Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δείχνει να έχει στροφή 180 μοιρών στις σχέσεις Τουρκίας – Ελλάδας μετά τους φονικούς σεισμούς και τις εκλογές στις δυο χώρες, διέγραψε εκείνο το περίφημο «Μητσοτάκης γιοκ», που είχε πει και δείχνει έτοιμος να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ξεκινώντας από την Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας.
Όπως μετέδωσε σήμερα ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, παρά το γεγονός ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωνε «Μητσοτάκης γιοκ», πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει καθώς αναμένεται να υπάρξει μια νέα σελίδα στις σχέσεις Τουρκίας και Ελλάδας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τα τουρκικά ΜΜΕ κάνουν αναφορά στο όλο θέμα σήμερα και μάλιστα αποκαλύπτουν πως ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλει τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά έχει θέσει έναν βασικό όρο.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας θέλει η συνάντηση ανάμεσα σε εκείνον και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας να γίνει χωρίς την παρέμβαση τρίτων χωρών.
«Νέα σελίδα με καλές προθέσεις»
Η δημοσιογράφος της Hurriyet, Χαντέ Φιράτ, ανέφερε ότι «τελείωσαν οι εκλογές και στις δύο χώρες, δημιουργήθηκαν ισχυρές κυβερνήσεις. Ήρθε η ώρα για μια νέα σελίδα, με καλές προθέσεις. Στη συνάντηση θα πρέπει να καθοριστεί η δομή και ο τόνος της επικοινωνίας των δύο χωρών το επόμενο διάστημα».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Από την πλευρά του ο δημοσιογράφος της Sabah, Μεχίλ Αλτινόκ, αναφέρει: «Εάν τρίτα μέρη μείνουν έξω από αυτό, η Τουρκία και η Ελλάδα μπορούν να επιλύσουν τα ζητήματά τους. Οι δύο γειτονικοί λαοί και κράτη που βρίσκονται ο ένας απέναντι στον άλλο στο Αιγαίο δεν έχουν άλλο πρόβλημα πέρα από την εμπλοκή τρίτων».
Γεφυρώνουν τις σχέσεις τους Τουρκία και Αίγυπτος
Η Τουρκία έχει στραμμένο το ενδιαφέρον της και στις σχέσεις με την Αίγυπτο που ήταν τεταμένες εδώ και καιρό και μάλιστα τελευταία δείχνει να υπάρχει μια προσπάθεια προσέγγισης ανάμεσα στις δυο χώρες.
Τουρκία και Αίγυπτος έκαναν ένα σημαντικό βήμα προσέγγισης διορίζοντας πρεσβευτές.
Τα αντιπολιτευτικά ΜΜΕ, πάντως,, έχουν βάλει στο σημάδι τον Ρετζέπ Ερντογάν για τις κακές σχέσεις που είχε η χώρα με την Αίγυπτο. Μάλιστα θυμίζουν τι έλεγε ο Τούρκος πρόεδρος για τον Αιγύπτιο ομόλογό του πριν καιρό.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε πει: «Πολλοί είναι αυτοί που μεσολαβούν για να μας συμφιλιώσουν με τον Σίσι. Δεν το αποδέχομαι και δεν θα το αποδεχτώ ποτέ. Γιατί; Διότι δεν θα συναντηθώ με έναν αντιδημοκράτη που φυλάκισε τον Μόρσι και τους συνεργάτες του που έχουν πάρει τη στήριξη του 52% του λαού της Αιγύπτου. Δεν κάθομαι μαζί του στο ίδιο τραπέζι».
Συνεχίζει να φρενάρει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
Εκεί που δεν δείχνει να έχει αλλάξει στάση η Τουρκία είναι στο θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Ο νέος υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν έβαλε νέα εμπόδια στην ένταξη της Σουηδίας στην Βορειοατλαντική Συμμαχία, τονίζοντας ότι «δεν είμαστε σίγουροι αν η ένταξη της Σουηδίας θα ενισχύσει το ΝΑΤΟ».
Την ίδια ώρα η Άγκυρα έχει το βλέμμα της και στις ΗΠΑ απάντηση για τα F-16.