Για το νομοσχέδιο που αφορά στα εργασιακά μίλησε η Έφη Αχτσιόγλου στην ΕΡΤ1. Όλα όσα είπε η υπουργός Εργασίας για συντάξεις, μισθούς και... παραβατικότητα.
Στο σχέδιο νόμου που αφορά στα εργασιακά και το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή αναφέρθηκε η Έφη Αχτσιόγλου. Η υπουργός Εργασίας μίλησε στην ΕΡΤ1, για το επίμαχο νομοσχέδιο υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Ένα νομοσχέδιο το οποίο υπερασπίζονται με κάθε τρόπο στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η αντιπολίτευση “κατακεραυνώνει” με κάθε ευκαιρία…
“Το νομοσχέδιο για τα εργασιακά λύνει πρακτικά προβλήματα”
Η υπουργός Εργασίας τόνισε ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που έχει θετικό πρόσημο για την κοινωνία και ανταποκρίνεται σε πάγια αιτήματα των εργαζομένων και των ασφαλισμένων. Ακόμη πως λύνει πρακτικά προβλήματα και θωρακίζει καλύτερα την εργατική νομοθεσία. Ενισχύει, δηλαδή, το πλαίσιο προστασίας των εργαζομένων.
Παράλληλα, εκτίμησε ότι το νομοσχέδιο στην εφαρμογή του θα βελτιώσει την καθημερινότητα πολλών χιλιάδων εργαζομένων και ασφαλισμένων. «Ήταν δική μας πρωτοβουλία να προχωρήσουμε σε αυτές τις ρυθμίσεις. Αρκετές από αυτές προέκυψαν και από την επαφή μας με τους εργαζόμενους και τα εργατικά κέντρα. Πολλά από αυτά τα θέματα είναι πάγια αιτήματα συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων, που είναι δίκαια και έπρεπε να λυθούν» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Έφη Αχτσιόγλου: Αυτό είναι το… αντίδοτο για την παραβατικότητα
Η κ. Αχτσιόγλου δήλωσε ότι οι διαστάσεις της παραβατικότητας είναι πολύ μεγάλες και η κατάσταση στην αγορά εργασίας είναι πολύ δύσκολη. Ωστόσο, όπως σημείωσε, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) λειτουργεί και δουλεύει εντατικά, το τελευταίο διάστημα.
Συγκεκριμένα τόνισε: «Έχουν γίνει προσλήψεις σε προσωπικό και ενισχύεται με εργαλεία. Από την αρχή του έτους, λειτουργεί ένα πληροφοριακό σύστημα ανάλυσης κινδύνου το οποίο δείχνει στοχευμένα που πρέπει να γίνονται οι έλεγχοι. Σε επιχειρησιακό επίπεδο, λειτουργούν τέσσερα ελεγκτικά σώματα μαζί: Οικονομική Αστυνομία, ΣΔΟΕ, ΣΕΠΕ και ελεγκτικά όργανα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Πλέον έχουμε ένα πολύ σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο από το ΕΣΠΑ, ύψους περίπου 7,5 εκατ. ευρώ, για την ενίσχυση των ελέγχων».
Μεταξύ άλλων, η κ. Αχτσιόγλου σχολίασε ότι πράγματι παρατηρείται καθυστέρηση στην απονομή των συντάξεων. Για την επίλυση του θέματος, υπογράμμισε ότι έχουν σχηματιστεί ομάδες εργασίας για την έγκαιρη απονομή των συντάξεων. «Δουλεύουμε εντατικά. Έχουμε σχηματίσει ομάδες εργασίας στον ΕΦΚΑ με στόχους. Μάλιστα, έχουμε προβλέψει πρόσφατα και ένα μπόνους εξτρά εργασίας και επίτευξης των στόχων από τους υπαλλήλους της απόδοσης συντάξεων». Αυτό, όπως τόνισε, προκειμένου να προχωρήσουμε πολύ γρήγορα στην εκκαθάρισή τους.
Αναφορικά με τους μισθούς, η υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι: Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, επτά στους 10 βασικούς κλάδους της οικονομίας καταγράφουν αύξηση στους μισθούς, το πρώτο τρίμηνο του 2017, σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2016. «Τα πράγματα θα βελτιώνονται» εκτίμησε η κ. Αχτσιόγλου.
Οι βασικοί στόχοι
Η Έφη Αχτσιόγλου περιέγραψε ακόμη τους βασικούς στόχους αυτής της κυβέρνησης και αυτοί είναι δύο:
– Η πλήρης εργασία, με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα
– η σταδιακή αναστήλωση ενός πλαισίου προστασίας που διαλύθηκε την περίοδο 2010-2014
«Και στο βαθμό που έχουμε τον χώρο και τη δυνατότητα, θα το κάνουμε. Στον βαθμό που έχουμε τον χώρο, παρεμβαίνουμε δραστικά υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας», πρόσθεσε η ίδια.
Η υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι το νομοσχέδιο δεν αποτελεί υποχρέωση απέναντι στους θεσμούς αλλά «υποχρέωση μας και πρωτοβουλία δικιά μας να προχωρήσουμε σε αυτές τις ρυθμίσεις» για την καλύτερη θωράκιση αυτονόητων εργατικών δικαιωμάτων.
Φάκελος “βασικός μισθός”
Η κ. Αχτσιόγλου ερωτήθηκε πότε θα αρχίσει να ανεβαίνει ο χαμηλότατος μισθός των 389 ευρώ. Ανέφερε πως αυτό που είπε στη Βουλή είναι μια απάντηση στην αντιπολίτευση «που κάνει κριτική των πρωτοσέλιδων», γιατί -όπως είπε- επιμένει σε ένα ποσό για τον μέσο μισθό στη μερική απασχόληση. Ανέφερε πως εκείνη έδειξε στη βουλή με στοιχεία ότι ο μέσος μισθός για τη μερική απασχόληση από το 2011 έως το 2014 έπεσε κάτω από 200 ευρώ. «Ταυτόχρονα, η νομοθετική παρέμβαση που έγινε το 2012 στους μισθούς έφερε ουσιαστικά τον κατώτατο μισθό -που τον πήγαν στα 586 εν μια νυκτί- κάτω απ’ τον μέσο μισθό της μερικής απασχόλησης της ίδιας περιόδου», είπε για να σχολιάσει: «Αυτές είναι οι παρεμβάσεις τους, αυτοί είναι οι μισθοί που καταγγέλλουν σήμερα, είναι οι μισθοί που αυτοί δημιούργησαν».
Η υπουργός σημείωσε πως δεν ισχυρίζεται ότι τα πράγματα είναι καλά στην αγορά εργασίας και πως όμως με αυτή την κυβέρνηση υπάρχει μια σταθεροποίηση: «Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ μας έδειξαν πρόσφατα ότι 7 στους 10 βασικούς κλάδους οικονομίας δείχνουν μια αύξηση στους μισθούς το πρώτο τρίμηνο του 2017 σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2016, έχουμε μερικά βασικά σημεία θετικά ανάκαμψης της οικονομίας και νομίζω ότι τα πράγματα θα βελτιώνονται».
Τι ανέφερε η Έφη Αχτσιόγλου για τις απλήρωτες υπερωρίες
Η Έφη Αχτσιόγλου τόνισε ακόμη πως η ρύθμιση του νομοσχεδίου για την προστασία των εργαζόμενων που προβλέπει την ηλεκτρονική δήλωση της υπερωριακής απασχόλησης των εργαζόμενων επιχειρεί να βάλει τέλος στο καθεστώς των απλήρωτων υπερωριών.
Παράλληλα, απάντησε στην κριτική για την δυσκολία της προδήλωσης των υπερωριών, από ορισμένους επαγγελματικούς φορείς. Φορείς οι οποίοι τοποθετήθηκαν στην ειδική συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής. Συγκεκριμένα η κ. Αχτσιόγλου είπε ότι το υπουργείο ακούει μεν την κριτική των εργοδοτών, αλλά «ακούει και τους εργαζόμενους». Εργαζομένους οι οποίοι επισημαίνουν ότι η μη δηλωμένη υπερωρία είναι μη πληρωμένη υπερωρία.
«Πρέπει να τεθεί ένας έλεγχος στο πεδίο των υπερωριών», ανέφερε και ενημέρωσε ότι αυτή την ώρα, γίνεται προεργασία, παράλληλα με το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ για να δοθεί η δυνατότητα δήλωσης υπερωριών μέσω sms έτσι ώστε να απλοποιηθεί η διαδικασία για τις μικρές επιχειρήσεις.
Όπως ωστόσο υπογράμμισε η υπουργός Εργασίας το μεγάλο πρόβλημα προέρχεται από τις μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν κάνει κανόνα την μη δήλωση υπερωριών.
Σχετικώς με τα κίνητρα που παρέχονται με στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ανταπόκριση στην ρύθμιση, η κ. Αχτσιόγλου είπε πως δεν υπάρχει μεγαλύτερο κίνητρο από το να λες ότι θα δίνεται δημόσιο χρήμα σε επιχειρήσεις που σέβονται την νομοθεσία.
Αναφορικώς με το ζήτημα που ετέθη στην συνεδρίαση για το επίδομα ανεργίας των ελεύθερων επαγγελματιών και των ανεξαρτήτως απασχολούμενων, η υπουργός τόνισε πως το επίδομα αυτό καταβάλλεται, το πρόβλημα ωστόσο υπήρξε σε σχέση με τους πρώην ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ. Πάνω σε αυτό, ενημέρωσε σχετικώς ότι επικαιροποιείται η διάταξη και δημιουργείται τεκμήριο έτσι ώστε να αμβλυνθούν οι προϋποθέσεις για την χορήγηση του επιδόματος.
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Eurokinissi