Site icon NewsIT
09:11 | 31.08.19

Έρχεται «μετωπική» κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ για ΔΕΗ και τρίτο μνημόνιο – Θα προχωρήσει η ΝΔ σε εξεταστικές επιτροπές;

Έρχεται «μετωπική» κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ για ΔΕΗ και τρίτο μνημόνιο – Θα προχωρήσει η ΝΔ σε εξεταστικές επιτροπές;
Αιμίλιος Περδικάρης

Ο «μήνας του μέλιτος» για την κυβέρνηση απέναντι στην κοινή γνώμη τελειώνει σιγά-σιγά και μαζί φαίνεται πως τελειώνει ο αντίστοιχος «μήνας του μέλιτος» της ίδιας της κυβέρνησης απέναντι στην αντιπολίτευση. Η σφοδρή σύγκρουση για την τραγική οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ άνοιξε θέμα κοινοβουλευτικής διερεύνησης τυχόν ευθυνών των υπουργών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αντίστοιχες προτάσεις διατυπώνονται με αφορμή τα capital controls και την απόφαση για την οριστική άρση τους για το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Στη ΝΔ υπάρχουν, άλλωστε, εδώ και καιρό φωνές ότι ο… πολιτικός πολιτισμός και το διαφορετικό προφίλ και ήθος που από την πρώτη στιγμή έδειξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρέπει επ’ ουδενί να εκληφθεί ως αδυναμία και ταυτόχρονα να μην υπάρξει ατιμωρησία και «άφεση αμαρτιών» για το παρελθόν. Και οι φωνές αυτές δυναμώνουν όλο και περισσότερο όσο π.χ. ο ΣΥΡΙΖΑ αντιδρά για τη ΔΕΗ και εγκαλεί την κυβέρνηση της ΝΔ αντί ν’ αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν.

Από την άλλη πλευρά, γεγονός είναι ότι οι εξεταστικές επιτροπές της Βουλής ιστορικά δεν έχουν οδηγήσει σε κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα, ενώ πρακτικά διερευνούν μόνον πολιτικές ευθύνες και όχι ποινικές, οι οποίες ανήκουν στην αρμοδιότητα είτε των προανακριτικών επιτροπών της Βουλής είτε της τακτικής Δικαιοσύνης. Το τελευταίο υπαινίχθηκαν για την υπόθεση της ΔΕΗ τόσο ο αρμόδιος υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης στη Βουλή όσο και η γενική γραμματέας Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου σε συνέντευξή της (Σκάι). «Θα υπάρξουν κι άλλες συζητήσεις κι επεισόδια στη Βουλή κι αν χρειαστεί στη Δικαιοσύνη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας.

Ακόμη πιο αιχμηρός, ωστόσο, ήταν ο Γιώργος Γεραπετρίτης και η άποψή του έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς εκ του ρόλου του και θεσμικά στην ανθρωπογεωγραφία της κυβέρνησης είναι ένα από τα στελέχη που βρίσκονται πολύ κοντά στον κ. Μητσοτάκη. Ο υπουργός Επικρατείας υπήρξε, μάλιστα, πολύ προσεκτικός στη διατύπωσή του, καθώς δεν μίλησε ανοιχτά για εξεταστικές επιτροπές, αλλά για «αναζήτηση ευθυνών» τόσο για τη ΔΕΗ όσο και για τις πράξεις και παραλείψεις που οδήγησαν στο τρίτο μνημόνιο το 2015. Αλλά και στη Βουλή, ο κ. Γεραπετρίτης φρόντισε να διευκρινίσει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ «δεν καθιστούμε όπλο μας τις εξεταστικές επιτροπές και μόνο θυμηδία προκαλεί αυτός ο ισχυρισμός».

Παρόμοια με του κ. Γεραπετρίτη ήταν η τοποθέτηση του Στέλιου Πέτσα στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφορικά με την διαπραγμάτευση του α’ εξαμήνου του 2015. Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε ν’ αναφέρει τη λέξη «εξεταστική», αλλά μίλησε για κοινοβουλευτική διερεύνηση: «Η κυβέρνηση διατηρεί όλες τις επιλογές στο τραπέζι και θα εξετάσει αυτά τα θέματα στην πορεία. Η τακτική Σύνοδος της Βουλής ξεκινά τον Οκτώβριο. Μέχρι τότε, υπάρχουν άλλες προγραμματισμένες προτεραιότητες για την κυβέρνηση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας.

Εάν, δηλαδή, ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι η κατάσταση στη ΔΕΗ θα έχει ξεκαθαρίσει έως το τέλος του μήνα, όταν θα δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση του ορκωτού λογιστή για τη βιωσιμότητα και το μέλλον της επιχείρησης, εύκολα κατανοεί κάποιος ότι οι όποιες εξελίξεις – και οι τελικές αποφάσεις – αναμένονται από αρχές Οκτωβρίου.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version