Το θέμα των 8 Τούρκων αξιωματικών που έχουν ζητήσει και λάβει άσυλο στην Ελλάδα, έθεσε μετ΄επιτάσεως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα, μετά το τέλος της συνάντησής τους. Άλλωστε είχε δείξει ήδη τις προθέσεις του, επικηρύσσοντας τους “8” την ώρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός κατευθυνόταν στην Άγκυρα.
«Σήμερα με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας συζητήσαμε και τα θέματα της τρομοκρατίας. Η Τουρκία και η Ελλάδα γνωρίζουν και έχουν δει από κοντά το αιματηρό πρόσωπο της τρομοκρατίας. Εμείς θα πρέπει ως σύμμαχοι να είμαστε ενάντια στην τρομοκρατία. Θα πρέπει να έχουμε μια κοινή αντιμετώπιση, απέναντι στο PKK ή το κίνημα FETO, το οποίο θεωρούμε ότι είναι τρομοκρατικό», ανέφερε ο Ερντογάν. «Δεν θα πρέπει τα μέλη αυτών των κινημάτων που είναι φυγάδες να βρίσκουν θέση στην Ελλάδα. Εμείς αυτό επιθυμούμε και θέλω να επιστήσω την προσοχή της γείτονος χώρας. Αυτούς που την 15η Ιουνίου έχασαν τη ζωή τους αντιμετωπίζοντας το πραξικόπημα, θα πρέπει να τους σεβαστούμε. Έχουμε την προσμονή να το σεβαστεί και η Ελλάδα αυτό και να φερθεί ανάλογα σε αυτούς τους φυγάδες, τους οποίους περιθάλπει», είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.
Απαντώντας ο Αλέξη Τσίπρας -αφού θύμισε πως ήταν από τους πρώτους που τηλεφώνησαν στον κ. Ερντογάν το βράδυ του πραξικοπήματος- τόνισε πως οι πραξικοπηματίες δεν είναι καλοδεχούμενοι στην Ελλάδα, αλλά -όπως επεσήμανε- στη χώρα μας που είναι κράτος Δικαίου. «Η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία στηρίζει τη δημοκρατία και δεν έχει καμία πρόθεση να προασπίσει ή να ευνοήσει πραξικοπηματίες ή πράξεις που αντίκεινται στην σταθερότητα και στη δημοκρατική εύρυθμη λειτουργία της γειτονικής χώρας», είπε, προσθέτοντας όμως πως «είναι απολύτως σαφές ότι η Ελλάδα έχει το δικό της δικαιικό σύστημα, η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης είναι απολύτως σεβαστή και η διάκριση των εξουσιών είναι απράβατος όρος του ελληνικού συντάγματος».
Η μειονότητα και οι μουφτήδες
Όμως το θέμα των “8” δεν ήταν το μοναδικό που έθιξε στις δηλώσεις του ο κ. Ερντογάν. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας έθεσε και πάλι θέμα μειονότητας της Δυτικής Θράκης και μάλιστα δύο φορές. «Καταβάλαμε κάθε προσπάθεια να βελτιώσουμε την κατάσταση των πολιτών μας ελληνικής καταγωγής και περιμένουμε από την Ελλάδα να υιοθετήσει την ίδια προσέγγιση» ήταν η πρώτη αναφορά του Ερντογάν, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για την αυριανή επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, είπε: «Αύριο ο κ. Τσίπρας θα επισκεφθεί την Θεολογική Σχολή της Χάλκης η οποία είναι κλειστή, δυστυχώς, από το 1971. Κάθε φορά που έρχεται στην ατζέντα το θέμα της Σχολής λέω “ελάτε κι εσείς να λύσουμε το θέμα της δυτικής Θράκης, να λύσουμε το θέμα των μουφτήδων”».
Θέμα παραβατικότητας στο Αιγαίο από τον Τσίπρα
Από την πλευρά του ο Αλέξη Τσίπρας έθεσε το θέμα των παραβιάσεων στο Αιγαίο, που -όπως είπε- έφτασε σε επικίνδυνα σημεία.
«Είμαστε υποχρεωμένοι να ανατρέπουμε τις λογικές του παρελθόντος για να οικοδομήσουμε μια σχέση βασισμένη στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, στην κατάργηση των απειλών πολέμου και στην αλληλοκατανόηση των ανησυχιών μας», είπε ο πρωθυπουργός. Τόνισε δε ότι σε αυτό το θετικό πνεύμα, «συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε το επόμενο διάστημα με βασικό στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και την προώθηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης».
«Με τη δημιουργία αυτών των προϋποθέσεων, μπορούμε, πιστεύω, στη συνέχεια να έχουμε πρόοδο και να επαναλάβουμε και τις διερευνητικές συνομιλίες για τη διαφορά που έχουμε στο θέμα της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Εμείς θέλουμε να βάλουμε τα θεμέλια ώστε να μπορέσουμε κάποια στιγμή να χτίσουμε, δεν είμαστε έτοιμοι να χτίσουμε χωρίς να βάλουμε τα θεμέλια», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και τόνισε ότι «η συνάντηση αυτή είχε ως αντικείμενο να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε αργότερα ιστορικά βήματα και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».
Τι μετέδιδε ο Τουρκικός Τύπος
Στη… γραμμή Ερντογάν, το κρατικό TRT φρόντισε να πάρει αμέσως θέση για όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου για τους «8». Η δημοσιογράφος που βρισκόταν στο στούντιο, μιλώντας με τον ρεπόρτερ που παρακολούθησε από κοντά τις δηλώσεις των δύο ηγετών, σχολίασε για τον Έλληνα πρωθυπουργό πως δεν γίνεται από τη μία να κάνει λόγο για ενίσχυση της συνεργασίας στα θέματα ασφάλειας και από την άλλη να απορρίπτει το τουρκικό αίτημα για τους «8».
Από την πλευρά του, ο ρεπόρτερ που έδωσε το παρών στη συνέντευξη Τύπου εκτίμησε πως η Άγκυρα θα επιμείνει στο αίτημά της και δεν θα αποδεχθεί τη θέση της Ελλάδας.
Δείτε τις δηλώσεις Τσίπρα – Ερντογάν: