Για νεοφιλελεύθερη λαίλαπα που τρέφεται από την πανδημία κάνουν λόγο τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενα στον προϋπολογισμό που συζητείται στη Βουλή.
Ο προϋπολογισμός του 2020 στρεφόταν κατά του κοινωνικού κράτους, με πολιτικές έντασης των ανισοτήτων λένε στον ΣΥΡΙΖΑ. «Για παράδειγμα, καταργήσατε το κοινωνικό μέρισμα για 3,5 εκατομμύρια δικαιούχους. Μειώσατε κατά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ τα προνοιακά, οικογενειακά και κοινωνικά επιδόματα κλπ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο προϋπολογισμός του 2021, βρίσκει τη χώρα να μαστίζεται από την πανδημία, με 3.472 νεκρούς από κορονοϊό μέχρι χτες και με συντελεστή θνητότητας που διεκδικεί παγκόσμια πρωτιά», σημειώνουν.
Κατά την άποψή σας, βέβαια, φταίνε οι πολίτες ή και ο χαρακτήρας τους, όπως είπε ο Υπουργός σας, κος Γεωργιάδης, για τη δραματική εξέλιξη στη Θεσσαλονίκη. Για την ανεργία φταίνε οι πολίτες, αφού δεν γράφουν.
Ταυτόχρονα, είμαστε στις τελευταίες θέσεις στην Ε.Ε. σε δαπάνες για την υγεία και πρωταθλητές στην ύφεση με 11,7% στο τρίτο τρίμηνο του 2020. Λογικό, αφού στην Ε.Ε. και άλλες Κυβερνήσεις είναι νεοφιλελεύθερες, δεν δηλώσαν όμως «ανέμελοι» και «εφησυχασμένοι» αλλά έδρασαν εμπροσθοβαρώς ανέφερε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τα στελέχη της Κουμουνδούρου επισημαίνουν ακόμα «ότι με πρόβλεψη για ύφεση 10,5% και το Δημόσιο Χρέος στο 208% του ΑΕΠ, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα μας οδηγήσει μέσα σε μια δεκαετία για δεύτερη φορά στη χρεοκοπία. Ήταν μοιραίο να φτάσουμε εδώ; Η απάντηση είναι σαφώς όχι. Χωρίς στήριξη στην υγεία, στην πραγματική οικονομία, στους εργαζόμενους και στις επιχειρήσεις αφήσατε τη χώρα στην τύχη της. Τα ολοκληρωμένα προγράμματα Μένουμε Όρθιοι Ι και ΙΙ που προτείναμε θα ήταν ανάχωμα στην ύφεση. Ιδίως αφού σας αφήσαμε 37 δις και βγάλαμε τη Χώρα από τα Μνημόνια. Δυστυχώς, η κυβέρνηση λειτούργησε ιδεοληπτικά και όχι ορθολογικά».
Αναφερόμενα στο click away τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι «το ιδεολογικό πρόσημο της Νέας Δημοκρατίας ήταν σαφές. Τα στελέχη της δήλωναν ότι η ελληνική οικονομία δεν πρέπει να στηρίζεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά σε μεγαλύτερα, συγκεντρωτικά σχήματα. Εξ ου και τα click away».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Πάνος Σκουρλέτης αναφερόμενος στο θέμα επεσήμανε ότι: «Το λεγόμενο click away θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να το υποστηρίξουν δεκάδες χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις. Είναι μια “παρηγοριά στον άρρωστο”, στην πράξη ίσως να μη μπορέσει να λειτουργήσει».
Από την πλευρά του ο τομεάρχης ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης επεσήμανε ότι «ενώ σε όλη την Ευρώπη έχουν σημειωθεί σημαντικές μετατοπίσεις στην κατεύθυνση της κρατικής παρέμβασης στην οικονομία, της ενίσχυσης των κοινωνικών υποδομών, του μακροπρόθεσμου σχεδιασμού για την ανάπτυξη, η κυβέρνηση εμφανίζει ως κάτι το νέο την έκθεση Πισσαρίδη, που είναι σαν να έχει γραφτεί δύο δεκαετίες πριν, επαναλαμβάνοντας παρωχημένα νεοφιλελεύθερα προτάγματα».
Και πρόσθεσε: «Ενώ προβλέπετε διψήφια ύφεση φέτος και αναιμική ανάπτυξη του χρόνου, με την κοινωνία ολόκληρη να έχει ξεπεράσει τα όριά της, υγειονομικά, οικονομικά, και ψυχικά, συνεχίζετε στην ίδια συνταγή που ακολουθείτε από τον Ιούνιο του 19», επισημαίνοντας ότι στον προϋπολογισμό του ’21 προβλέπονται «μειωμένες δαπάνες για την υγεία κατά σχεδόν 600 εκατ.», «στάσιμες δημόσιες επενδύσεις και αυξημένη φορολογία» και «καμία ουσιαστική στήριξη για τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρομεσαίους, που βρίσκονται ένα click away από τον αφανισμό».