αναφορές στην οικονομία και το θέμα των Σκοπίων.

Για την οικονομία ανέφερε ανάμεσα στα άλλα τα εξής: «Ένα πράγμα κρατήστε: Οι φόροι, με μια Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, θα μειωθούν. Εγώ δεν θα σας τάξω ούτε επιδόματα, ούτε προγράμματα Θεσσαλονίκης. Θέλω να ξέρετε ένα πράγμα: Ότι, αν δουλεύετε σκληρά, θα πρέπει  το Κράτος να είναι σύμμαχός σας και να μην σας παίρνει το μεγαλύτερο κομμάτι του πρόσθετου εισοδήματος που κερδίζετε. Γιατί αυτό συμβαίνει σήμερα, δυστυχώς, με το συνδυασμό φορολογίας και εισφορών. Θέλω να γυρίσετε να μείνετε στα χωράφια σας και θέλω κυρίως τα παιδιά σας να μείνουν στα χωράφια σας. Και θέλω, κάποια στιγμή, να μπορούμε να μιλάμε με αποτελέσματα για έναν πρωτογενή τομέα ο οποίος να είναι ανταγωνιστικός και στον οποίο τα νέα παιδιά να χαίρονται να δουλεύουν και να μπορούν να διεκδικούν ένα αξιοπρεπές εισόδημα. Και αυτό θα ξεκινήσει, πρωτίστως, από μια διαφορετική φορολογική πολιτική. Εμείς θα μειώσουμε τους φόρους και θα συμμαζέψουμε το Κράτος, γιατί πρέπει να κάνουμε και τα δυο.

H Νέα Δημοκρατία νοιάζεται πραγματικά για το πως μπορεί να επιστρέψει η ανάπτυξη και οι δουλειές σε αυτόν τον τόπο. Τα νέα παιδιά τα οποία συναντώ σε όλες μου τις περιοδείες, το πρώτο πράγμα το οποίο με ρωτούν είναι ένα: “Θα υπάρχουν δουλειές για μένα; Η παιδεία την οποία παίρνω θα μου επιτρέψει να μείνω στον τόπο μου, να κάνω την οικογένεια μου και να μου αποφέρει ένα ικανοποιητικό εισόδημα;” Αυτά ενδιαφέρουν πρωτίστως τη νέα γενιά και αυτά ενδιαφέρουν πρωτίστως και εσάς διότι δεν είναι κοινωνική πολιτική με μία κουτσουρεμένη σύνταξη να ταΐζετε τα παιδιά σας και τα εγγόνια σας. Οι πολιτικές επιδομάτων έχουν τα όριά τους. Εμείς δεν θέλουμε να παίρνουμε από μία υπερβολική φορολογία και να μοιράζουμε επιδόματα δεξιά και αριστερά μόνο και μόνο για να εξαργυρώνουμε  πολιτικά γραμμάτια. Εμείς θέλουμε να δίνουμε ευκαιρίες. Κυρίως ευκαιρίες στους νέους ανθρώπους, να μπορούν να δημιουργούν, στους αγρότες να μείνουν στον τόπο τους και στη γη τους,  να κάνουν αυτό το οποίο ξέρουν και να κάνουν αυτό που αγαπούν».

Αναφερόμενος στο θέμα των Σκοπίων σημείωσε: «Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι επέλεξα να έρθω αυτές τις δύο μέρες στην Πιερία και την Πέλλα. Το κάνω σε μια εποχή που, δυστυχώς, υπάρχουν μεγάλες εντάσεις και μεγάλη ανασφάλεια και αβεβαιότητα για τους χειρισμούς της Κυβέρνησης σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο θέμα. Θέλω να σας θυμίσω ότι η Νέα Δημοκρατία, όταν χειρίστηκε το θέμα αυτό, το χειρίστηκε με υπευθυνότητα, σοβαρότητα, στιβαρότητα και αποτελεσματικότητα. Και όταν ο Κ. Καραμανλής πήγε στο Βουκουρέστι το 2008 με το επιτελείο του, οι πιέσεις που δεχόμασταν τότε να αφήσουμε τα Σκόπια να μπουν στο ΝΑΤΟ, χωρίς να έχει λυθεί το ζήτημα του ονόματος ήταν τεράστιες.  Και όμως εμείς προβάλαμε μια στιβαρή θέση και το αποτρέψαμε αυτό. Και η γραμμή του Βουκουρεστίου, είναι η εθνική γραμμή της χώρας. Και από αυτή τη γραμμή δεν μπορούμε και δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να αποκλίνουμε. Είναι το ελάχιστο το οποίο μπορούμε να διεκδικήσουμε. Ό,τι καλύτερο μπορούμε να πετύχουμε είναι ευπρόσδεκτο, αλλά αυτό είναι το ελάχιστο. Και όταν μιλάμε για Βουκουρέστι, το έχω πει πολλές φορές, θέλω να το επαναλάβω και εσάς να θυμάστε τρία πράγματα: Δεν είναι μόνο το όνομα, το όνομα είναι από το τρία. Το δεύτερο είναι οι χρήσεις του ονόματος, αυτό το οποίο αποκαλούμε erga omnes. Να υπάρχει δηλαδή μια χρήση για όλους, όχι απλά κάτι το οποίο να αφορά τις διμερείς μας σχέσεις, αλλά να αφορά όλες τις σχέσεις του Κράτους αυτού με όλα τα Κράτη και όλους τους διεθνείς οργανισμούς. Και το τρίτο βέβαια που μας αφορά όλους πάρα πολύ, είναι το ζήτημα του αλυτρωτισμού και των απαράδεκτων διεκδικήσεων με χάρτες, αγάλματα, ονόματα και την προσπάθεια να καπηλευθούν την ιστορία μας και την ιστορική παρακαταθήκη της Μακεδονίας. Αυτά δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά.

Γι’ αυτό και η όποια λύση θα δοθεί, θα δοθεί και στα τρία αυτά επίπεδα. Ξεκίνησα την περιοδεία μου σήμερα πηγαίνοντας στο μουσείο στην Πέλλα και το έκανα για λόγους και ουσιαστικούς, αλλά και για λόγους συμβολικούς. Η παρακαταθήκη της Μακεδονίας είναι ελληνική και είναι αδιαπραγμάτευτη. Και αυτό είναι κάτι το οποίο καλό είναι να το θυμίζουμε σε κάθε ευκαιρία και εντός και εκτός Ελλάδος. Εμείς θα τηρήσουμε μια στάση εθνικά υπεύθυνη.

Εγκαλούμε την Κυβέρνηση για το γεγονός ότι επιδίδεται δυστυχώς σε μυστική διπλωματία. Δεν επιδιώκει την εθνική συνεννόηση και δεν επιδιώκει να ενώσει τον ελληνικό λαό. Στην αντίστοιχη περίπτωση, το 2007 – 2008, υπήρχε τακτικότατη ενημέρωση όλων των πολιτικών Κομμάτων από την τότε ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, από την Ντόρα Μπακογιάννη. Αυτό δεν γίνεται σήμερα. Ακούω ότι ο Κοτζιάς βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη και συζητάει με τον Υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων, δεν ξέρουμε τι συζητάνε, δεν ξέρουμε για τι διαπραγματεύονται, δεν ξέρουμε τι έχουν δώσει, τι έχουν πάρει. Δεν γνωρίζουμε τίποτα.

Αυτό λοιπόν να το γνωρίζετε: Εμείς ως Νέα Δημοκρατία δεν είμαστε αυτοί που διαπραγματευόμαστε αυτή τη στιγμή, αλλά είμαστε αυτοί, οι οποίοι θα τηρήσουμε μια εθνικά υπερήφανη και αξιοπρεπή στάση. Και θα υπερασπιστούμε τα κεκτημένα του Βουκουρεστίου και την εθνική γραμμή, όπως χαράχθηκε τότε από τον Κ. Καραμανλή. Αυτά θέλω να τα κρατήσετε καλά. Και να γνωρίζετε ότι η Νέα Δημοκρατία ήταν, είναι και θα είναι για πάντα το Κόμμα της εθνικής ευθύνης. Εμείς δεν αντιμετωπίζουμε τα θέματα εξωτερικής πολιτικής μέσα από μικροπολιτικό σκηνικό και δεν χρησιμοποιούμε την εξωτερική πολιτική για να αποκομίσουμε κομματικά οφέλη. Ξέρουμε ποια είναι τα συμφέροντα της πατρίδας  μας. Τα έχουμε υπηρετήσει. Έχουμε καταθέσει τα δικά μας διαπιστευτήρια στο ζήτημα αυτό. Το ίδιο θα κάνουμε  και από εδώ και στο εξής. Και μακάρι – θέλω να το πω ξεκάθαρα – μακάρι να μπορεί το θέμα να λυθεί με όρους αξιοπρέπειας και με όρους οι οποίοι θα είναι ωφέλιμοι για το εθνικό συμφέρον. Αλλά, αν αυτό δεν μπορεί να γίνει, να ξέρει η Κυβέρνηση  ότι δεν πρόκειται να προσβλέπει σε καμία περίπτωση στη δική μας στήριξη. Και να μην μας θεωρεί κανείς δεδομένους. Αυτό θέλω να το ξεκαθαρίσω. Κανείς δεν πρέπει να μας θεωρεί δεδομένους, απλά επειδή είμαστε εθνικά υπεύθυνοι. Αν η λύση, η οποία προταθεί δεν μας ικανοποιεί, προφανώς και θα την απορρίψουμε και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να την στηρίξουμε. Να το γνωρίζετε αυτό».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις