Τετάρτη, 27 Νοε.
11oC Αθήνα

Επιχειρήσεις: “Συμφωνία κυρίων” θέλει ο Μητσοτάκης! Κόβει φόρους, ζητά δουλειές!

επιχειρήσεις
Φωτογραφία Αρχείου: Intime

Μια νέα… εποχή συνεργασίας με τις επιχειρήσεις της χώρας θέλει να “χτίσει” ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σαφής η πρότασή του, που περιλαμβάνει μείωση εισφορών και φόρων και σαφή “ανταλλάγματα”.
Νέες δουλειές και πιστή τήρηση των φορολογικών υποχρεώσεων τα “θέλω” του πρωθυπουργού.
Ποια είναι η “κόκκινη γραμμή” του και τι θα περιλαμβάνει το… καλάθι του στην ΔΕΘ.

Η μείωση του κόστους για νέες προσλήψεις σε επιχειρήσεις και γενικά για την ασφάλιση προσωπικού, αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης. Εξάλλου χθες και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης τόνισε ότι θα μειωθεί το κόστος κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Ο πρωθυπουργός θα ζητήσει άμεσα από τις επιχειρήσεις να προχωρήσουν από κοινού σε μία συμφωνία κυρίων με στόχο την τόνωση της ελληνικής οικονομίας. Η κυβέρνηση θα δώσει κίνητρα μέσω της μείωσης εισφορών και φόρων και οι επιχειρήσεις με την σειρά τους θα δεσμευτούν για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, καθώς και για την πιστή τήρηση των φορολογικών υποχρεώσεων.

Η κυβέρνηση θα προσφέρει χαμηλότερο κόστος για την πρόσληψη νέου προσωπικού μέσω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και της παρακράτησης φόρου στους μισθωτούς.

Αυτά “δίνει” ο Μητσοτάκης στις επιχειρήσεις

Πιο συγκεκριμένα θα προβλέπεται μείωσης κατά 45% στην φορολογία σε διάστημα μιας διετίας τόσο στα κέρδη προ φόρων όσο και στα διανεμόμενα κέρδη.

Λιγότερη γραφειοκρατία και στο «εργασιακό μέτωπο» (σ.σ. ήδη καταργήθηκε η διάταξη για τις αιτιολογημένες απολύσεις στις επιχειρήσεις) αλλά και για την πραγματοποίηση επενδύσεων.

Λιγότερες ασφαλιστικές εισφορές για τους μετόχους των εταιρειών και για τους εταίρους των προσωπικών επιχειρήσεων που «τολμούν» να εμφανίσουν τα πραγματικά τους κέρδη. Και σε αντάλλαγμα; Ηλεκτρονική τιμολόγηση, μεγαλύτερη φορολογική συμμόρφωση, αύξηση φορολογητέας ύλης και περισσότερες (και καλύτερα αμειβόμενες) θέσεις εργασίας.

Τα… ανταλλάγματα από τις επιχειρήσεις

Το πακέτο αυτό θα προσφέρει η κυβέρνηση ως δέλεαρ στους επιχειρηματίες και θα παρουσιαστεί στην ΔΕΘ. Όμως θα ζητήσει και αντάλλαγμα. Και τι είναι αυτό;

Σύμφωνα με πληροφορίες θα ζητηθεί:

1. Αύξηση των δηλωθέντων κερδών τόσο από τα νομικά πρόσωπα όσο και από τις προσωπικές εταιρείες. To 2018, τα κέρδη μετά βίας ξεπέρασαν τα 4 δις. ευρώ ενώ από το σύνολο των 250.000 νομικών προσώπων που υποβάλλουν φορολογική δήλωση, μόλις 50.000 εμφανίζουν σημαντικά κέρδη.

Περίπου 200.000 νομικά πρόσωπα, δηλώνουν είτε ζημιές είτε κέρδη που δεν ξεπερνούν τα 10-15.000 ευρώ τον χρόνο. Προφανώς, αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις, η κυβέρνηση θέλει να κάνει λιγότερο «ισχυρό» το κίνητρο της φοροδιαφυγής.

2. Περαιτέρω μείωση της ανεργίας. Η σημερινή κυβέρνηση, παρέλαβε τον δείκτη της ανεργίας περίπου στο 18% αλλά από τα ποιοτικά στοιχεία προκύπτει ότι οι περισσότερες νέες θέσεις εργασίας είναι με χαμηλές αποδοχές.

3. Αύξηση των επενδύσεων. Η μείωση των φορολογικών συντελεστών όχι μόνο για τα κέρδη προ φόρων αλλά και για τα διανεμόμενα, δημιουργεί περιθώριο για την επανατοποθέτηση κεφαλαίων στην αγορά υπό μορφή επενδύσεων. Η Ελλάδα, με φορολογικό συντελεστή 20% και φόρο μερισμάτων 5% θα γίνει πολύ πιο «δελεαστικός» επενδυτικός προορισμός ειδικά τώρα που οι αξίες παραμένουν ακόμη σε χαμηλά επίπεδα.

Αυτή είναι η “κόκκινη γραμμή” του Μητσοτάκη με τις επιχειρήσεις

Για την κυβέρνηση είναι «κόκκινη γραμμή» η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των νομικών προσώπων από το 29% που ίσχυσε για τη φορολόγηση των κερδών του 2018 ή από το 28% που είναι προγραμματισμένο (και νομοθετημένο) να ισχύσει για τη φορολόγηση των κερδών του 2019 στο 24%. Είναι ένα μέτρο το οποίο κοστίζει περίπου 800 εκατ. ευρώ αν συνυπολογιστεί και η μείωση του συντελεστή φορολόγησης στα διανεμόμενα μερίσματα από το 10% στο 5%. Αυτό είναι και το μοναδικό φορολογικό μέτρο που θεωρείται δεδομένο ότι θα ψηφιστεί με το φετινό φορολογικό νομοσχέδιο. Το χρονοδιάγραμμα όλων των υπόλοιπων φορολογικών μέτρων θα εξαρτηθεί από τα δημοσιονομικά δεδομένα.

Το «καλάθι» για τις επιχειρήσεις περιλαμβάνει

1. Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε τέσσερις ετήσιες δόσεις. Για τους εργοδότες στις επιχειρήσεις οι εργοδοτικές εισφορές για την κύρια ασφάλιση θα μειωθούν από το 13,33% συνολικά στο 9,9%. Ο ετήσιος «βηματισμός» μείωσης θα είναι 0,8575%. Αντίστοιχα η εισφορά των εργαζομένων θα μειωθεί από το 6,66% στο 4,95%.

2. Τη δεύτερη φάση μείωσης του συντελεστή φορολόγησης των νομικών προσώπων από το 24% στο 20%.

3. Τη θέσπιση μειωμένου συντελεστή 9% στην κλίμακα των φυσικών προσώπων. Αυτό το μέτρο ευνοεί κατά κύριο λόγο τους αυτοαπασχολούμενους και τους ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων οι οποίοι μπορούν να εξοικονομήσουν πάνω από 1300 ευρώ σε ετήσια βάση.

Την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για τους επαγγελματίες. Το μέτρο αγγίζει ακόμη και τους μετόχους των εταιρειών οι οποίοι φτάνουν να πληρώνουν υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές ακόμη και 1100-1200 ευρώ τον μήνα.

*Του Θανάση Παπαδή.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις