Δευτέρα, 8 Ιουλ.
35oC Αθήνα

Έρευνα Prorata: «Ντέρμπι» Δούκα – Ανδρουλάκη για τις εκλογές του ΠΑΣΟΚ

Έρευνα Prorata: «Ντέρμπι» Δούκα – Ανδρουλάκη για τις εκλογές του ΠΑΣΟΚ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Η Prorata έκανε τη συγκεκριμένη πολιτική έρευνα με εστίαση στις εκλογές ανάδειξης προέδρου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και… αν και στο σύνολο όσοι ερωτήθηκαν έδειξαν να προτιμούν τον Χάρη Δούκα, ωστόσο η βάση του κόμματος φαίνεται πως παραμένει πιστή στον Νίκο Ανδρουλάκη.

Η συλλογή των δεδομένων από την Prorata για το ΠΑΣΟΚ έγινε μεταξύ 30 Ιουνίου και 3 Ιουλίου σε δύο πληθυσμούς – στόχους και συνολικό δείγμα 1010 ατόμων, έχοντας, ωστόσο, ολοκληρωθεί πριν από την ανακοίνωση δύο νέων υποψηφιοτήτων, αυτών της Νάντιας Γιαννακοπούλου και του Γιάννη Κανελλάκη.

Στον γενικό πληθυσμό, ο Χάρης Δούκας υπερέχει των υπολοίπων υποψηφίων για την ηγεσία του κόμματος ως προς τις θετικές εντυπώσεις. Πιο συγκεκριμένα, το 32% διατηρεί θετική άποψη για τον δήμαρχο Αθηναίων, το 28%, αντίστοιχα, για τον Παύλο Γερουλάνο, ενώ ακολουθεί με 19% ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, με 14% η Μιλένα Αποστολάκη και με 10% ο Μιχάλης Κατρίνης. 

Η παραπάνω εικόνα, ωστόσο, μεταβάλλεται σημαντικά μεταξύ των εκλογέων που στήριξαν το ΠΑΣΟΚ κατά τις πρόσφατες Eυρωεκλογές. Σε αυτό, το πιο ειδικό κοινό, ο Νίκος Ανδρουλάκης υπερτερεί, προηγούμενος με διακριτή διαφορά των υπόλοιπων υποψήφιων.

Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ όσων ψήφισαν πρόσφατα το κόμμα της αντιπολίτευσης, το 60% διατηρεί θετική άποψη προς το πρόσωπο του νυν προέδρου, το 48% προς τον Παύλο Γερουλάνο, το 47% προς τον Χάρη Δούκα, το 37% προς την Μιλένα Αποστολάκη, ενώ μόλις το 23% προς τον Μιχάλη Κατρίνη. 

Ως προς την καταλληλόλητα του εκάστοτε προσώπου για την ανάληψη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, ο Χάρης Δούκας (23%), προηγείται των υπολοίπων υποψηφίων στην μεγάλη δεξαμενή του γενικού πληθυσμού, ακολουθούμενος από τον Νίκο Ανδρουλάκη (19%) και τον Παύλο Γερουλάνο (18%).

Ωστόσο και σε αυτόν τον δείκτη, η εικόνα ανατρέπεται πλήρως μεταξύ των εκλογέων του κόμματος, καθώς το 33% εξ’ αυτών θεωρεί ως καταλληλότερο να βρεθεί στο τιμόνι του κόμματος πρόσωπο, τον Νίκο Ανδρουλάκη. Ακολουθούν στον σχετικό δείκτη, ο Παύλος Γερουλάνος και ο Χάρης Δούκας με 21%, ενώ η Μιλένα Αποστολάκη και ο Μιχάλης Κατρίνης περιορίζονται σε ποσοστά χαμηλότερα του 6%.

Τέλος, ως προς την δυνητική εκλογική επιρροή των υποψηφίων, ο Νίκος Ανδρουλάκης καταγράφει σαφές προβάδισμα, εκκινώντας από σχετική θέση ισχύος έναντι των υπόλοιπων διεκδικητών της προεδρίας του κόμματος.

Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ όσων δηλώνουν πως είναι βέβαιο ή αρκετά πιθανό να προσέλθουν στις εκλογές ανάδειξης προέδρου το κόμματος, το 29% δηλώνει πως σίγουρα θα ψηφίσει τον Νίκο Ανδρουλάκη και το 27% ότι θα σκέφτονταν να τον στηρίξει, διαμορφώνοντας έτσι την μέγιστη δυνητική εκλογική επιρροή του υποψηφίου στο 56%.

Ακολούθως, το 18% δηλώνει ότι σίγουρα θα ψηφίσει τον Χάρη Δούκα στην εσωκομματική κάλπη, με το 32% να δηλώνει πως επίσης δεν αποκλείσει το ενδεχόμενο να το κάνει, δημιουργώντας έτσι το τρέχον ανώτατο όριο επιρροής του υποψηφίου στο 50%. Αντίστοιχα, το 18% δηλώνει βέβαιο πως θα ψηφίσει τον Παύλο Γερουλάνο, ποσοστό το οποίο αθροιζόμενο με το αντίστοιχο όσων δηλώνουν πως δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να τον στηρίξουν (29%), διαμορφώνει για τον υποψήφιο μια μέγιστη εκλογική επιρροή της τάξης του 47%. Τέλος, με σαφώς χαμηλότερη δυναμική, ακολουθούν η Μιλένα Αποστολάκη (13%), της οποίας η δυνητική εκλογική «οροφή»  φθάνει το 32%, και ο Μιχάλης Κατρίνης, τον οποίο βέβαιο πως θα ψηφίσει δηλώνει το 7% όσων θα προσέλθουν στην εσωκομματική κάλπη. 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις