Τετάρτη, 20 Νοε.
17oC Αθήνα

Έρχονται μέτρα για διαγραφή κόκκινων δανείων σε αγρότες, ενίσχυση εισοδημάτων και στήριξη της οικογένειας

Έρχονται μέτρα για διαγραφή κόκκινων δανείων σε αγρότες, ενίσχυση εισοδημάτων και στήριξη της οικογένειας

Φυγή προς τα μπρος επιχειρεί η κυβέρνηση, προωθώντας νομοσχέδια που περιλαμβάνουν τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη ΔΕΘ.

Με το βλέμμα στραμμένο και στο εσωτερικό της Ν.Δ., όπου βουλευτές εμφανίζονται έτοιμοι να ασκήσουν κοινοβουλευτικό έλεγχο στην κυβέρνηση, επιδιώκοντας, όπως λένε, διορθωτικές κινήσεις σε πτυχές των πολιτικών που ακολουθούνται και αφορούν σε προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκάλεσε χθες Δευτέρα (30.9.2024) Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο άναψε το “πράσινο φως” για την προώθηση συγκεκριμένων νομοσχεδίων και μεταρρυθμίσεων με κοινωνικό πρόσημο.

Στοχευμένα μέτρα

Πέρα από το κεντρικό, και επίκαιρο θέμα του Υπουργικού Συμβουλίου, που αφορούσε στην αυστηροποίηση των ποινών σε ανηλίκους (άνω των 15 ετών) για φαινόμενα παραβατικότητας, αλλά και σε γονείς για παραμέληση τους, στην ατζέντα μπήκαν και νομοθετικές πρωτοβουλίες για την ανακούφιση στοχευμένων κοινωνικών ομάδων.

Διαγραφή “κόκκινων” δανείων για τους αγρότες κ.α. ρυθμίσεις

Σε πρώτο πλάνο, τα “κόκκινα” δάνεια των αγροτών. Μια κοινωνική ομάδα που στις πρόσφατες εκλογές πήρε αποστάσεις από τη Ν.Δ., κι ενώ φέρεται να υπάρχουν ζυμώσεις στο παρασκήνιο “γαλάζιων” βουλευτών για κατάθεση σχετικής ερώτησης στη Βουλή, όπως αντίστοιχα είχαν κάνει οι “11” για την προστασία, εν γένει των δανειοληπτών από τις εταιρείες διαχείρισης (services) “κόκκινων” δανείων.

Έτσι, χθες το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το νομοσχέδιο που θα φέρει προς ψήφιση ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, σε συνεργασία με τον υπουργό Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, για την ανακούφιση αγροτών και αγροτικών συνεταιρισμών και την αποτελεσματική ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων της εκκαθάρισης, που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο του εκκαθαριστή, της παλαιάς “Αγροτικής Τράπεζας”.

Συγκεκριμένα προωθείται επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου και μείωσης των επιτοκίου τους, ενώ παράλληλα θα προβλέπονται διαγραφή τόκων, κούρεμα του και σε κάποιες περιπτώσεις η μερική ή ολική διαγραφή του.

Οι απαιτήσεις αυτές αφορούν σε 3,8 δισ. ευρώ δανείων, περισσότερους από 700 αγροτικούς συνεταιρισμούς, και περίπου 21.000 αγρότες.

Σήμερα είναι δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία αξίας 1,7 δισ. ευρώ, τα οποία τώρα θα αποδεσμευτούν, και μέσω της νέας νομοθετικής ρύθμισης, όπως δηλώνει η κυβέρνηση, ο στόχος είναι να ενισχυθεί η αγροτική οικονομία και ο πρωτογενής τομέας, δίνοντας τη δυνατότητα στους χρεωμένους αγρότες και στους συνεταιρισμούς να κάνουν μία νέα αρχή.

Νέος δημοσιονομικός χώρος για μέτρα στήριξης

“H σημερινή μας ατζέντα, θα έλεγα ότι σε πολλά καλείται να δώσει μορφή νομοσχεδίων σε όσα είχαμε την ευκαιρία να ανακοινώσουμε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ανάμεσά τους, η στήριξη του εισοδήματος και της οικογένειας, ο προγραμματισμός των νέων διορισμών για το Δημόσιο, ρυθμίσεις υπέρ των αγροτών και του πρωτογενούς τομέα” δήλωσε ο πρωθυπουργός, στην έναρξη του Υπουργικού Συμβουλίου, κάνοντας αναφορά στο πλαίσιο του νέου μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού και διαρθρωτικού σχεδίου, που θα αποτελέσει τη βάση του φετινού Κρατικού Προϋπολογισμού, και το οποίο παρουσίασε η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με τον Κωστή Χατζηδάκη, από το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα (2025 – 2028) προκύπτουν ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα 2,4%, σημαντική μείωση χρέους που θα οδηγήσουν την επόμενη τριετία στην περαιτέρω ενίσχυση των ευάλωτων με στοχευμένα μέτρα ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ.

“Οι οροφές των δαπανών αποσυνδέονται σε έναν βαθμό από την πορεία των εσόδων. Είναι οροφές δαπανών που μας επιτρέπουν για τα επόμενα χρόνια να μπορούμε να υλοποιήσουμε το φιλόδοξο πρόγραμμα για το οποίο εκλεγήκαμε το 2023” τόνισε ο πρωθυπουργός.

Οι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου

Παράλληλα, στο Υπουργικό Συμβούλιο παρουσιάστηκαν οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν, μεταξύ άλλων, στην ελάφρυνση των πολιτών από άμεσους και έμμεσους φόρους, στο δημογραφικό και στο στεγαστικό πρόβλημα – όπως είχαν εξαγγελθεί στη Δ.Ε.Θ. – ενώ εγκρίθηκαν και 20.000 νέες προσλήψεις το 2025 για ενίσχυση του Ε.Σ.Υ., της Δημόσιας Παιδείας, των Σωμάτων Ασφαλείας, των Ενόπλων Δυνάμεων και της Αυτοδιοίκησης.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις