“Σήμερα η Τουρκία είναι ένας παίκτης που δεν μπορεί να αγνοηθεί” τονίζει σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας ότι στους στόχους της κυβέρνησής του είναι η Τουρκία να βρεθεί μέσα στις 10 πιο δυνατές οικονομίες παγκοσμίως.
“Στο σημερινό κόσμο της παγκοσμιοποίησης, η Τουρκία είναι ένας παίκτης που δεν μπορεί να αγνοηθεί, που δραστηριοποιείται προς όλες τις κατευθύνσεις” τονίζει ο Τούρκος πρωθυπουργός σημειώνοντας το ρόλο που παίζουν στη Μέση Ανατολή και άλλες περιοχές του κόσμου. Αυτές οι προσπάθειες δεν είναι “εναλλακτική” στην ένταξη στην ΕΕ, υποστηρίζει. “Η ένταξη στην ΕΕ είναι στρατηγική επιλογή και στόχος της Τουρκίας” λέει.
“Στόχος μας είναι με την επέτειο των 100 χρόνων από την ίδρυση της Δημοκρατίας μας (το 2023) η Τουρκία να είναι μεταξύ των δέκα πρώτων οικονομιών του κόσμου. Να καταστεί πυλώνας ειρήνης στην περιφέρειά μας και στον κόσμο” λέει.
Ερωτηθείς για το ποιές συμβουλές δίνει στους Έλληνες με την ένταξη στο ΔΝΤ – η Τουρκία έχει δανειστεί από το Ταμείο – αναφέρει ότι “υπομονή και σκληρή δουλειά θα φέρουν αποτελέσματα”. Υπάρχουν ωστόσο, τρεις προϋποθέσεις: η ασφάλεια η ειρήνη και η συνεργασία με τους γείτονές σας”.
Για την ευρωπαϊκή προοπτική ο Ερντογάν στέλνει το μήνυμα ότι “μόνο πλήρης ένταξη” είναι αποδεκτή και όχι προνομιακή σχέση, όπως θέλουν πολλοί Ευρωπαίοι. “Για να προχωρήσουν οι διαδικασίες όμως δεν αρκεί να καταβάλλει προσπάθειες η Τουρκία. Περιμένουμε και η ΕΕ να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Στο πλαίσιο αυτό και η Ελλάδα πιστεύω πως με εποικοδομητική προσέγγιση μπορεί να συμβάλλει στην άρση κάποιων τεχνητών εμποδίων που τίθεται στην Τουρκία”.
Προκλητικός εμφανίζεται ο Τούρκος πρωθυπουργός και όσον αφορά το casus belli δηλαδή την απειλή της Τουρκίας για επίθεση σε περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια – όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο. Ο Ερντογάν μιλά για απόφαση της ελληνικής Βουλής και τονίζει ότι “πρέπει να αποφεύγονται οι μονομερεις ενέργειες στο Αιγαίο. “Η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν νόμιμα και ζωτικής σημασίας συμφέροντα στο Αιγαίο. Και οι δύο χώρες πρέπει να αποφέυγουν τις μονομερείς ενέργειες – όπως η επέκταση των χωρικών υδάτων”.
Ερωτηθείς για το αν θα ανοίξει η Σχολή της Χάλκης και για τα δικαιώματα των μειονοτήτων ο κ. Ερντογάν απαντά ότι η κυβέρνησή του έχει λάβει πρωτοβουλίες. “Τα παράλλληλα βήματα στην υπέρβαση των προβλημάτων των μειονοτήτων μας θα συμβάλλουν στο να κινηθούμε ταχύτερα” τονίζει ωστόσο.
Για το Κυπριακό, αναφέρει ότι όση πρόοδος σημειώθηκε οφείλεται στην εποικοδομητιική στάση των Τουρκοκυπρίων, λέγοντας ότι αν η Ελληνοκυπριακή πλευρά είχε δείξει την ίδια στάση θα είχαμε φτάσει σε ολοκληρωμένη λύση.